News

Cum a ajuns Nicolae Ceauşescu să fie şef de stat al României. Adevărul despre soţul Elenei Ceauşescu

28.09.2019 | 11:36
Cum a ajuns Nicolae Ceausescu sa fie sef de stat al Romaniei Adevarul despre sotul Elenei Ceausescu
Nicolae Ceaușescu a ajuns la putere în anul 1965. Sursa foto: TVR

Nicolae Ceaușescu a ajuns șef al statului după moartea lui Gheorghe-Gheorghiu Dej, care avea cancer. Despre alegerea în funcție a lui Ceaușesu există mai multe teorii, iar unele dintre ele sunt mai credibile decât altele. Se poate spune că fostul dictator s-a bucurat de ceva noroc înainte să acceadă la putere.

Nicolae Ceaușescu a avut norocul refuzului lui Gheorghe Maurer

Refuzul lui Gheorghe Maurer de a deveni prim secretar general al Partidului Comunist Român a fost prima gură de oxigen pentru Ceaușescu. Acesta s-a înconjurat de oameni de încredere, toți cu legături strânse cu Securitatea, oameni care au strâns chiar informații despre contracandidații acestuia pentru ca Ceaușescu, pupilul lui Dej, să știe cum să acționeze pentru o victorie garantată în primul rând în interiorul partidului și apoi în fața electoratului.

Ceaușescu a ajuns în anii 60 la inimile românilor prin discursurile sale împăciuitoare, anunțând o diminuare a represiunilor asupra opozanților. Ceaușescu avea să pună punct anilor grei de temniță comunistă, sistemul de represiune brevetat de Gheorghe Gheorghiu Dej fiind unul din cele mai odioase din Europa acelor vremuri.

nicolae ceaușescu
Ceaușescu a condus România din 1965 până în 1989. Sursa foto: Radio Europa Liberă

Promisiunile și acțiunile cu care Ceaușescu a câștigat încrederea tuturor în 1965

Ceaușescu a promis și a făcut câțiva pași importanți înainte să devină președinte. A denunțat public agresiunile regimului stalinist și a plasat Securitatea sub controlul partidului. Sub președinția lui Ceaușescu România avea să se numească Republica Socialistă România, din Republica Populară România cum se numea în anii lui Dej.

Oamenii de încredere ai lui Ceaușescu la început de carieră politică au fost Ilie Verdeț și Paul-Niculescu Mizil. Cei doi s-au luptat pentru fostul președinte în campanie, iar acesta le-a dat funcții importante. Ceaușescu a fost ceva mai activ în campania electorală față de ceilalți candidați, tinerețea și volubilitatea lui fiind punctele cheie cu care a convins lumea.

Aceste dezvăluiri despre accederea la putere a lui Nicolae Ceaușescu se găsesc în cărți de specialitate precum „Dictatura lui Nicolae Ceaușescu 1965 – 1989”, a lui Adam Burakowski și „Pe umerii lui Marx. O introducere în istoria comunismului românesc”, a lui Adrian Cioroianu.