Epidemia de rujeolă continuă să provoace victime, recent afectând un copil de un an și șase luni din Constanța. Acest băiețel, aparent sănătos și fără alte afecțiuni, a fost vaccinat cu o singură doză de ROR la vârsta de un an și a murit mai apoi.
Decesul său este considerat neobișnuit și tragic. Doi medici au oferit explicații pentru publicația „Adevărul” privind posibilele cauze ale acestei tragedii. Un specialist a descris cazul din Constanța drept extrem de rar.
„Uneori, avem așteptări nerealiste în sensul că orice manevră pe care o efectuăm trebuie să ne garanteze 100% că vom obține efectul dorit. Ceea ce este fals, eronat”, a povestit pentru adevărul.ro, medicul de familie Gindrovel Dumitra, coordonatorul grupului de vaccinologie din cadrul Societatii Nationale de Medicina Familiei.
„Administrăm copiilor prima doză de vaccin ROR la un an și a doua la 5 ani tocmai pentru că eficacitatea, adică numărul de persoane care obțin protecție din numărul total al persoanelor vaccinate, este cuprinsă între 95%-96%. După a doua doză, vorbim deja despre un procent care poate atinge chiar 99%.
Asta înseamnă că vaccinând 100 de copii, trei, patru, cinci dintre aceștia nu vor dezvolta o protecție suficientă astfel încât să aibă apărare 100% în fața bolii. Însă, după administrarea celei de-a doua doze, cea de la 5 ani, acest număr de copii se reduce la unu. Deci, va rămâne, totuși un copil care nu se va imuniza complet, nu va obține o protecție suficientă”, a precizat medicul pentru sursa citată.
El a explicat că există situații de imunosupresie temporară: „Dacă un copil imunizat sau nu împotriva rujeolei face o boală infecțioasă sau primește anumite medicamente, este posibil ca la contactul cu virusul să se afle într-o stare în care organismul să nu poată produce suficienți anticorpi.
În momentul în care acest copil are imunitatea scăzută și intră în contact cu o persoană bolnavă riscă să se îmbolnăvească și el. Chiar dacă a fost înainte vaccinat. Iată, așadar, un motiv în plus pentru părinți să-și vaccineze copiii pentru a-i proteja pe ei dar și pe cei din jurul lor.”
O singură doză de vaccin ROR este 93% eficientă împotriva rujeolei, 78% eficientă împotriva oreionului și 97% eficientă împotriva rubeolei. Două doze cresc eficiența la 97% pentru rujeolă și la 88% pentru oreion.
Dr. Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, a subliniat că „unele persoane, deși imunizate chiar și cu două doze de vaccin, se pot îmbolnăvi în continuare de rujeolă, oreion sau rubeolă. Asta, evident dacă sunt dacă sunt expuse la virușii care provoacă aceste boli”.
„Potrivit Centrului de Control al Bolilor, 3 din 100 de persoane vaccinate se pot îmbolnăvi de rujeolă după vaccinare. Însă, în general, vorbim despre forme medii ale bolii. De asemenea, posibilitatea de transmitere a bolii în cazul acestor persoane este și ea mai mică. Motivele? Este posibil ca sistemul imun al acestor pacienți să nu răspundă așa cum ne-am dori la stimulul generat de vaccin. Apoi, acești pacienți ar putea avea un sistem imun care să nu poată face față infecției”, a precizat dr. Emilian Popovici.