News

Cum a ajuns România codașa Europei la consumul de fructe și legume. Suntem la ani lumină de țările dezvoltate

România ocupă ultima poziție din Uniunea Europeană la consumul de fructe și legume. Țara noastră a ajuns codașa continentului și are slabe șanse să mai urce în clasament
09.08.2022 | 15:47
Cum a ajuns Romania codasa Europei la consumul de fructe si legume Suntem la ani lumina de tarile dezvoltate
România, codașa Europei la consumul zilnic de fructe și legume. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Încet, dar sigur România pierde teren la mai toate capitolele posibile și a devenit codașa Europei și în ceea ce privește consumul de fructe și legume. Culmea, țara noastră nu duce lipsa acestor produse, ba chiar exportăm serios, doar că educația lipsește cu desăvârșire atunci când discutăm despre o alimentație corectă.

România, ultima la consumul de fructe și legume

Interesant este că nici prețul nu ajută foarte mult. Mai exact, dacă în anii trecuți lunile august sau septembrie însemnau recoltă bogată și ieftiniri în materie de legume, situația de acum s-a schimbat dramatic. Războiul din Ucraina a făcut ca prețurile să o ia razna și producătorii n-au ezitat o clipă. La adăpostul combustibilului, fermierii n-au mai lăsat deloc din banii ceruți și de multe ori au fost nevoiți să își arunce marfa.

ADVERTISEMENT

Gospodinele spun că n-au întâlnit niciodată o asemenea situație și pregătirile de iarnă au devenit un adevărat sport extrem. Unul care la final nu face altceva decât să diminueze serios coșul zilnic de cumpărături. Un coș din care românii au tăiat în ultima perioadă aproape tot ce se putea.

Aproape incredibil, dar cât se poate de adevărat, însă fructele au devenit un lux într-o țară care vinde chiar și altora. Căpșunele n-au scăzut sub 10 lei, în timp ce cireșele au rămas adevărate regine. Prețul unui kilogram a plecat de la câteva sute de lei în primăvară. Merele, perele, caisele, prunele, fructe care se găsesc din abundență în România scot și ele din buzunar bani serioși, bani pe care oamenii preferă să-i redirecționeze către o hrană menită să asigure supraviețuirea.

ADVERTISEMENT

Căci, în cele din urmă, despre supraviețuire pare a fi vorba. Românii n-au mai avut ce face și au eliminat din lista achizițiilor tot ce se putea. Așa au dispărut fructele, așa s-au redus legumele. Și lucrul acesta nu se întâmplă de câteva luni, ci a devenit un sport național în ultimii ani.

Statistică neagră pentru România

Ultima statistică a Uniunii Europene a arătat că România se prăbușește și nu reușește deloc să-și revină. Este ultima la consumul de fructe și legume, consum aflat în strânsă legătură cu sănătatea oamenilor. Astfel, dacă ne raportăm la persoanele de la 15 ani în sus, românii sunt lideri la capitolul zero porții pe zi. Concret, din întreaga Uniune, românii sunt cam singurii care nu consumă deloc fructe și legume pe parcursul a 24 de ore.

ADVERTISEMENT

De asemenea, românii sunt ultimii atunci când discutăm despre 5 porții consumate pe zi. Nu există nicio altă țară cu mai puțini oameni care să ajungă la un asemenea consum de fructe și legume. Belgia, Irlanda, Spania, Italia, Franța și Portugalia sunt țările care stau cel mai bine din acest punct de vedere.

Olanda este statul cu cei mai mulți oameni care consumă 5 porții de legume și fructe pe zi, fiind urmat de Irlanda și Danemarca. Dacă vreți să vă faceți o idee și mai exactă atunci trebuie să priviți statistica pentru banane. La ultimul raport, cel pentru 2008 – 2017, România era ultima la consum, fiind urmată doar de Ungaria și Bulgaria. În tot acest timp, Suedia, Malta și Slovenia erau la ani lumină.

ADVERTISEMENT

Culmea, FANATIK a scris AICI despre cum România a devenit chiar un exportator de banane, însă drumul până la un consum mai mare pare a fi imposibil de atins în condițiile date. „Fermierii sunt ultimii și atunci când vine vorba de bani. Guvernul se face că mai uită, subvențiile mai întârzie și ele. Fructe și legume avem, nu se pune problema. Dacă mă întrebați pe mine nu sunt scumpe, cred că sunt raportate la tot ce înseamnă România. 

Producătorul nu le poate da degeaba, are și el cheltuielile lui. Unii bagă bani încă de iarnă când încălzesc solare, alții mai din primăvară. Dar toți investesc, deci cum să le dea gratis, n-au cum. Și nici mai ieftin pentru că nu poți merge la nesfârșit în pierdere. Asta e România, astea sunt vremurile pe care le trăim. Ardei cu 1 leu kilogramul, roșii cu 50 de bani sau ce alte amintiri mai aveți sunt amintiri. Nu știu cum s-ar mai putea ajunge la prețurile astea și să cumpărați și calitate”, a transmis Dinu Raicu, fermier din zona Ialomiței, pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT