News

Cum a ajuns Nicolae Ceaușescu la cârma României! Ce a făcut soțul Elenei Ceaușescu

03.06.2019 | 11:50
Cum a ajuns Nicolae Ceausescu la carma Romaniei Ce a facut sotul Elenei Ceausescu

Ies la ivelă noi detalii surpinzătoare din viața soților Elena și Nicolae Ceaușescu. De-a lungul timpului, cuplul de dictatori s-a aflat sub lupa curioșilor, dornici de a le afla chiar și cele mai ascunse secrete. În rândurile următoare vă prezentăm povestea ascensiunii politice a omului care a condus țara noastră, în ultimii ani ai perioadei comuniste.

Cum a ajuns Nicolae Ceaușescu la putere

În 22 martie 1965, avea loc o schimbare importantă la vârful Partidului  Muncitoresc Român, cel care avea să devină Partidul Comunist Român. La trei zile după moartea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, Nicolae Ceaușescu era ales prim-secretar al partidului. Puțină lume cunoaște însă circumstanțele exacte în care acesta a reușit să ajungă în fruntea țării.

Soțul Elenei Ceaușescu a punct la punct cu mare atenție strategia care avea să-l transforme în scurt timp în cel mai important om al statului. Pentru început, avea nevoie să intre în grațiile liderilor formațiunii politice care conducea țara noastră. Astfel, a reușit să îl atragă de partea sa pe Maurer, instigându-l împotriva lui Apostol, care susținea că Gheorghiu-Dej l-a nominalizat direct la succesiune. În cele din urmă comuniștii au apelat la o soluție de  compromis politic și astfel Ceauşescu a ajuns la conducerea partidului,  iar Maurer la conducerea Guvernului. Alegerea lui Ceaușescu în funcția de prim-secretar al Partidului Muncitoresc Român s-a produs pe data 22 martie 1965. Câteva luni mai târziu, partidul avea să revină la denumirea sa inițială, de Partidul Comunist Român.

Nicolae Ceaușescu, în momentul în care a preluat conducerea Partidului Comunist. Sursa foto:rfi.ro
Nicolae Ceaușescu, în momentul în care a preluat conducerea Partidului Comunist. Sursa foto:rfi.ro

Ce studii avea Nicolae Ceaușescu

De-a lungul timpului, au circulat  numeroase povești în privința educației lui Nicolae Ceaușescu și a modului în care acesta a obținut toate diplomele cu care se lăuda. Vorbim atât despre diploma de bacalaureat, cât și de cea prin care Nicolae Ceaușescu a devenit licențiat în științe economice. Nici Elena Ceaușescu nu s-a lăsat mai prejos. Soția secretarului general al Partidului Comunist Român a devenit membru de seamă al Consiliului Național pentru Știință și Tehnologie.

În stilul caracteristic perioadei de dinainte de 1989, Gheorghe Maurer a declarat că-l cunoscuse puţin pe Nicolae Ceauşescu înainte ca acesta să preia frâiele puterii. Acesta susține că apreciase înclinația spre educație și învățătură a celui care avea să devină secretar general al Partidului Comunist. Totodată, acesta amintește că Ceaușescu nu avea de gând să renunțe până nu obținea acordul lui Gheorghe Gheorghiu -Dej de a-și duce mai departe cariera academică.

Oamenii erau mai mult decât convinși însă că Nicolae și Elena Ceaușescu au obținut acele diplome printr-o serie de favoruri ale liderilor politici. Iar cei doi dictatori nu au fost singurii care au beneficiat de astfel de servicii. Spre exemplu, Maria Bobu, ultimul ministru comunist al Justiției, a reușit să absolve Facultatea de Drept, pe baza unui dosar cu foarte bune recomandări. De aici și până la preluarea ministerului a mai fost doar un pas. Până atunci însă, Maria Bobu absolvise doar școala primară și terminase un stagiu de practică la o fabrică de perii.