Fotbal intern

Cum a ajuns Martin Tudor la Steaua: „Ești nebun? Îi dau afară pe ei pentru al treilea portar de la Jiul?”

31.03.2020 | 11:39
Cum a ajuns Martin Tudor la Steaua Esti nebun Ii dau afara pe ei pentru al treilea portar de la Jiul
ADVERTISEMENT

Marcel Pușcaș era președinte la Steaua în 1997, când un tânăr portar de 20 de ani, Martin Tudor, ajungea în Ghencea de la Jiul Petroșani. Actualul oficial de la FC U Craiova recunoaște că a fost, inițial, recitent în privința lui Tudor, dar a fost convins de atitudinea și calitățile arătate de, pe atunci, tânărul jucător.

Cum a ajuns Martin Tudor la Steaua

Martin Tudor a început să joace la Steaua în 1999, dar a fost acontat de clubul din Ghencea cu doi ani înainte. Tudor i-a fost propus lui Marcel Pușcaș, oficial la formația „roș-albastră” atunci, de Constantin Bigan, președinte la Jiul Petroșani, unde regretatul Martin Tudor era a treia soluție pentru postul de portar.

ADVERTISEMENT
În vara lui ’97 eram președinte la Steaua. Prietenul și fostul meu coechipier de la FC Bihor, actualul președinte de la Academica Clinceni, Piți Bigan, era președinte la Jiul Petroșani. Clubul era in insolvență și urma falimentul. Cunoscând “aplecarea” mea către jucătorii tineri m-a sunat zicându-mi:
– “Am un puști interesant”
Ce joacă și câți ani are?-l-am întrebat
-Portar și are 20 de ani
Înălțime? – am continuat
-1,80 m.
Păi, eu știu doi portari la tine: Toader și Anton.
– Ăsta-i al treilea și apără la tineret dar e talentat, mergi pe mâna mea! – zise Piți.
Ești nebun! – i-am zis. Nu apără la Jiul și să-l iau la Steaua?! Ești dus! O să-i dau afară pe Stelea, Ritli, Gherasim, Nae, Mindileac și-l mai am împrumutat la Argeș și pe Vintilă, ca să aduc rezerva de la Jiul!? Cum îl cheamă?
– Martin Tudor – răspunse prietenul Bigan.
Mă rog, trimite-l la probe să-l văd. Cine știe?! Poate, poate!”, rememorează Marcel Pușcaș discuția cu Constantin Bigan.

„A venit sfios, emoționat, cu o față blajină”

Marcel Pușcaș dezvăluie atitudinea cu care Martin Tudor s-a prezentat în prima zi la Steaua și calitățile care i-au convins pe oficialii „roș-albaștri”.

A doua zi, Piți s-a prezentat cu puștiul în biroul meu. Sfios, emoționat, cu o față blajină și cu ochi radioși am reușit să citesc modestia, dorința, disciplina și bunătatea acestui tânăr.
Martin, stai o săptămână, te vedem la antrenamente, vom face și un joc școală pe terenul 6 și vorbim după! Ai cazare și masă. L-am urmărit atent! Am văzut o viteză de reacție bună, curaj, tehnică de picior bună, cam liniar, priză bună, disciplinat, harnic, inteligent!
Avea calități care puteau înlocui handicapul înălțimii. Uite cum facem, Tudorică: te legitimez, devii jucătorul Stelei și mergi împrumut la Olimpia Satu Mare. Au condiții bune, lot tânăr și vor să promoveze în Divizia A. E un mediu bun. Te urmăresc și în rest depinde de tine!
Dacă vei munci și vei fi serios, vei reveni! A revenit peste doi ani și a devenit un portar important! Peste toate însă a fost omul impecabil Martin Tudor!
Modest, harnic, foarte bun coechipier, mereu cu un zâmbet defensiv dar călduros. Un om pe care oricine se putea baza!”, încheie Marcel Pușcaș.
  • Martin Tudor a decedat luni, 30 martie, la 43 de ani