Deficitul de personal în grădinițe și creșe a dus la măsuri drastice, astfel că, din toamnă, sute de educatoare și îngrijitoare din Indonezia se vor angaja în România. Există, însă, păreri pro și contra față de această decizie.
Unul dintre motivele pentru care România se confruntă cu deficit de personal în sistemul de învățământ preșcolar este salariul. Volumul de muncă și faptul că multe cadre didactice se pensionează sau nu sunt specializate duce la multe posturi deschise, dar, totuși, neocupate.
Potrivit datelor publicate de Ministerul Educației și analizate de FANATIK, în anul 2023 – 2024 existau 37.896 de educatori, 2.016 de angajați încadrați ca personal didactic auxiliar, și 1.372 îngrijitoare. Astfel, 60.179 de persoane lucrau în creșe și grădinițe anul trecut, reprezentând puțin peste 20% din totalul personalului din învățământul preuniversitar. Față de anul trecut, efectivul a crescut cu 1.255 de persoane la nivelul învățământului preșcolar. Vorbim despre 24.480 de persoane angajate în mediul urban și de 13.416 în mediul rural. În învățământul preșcolar avem și cea mai mică medie de vârstă. Peste 20% din personalul didactic are sub 29 de ani.
În anul 2023 – 2024 au fost înscriși în învățământul preșcolar 515,9 mii de copii, cu 5,8 mii de copii mai puțin față de anul școlar anterior. În ultimii ani, numărul de copii per cadru didactic în învățământul preșcolar este cu mult mai mare în mediul rural (16 copii) decât în mediul urban (12 copii).
Pentru ca țara noastră să facă față acestei crize s-a găsit soluția importului de lucrători străini. Astfel, din luna septembrie a acestui an, sute de educatoare și îngrijitoare din Indonezia vor veni să se angajeze în creșele și grădinițele private din România.
Vorbim de cel puțin 200 de femei din Indonezia ce urmează că fie angajate în România. În funcție de performanțe și de cerințe, reprezentanții Work from Asia transmit că vor mai fi trimise persoane. Acestea vor comunica atât cu restul personalului, cât și cu cei mici și părinții acestora exclusiv în limba engleză. În acest context, experții în recrutare vorbesc despre argumente pro și contra angajării de personal din Indonezia în sistemul de învățământ românesc.
„Argumentele pro ar fi expunere la limba engleză de la vârste fragede. Copiii ar avea ocazia să învețe limba engleză într-un mod natural, prin imersiune, exact ca în grădinițele bilingve din alte țări. Apoi diversitatea culturală. Contactul cu persoane din alte culturi poate încuraja toleranța, curiozitatea și empatia. Este o oportunitate de educație interculturală.
Forța de muncă dedicată. Angajații străini vin adesea cu o motivație puternică de a lucra bine și a se integra, mai ales în medii profesionale structurate. Este și o soluție la lipsa de angajați calificați. Sistemul privat românesc se confruntă cu deficit de oameni în educația timpurie. Angajarea din alte țări poate fi o soluție viabilă pe termen scurt și mediu”, declară Corina Neagu, expert HR, pentru FANATIK.
Deși pare o soluție favorabilă atât pentru România, cât și pentru lucrătoarele din Asia, există și unele dezavantaje. De acestea se lovesc în aproape toate domeniile angajații străini aduși să ocupe locurile de muncă din țara noastră.
Argumentele contra constau în bariera culturală și de comunicare cu părinții. Chiar dacă engleza este limba de lucru, mulți părinți preferă comunicarea în limba română și pot percepe o distanță între familie și personalul educațional. Apare și neînțelegerea contextului local. Valorile culturale și sociale, precum și particularitățile dezvoltării copilului în România, pot fi diferite față de cele din Indonezia și pot necesita o adaptare intensă.
Și integrarea profesională poate fi dificilă. Legislația muncii, recunoașterea calificărilor, condițiile de muncă și rezidența pot fi obstacole birocratice majore. Avem și costuri și percepție publică. Costurile pot fi mai mari, iar opinia publică poate percepe negativ acest tip de angajare dacă este prost comunicat. De exemplu, că se caută forță de muncă ieftină din afara țării, deși realitatea poate fi diferită”, mai explică specialista în recrutări.
Potrivit reprezentanților Work from Asia, pentru ca actul educațional să continue să rămână calitativ, este nevoie de soluții concrete și pe termen lung. Aceștia spun că personalul ce urmează să vină în România este foarte bine instruit de specialiști cu experiență, urmând să aplice cele învățate în țara noastră.
„Personalul instruit în centrul de pregătire din Indonezia este extrem de bine pregătit, iar acest lucru ne oferă încrederea necesară pentru a oferi angajatorilor români garanții fără precedent. Atât educatoarele și îngrijitoarele, cât și bonele și menajerele selectate trec printr-un proces riguros de formare, sub îndrumarea unor specialiști cu peste 10 ani de experiență.
Suntem convinși că aceste profesioniste vor fi apreciate nu doar pentru performanța lor, ci și pentru seriozitatea și caracterul lor ireproșabil. România se confruntă cu un deficit de personal în domeniul educației, iar prin acest parteneriat reușim să aducem soluții eficiente și de înaltă calitate pentru angajatori”, a declarat Yosef Gavriel Peisakh, General Manager Work from Asia.
Agenția care se ocupă cu recrutarea transmite că va aduce și bone și menajere pregătite intensiv. Practic, copiii, părinții și sistemul educațional antepreșcolar și preșcolar vor beneficia de servicii de calitate din partea unor angajate recunoscute internațional pentru seriozitatea cu care își îndeplinesc atribuțiile de serviciu.
Angajatele din Indonezia parcurg cursuri de pregătire pentru a fi cât mai calificate din punct de vedere al igienei, siguranța copiilor, gătitul sănătos, aferent vârstei, dar și îngrijirea bătrânilor cu nevoi speciale, multe dintre ele urmând să fie angajate și în domeniul asistenței sociale.