News

Cum a ajuns Nicolae Tilihoi în “Craiova Maxima”! “Am de gând să te duc să joci la o echipă mare”

“Craiova Maxima” este în doliu după trecerea în nefiinţă a lui Nicolae Tilihoi, fundaşul de fier din defensiva primei echipe care a ajuns în semifinalele unei cupe europene.
25.03.2018 | 12:34
Cum a ajuns Nicolae Tilihoi in Craiova Maxima Am de gand sa te duc sa joci la o echipa mare

Născut pe 9 august 1956, la Brăila, Nicolae Tilihoi a început fotbalul la formaţia locală, Comerţul Brăila. Apoi, în mod normal, a urmat pasul către Progresul Brăila, echipa fanion a judeţului, care evolua în al doilea eşalon. Cariera fundaşului central putea să fie alta dacă nu participa la un trial organizat pe stadionul “Republicii” în vara anului 1976. Tribunele arenei, care între timp a dispărut, erau înţesate de oameni, printre aceştia aflându-se şi Corneliu Stroe, vicepreşedintele Universităţii Craiova.

La finalul meciului, Tilihoi îl încântase pe oficialul formaţiei din Bănie. Chiar pe teren, după fluierul final al arbitrului, Corneliu Stroe vine cu oferta. Dialogul dintre cei doi a fost rememorat de fostul component al Universităţii Craiova în cartea “Campioana unei mari iubiri” scrisă de Laurenţiu Dumitrescu.

Corneliu Stroe l-a convins pe Nicolae Tilihoi să vină la Craiova

– Tu eşti Tilihoi?

– Eu.

– Bun. Mergi şi te îmbracă. Eu am să te aştept afară. Vreau să-ţi zic o poantă.

– O poantă? Bună?

– Ai să râzi să mori, nu alta!

– Câţi ani ai măi băiete?

– 20

– Înseamnă că poţi lua o hotărâre

– Ce hotărâre?

– Uite care-i poanta. Eu am de gând să te duc să joci la o echipă mare.

– Nene, eu la Dinamo şi Steaua nu merg să joc. Să fie clar!

– Nu la Dinamo. Şi nici la Steaua. La o echipă mai mare.

– Mai mare ca astea nu există.

– Ba există.

– Care-i aia?

– Craiova.

– Craiova?!

– Ce te miri? A fost campioană acum doi ani. A fost şi va mai fi, asta te asigur eu, În plus, să ştii că i-ai plăcut şi antrenorului Cernăianu. Ei, ce zici?

– Păi ştiu eu ce să zic…

– Mie să-mi dai răspunsul acum: da ori ba.

– Ar trebui să discut cu ai mei.

– Tilihoi, eu de aia te-ntrebai mai întâi câţi ani ai. Ca să ştiu dacă pot conta pe un răspuns al tău. Ce mama dracului, că doar nu mai eşti un copil de 15-16 ani. Zi-mi: da ori ba?

Deviza lui Nicolae Tilihoi

Nicolae Tilihoi a spus da şi a ajuns în vestiarul Universităţii Craiova. Unul dominat de Ion Oblemenco sau Petre “Taliba” Deselnicu. În primul “11” al Ştiinţei i-a luat locul ultimului. “Doar eu i-am luat locul lui “Taliba”. Universitatea avea nevoie de mine, că se punea problema înlocuirii lui Deselnicu. Şi eu eram făcut cam pe acelaşi calapod. Noi, cei cu lupta, cu strâsul din dinţi, cu pieptul pus în faţa cramponului, chiar cu riscul accidentării. Adică alde Marin Marcel, Mincă, Bădin, Deselnicu. Cei care au avut o deviză: pe aici nu se trece! Orice echipă are nevoie de unul tare, decis. În clinciuri am intrat, am intrat şi la bătaie, că, deşi nu-s oltean ca ăştialalţi, m-am aprins uneori mai repede ca ei şi-am vrut să-i apăr pe Ilie Balaci, pe Zoli Crişan. Ei, mai micuţi, dar ai dracului, declanşau conflicte, se luau la harţă şi trebuia să sară cineva să-i apere, nu?”. VEZI IMAGINILE SUS ÎN GALERIA FOTO.

În primă fază, Nicolae Tilihoi a jucat pe postul de fundaş lateral, debutând în tricoul Universităţii într-un meci cu Politehnica Timişoara, disputat pe 1 septembrie 1976. La echipă, Constantin Cernăianu a fost înlocuit cu Constantin Teaşcă, acesta din urmă fiind cel care i-a oferit debutul în prima ligă. “Dacă nu mă promova, plecam. Atunci când am semnat pentru Universitatea, eu le-am spus clar că vreau să joc, nu să fac tuşa sau să mă ţină la tineret. Am jucat un timp fundaş dreapta. Apoi s-a accidentat Constantinescu şi-am trecut fundaş central”.

Marele regret al lui Nicolae Tilihoi

La echipa naţională a României, Nicolae Tilihoi a bifat doar nouă meciuri, debutând într-un amical cu Grecia, pe 21 martie 1979. “La naţională nu am avut spor. Era Sameş. Pe urmă a apărut Iorgulescu. Eu nu i-am plăcut lui Mircea Lucescu. Toţi de la Craiova i-au plăcut în afară de mine. M-a durut mult. Dar cel mai mult m-a supărat faptul că am fost considerat vinovat pentru golul acela primit la Budapesta, în 1981”, şi-a reamintit Nicolae Tilihoi.

290 de meciuri a jucat Nicolae Tilihoi pentru Universitatea Craiova

6 trofee a câştigat alături de olteni, două titluri de campion şi patru Cupe ale României