News

Cum a ajuns o Episcopie să câștige aproape 3 milioane de euro de pe urma turismului. Biserica a primit un hotel de la Guvern

Episcopia Ortodoxă a Covasnei și Harghitei este deținătoarea unui hotel în stațiunea Covasna, care oferă și servicii de tratament balnear.
24.11.2022 | 11:57
Cum a ajuns o Episcopie sa castige aproape 3 milioane de euro de pe urma turismului Biserica a primit un hotel de la Guvern
Episcopia Covasnei și Harghitei, condusă de episcopul Andrei Nicolae Moldovan (în roșu) a primit Hotelul Bradul printr-o Hotărâre de Guvern Colaj foto: FANATIK / Sursa foto: Facebook Hotel Bradul, episcopiacvhr.ro
ADVERTISEMENT

Episcopia Ortodoxă a Covasnei și Harghitei, condusă de episcopul Andrei Nicolae Moldovan, este o eparhie a Bisericii Ortodoxe Române, înființată în 1994. În jurisdicţia Episcopiei se află 10 aşezăminte monahale din județele Covasna și Harghita, respectiv 8 mânăstiri şi două schituri, din care 5 sunt de monahi şi 5 de monahii. În decembrie 2013, Episcopia a primit din partea statului român două imobile, Hotelul Bradul din Covasna  și mai multe spații din blocul ADAS din Sfântu-Gheorghe.

Hotelul Bradul a fost transferat de la RA-APPS la Episcopie

O Ordonanță de Urgență emisă de Guvern pe 24 decembrie 2013 a anunțat transferul de la RA-APPS către Episcopie a hotelului Bradul din Covasna și a spațiilor din Sfântu Gheorghe. Tot atunci, Guvernul a mai cedat niște vile de protocol către Ministerul Apărării și SRI.  În document s-a justificat transferul prin “exigențele speciale ale cooperării internaționale în domeniul militar, imperativul sprijinirii Bisericii Ortodoxe, instituție cu rol esențial în apărarea identității naționale a poporului român, și activitățile specifice ale SRI”.

ADVERTISEMENT

Premierul de atunci, Victor Ponta, a spus că imobilele au fost transferate de la RA-APPS pentru a nu fi vândute unor privați. “Nu am considerat că cele trei unități trebuie să intre în programul de vânzare al RA-APPS, spre a fi vândute către o persoana privată.  Pur si simplu nu am vrut să fie vândute, cum sunt majoritatea celorlalte proprietăți ale RA-APPS”, a declarat Ponta. În ianuarie 2014, hotelul Bradul din Covasna a intrat în posesia Episcopei.

„Suntem în grafic cu preluarea, pe care dorim să o facem corect și fără probleme, tocmai de asta durează protocolul de predare – primire. În plus, vorbim și despre personal, oamenii angajați la Complexul Bradul ce s-a aflat la RA-APPS, iar noi vrem să facem această preluare fără pierderi de niciun fel”, a declarat Ioan Selejan, arhiepiscopul Covasnei și Harghitei de atunci, pentru covasnamedia.ro. În 2020, Casa Națională de Pensii Publice a inițiat o licitație deschisă pentru derularea unui achiziții numite “Servicii de tratament balnear, cazare şi masă pentru beneficiarii biletelor eliberate de Casa Naţională de Pensii Publice în perioada 2020-2022.

ADVERTISEMENT

”Asigurarea serviciilor de tratament balnear, cazare şi masă în regim de pensiune pentru beneficiarii biletelor de tratament balnear eliberate de Casa Naţională de Pensii Publice, se realizează în structuri de cazare şi alimentaţie publică clasificate de instituţia publică centrală de resort şi în baze de tratament autorizate din punct de vedere medico-balnear pentru valorificarea factorilor sanogeni de cură de către Ministerul Sănătăţii, obligatoriu amplasate în staţiuni turistice, balneare, climatice sau balneoclimaterice de interes naţional sau interes local recunoscute legal”, se arată în descrierea achiziției.

Hotelul Episcopiei Covasnei și Harghitei are 180 locuri de cazare

Contractul se derulează în cele mai cunoscute stațiuni balneare ale României, Sângeorz-Băi, Felix, Sărata Monteoru, Covasna, Sovata, Govora, Călimănești-Căciulata, Tușnad, Târgu-Ocna, Olănești, Bușteni, Turda, Moneasa, Herculane sau Pucioasa. Pe 20 iunie 2020, conform platformei achizițiilor publice, consultată de FANATIK, s-au semnat mai multe contracte cu agenții de turism ce au depus oferte pentru cazare și tratament balnear, valoare totală a achiziției fiind de 796.321.754,04 lei, adică aproximativ 165 milioane de euro.

ADVERTISEMENT

Contractul pentru stațiunea Covasna a fost câștigat de trei ofertanți, Turism Covasna, Episcopia Covasnei și Harghitei și Sind Tour Trading, valoarea acestuia fiind de 67.251.337,6 lei. Pe e–elicitatie.ro nu se menționează cum a fost împărțit acest contract. Turism Covasna deține trei hoteluri în stațiune, cu o capacitate totală de 777 de locuri, Episcopia deține 180 de locuri, prin hotelul Bradul, iar Sind Tour Trading are un hotel cu 496 locuri.

Cum Turism Covasna are cam jumătate din locurile de cazare prin care se derulează contractul, este de presupus că a primit jumătate din contract, adică aproximativ 34 milioane de lei. Sind Tour deține cam o treime, deci a primit cam 22 de milioane de lei, în timp ce Episcopia Covasnei și Harghitei a încasat restul, adică aproximativ 10 milioane de lei pentru serviciile de turism balnear oferit între 2020 și 2022.

ADVERTISEMENT

La baza de tratament a Episcopei se fac laser-terapie și raze ultra-scurte

În această perioadă, pe lângă contractul principal, numit acord-cadru, Episcopia a mai semnat cinci contracte subsecvente cu Casa Națională de Pensii, conform datelor de pe e-licitatie.ro, consultate de FANATIK: de 811.776 lei (din 2 iulie 2020), 893.812,32 lei (din 19 aprilie 2021), 174.716,4 lei (din 22 iunie 2021), 907.986,6 lei (din 21 martie 2022) și de 405.694,8 lei (din 6 septembrie 2022), valoarea totală a acestora fiind de 3.193.986,12 lei.

Așadar, dacă adunăm cei aproximativ 10 milioane de lei încasați din acordul cadru cu valoarea contractelor subsecvente, reiese că Episcopia Ortodoxă a Covasnei și Harghitei a câștigat aproximativ 13,2 milioane de lei, adică 2,7 milioane de euro, din contractul cu Casa Națională de Pensii. La Hotelul Bradul, deținut de Episcopie, există o bază de tratament unde sunt efectuate proceduri pentru tratarea afecțiunilor cardiovasculare, ale aparatului locomotor și ale sistemului nervos.

Procedurile de tratament oferite clienților la Hotelul Bradul, conform site-ului oficial al stabilimentului de două stele, sunt băile calde cu apă minerală, aerosoli și inhalații, electroterapie, laser-terapie, băi galvanice, masaj, kinetoterapie, magnetodiaflux, raze ultra scurte, jacuzzi. O noapte de cazare la hotel, în cameră dublă, costă 240 de lei, iar o cameră dublă superior costă 370 de lei. Tratamentul la Hotelul Bradul, care include cazare, pensiune completă și trei proceduri pe zi, costă între 120 și 284 lei pe zi, în funcție de tipul camerei și de sezon. Hotelul are 98 de camere și 4 apartamente.

ADVERTISEMENT