News

Cum a ajuns Sanna Marin premier al Finlandei. Ce studii are cel mai tânăr șef de guvern din istoria statului scandinav

Sanna Marin, fără îndoială cel mai nonconformist premier din UE, a avut o evoluție fulminantă pe scena politică internă. Cum a ajuns aceasta să conducă Guvernul și ce studii are.
19.08.2022 | 16:08
Cum a ajuns Sanna Marin premier al Finlandei Ce studii are cel mai tanar sef de guvern din istoria statului scandinav
Sanna Marin, evoluție fulminantă pe scena politică din. Finlanda. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Sanna Marin, șeful Guvernului Finlandei, în vârstă de 36 de ani, ține capul de afiș al presei internaționale. Cum a ajuns aceasta să conducă Executivul de la Helsinki și ce studii are.

Sanna Marin, evoluție fulminantă pe scena politică din Finlanda. Cum a ajuns premier și ce studii are

Pe numele ei întreg Sanna Mirella Marin, aceasta s-a născut pe 16 noiembrie 1985 într-o familie modestă. Părinții ei au divorțat când Sanna era încă un copil.

ADVERTISEMENT

În 2017, Sanna Marin a absolvit Facultatea de Științe Administrative la Universitatea din Tampere. Aici a obținut o diplomă de master în domeniul managementului administrativ.

Pe plan personal, de 15 ani are o relație cu fostul fotbalist și antreprenor Markus Räikkönen, cu care are o fiică născută în ianuarie 2018. Cuplul s-a căsătorit în august 2020.

ADVERTISEMENT

Cariera politică a Sannei Marin are o evoluție fulminantă. Ea s-a alăturat mișcării de tineret a Partidului Social Democrat în 2006. În 2008 a candidat fără succes la alegerile municipale din Tampere. Acesta rămâne până în prezent singurul său eșec în politică.

Peste 4 ani revine în forță. A fost aleasă în Consiliul orașului Tampere în 2012, acolo unde preia funcția de președinte în ianuarie 2013.

ADVERTISEMENT

A devenit vicepreședinte al Partidului Social Democrat din Finlanda (SDP) în 2014, apoi prim-vicepreședinte în februarie 2017. În anul 2019 a fost realeasă deputat.

În vara aceluiași an este numită în guvern ca ministru al Transporturilor şi Comunicaţiilor, însă în urma unei crize politice, partidul a numit-o, în luna decembrie, premier.

ADVERTISEMENT

Pe 23 august 2020 a fost aleasă președintă a Partidului Social Democrat din Finlanda.

Sanna Marin, o tinerețe foarte grea

Înainte de ajungă în politică, Sanna Marin a trecut prin perioade extrem de dificile. Aceasta a povestit în presa locală că în copilărie a fost marginalizată întrucât mama ei era într-o relație cu altă femeie.

Actualul premier al Finlandei nu a ascuns niciodată că a lucrat ca vânzătoare înainte de a ajunge la facultate și în politică. Aceasta povestește că a fost prima persoană din familia ei care a terminat liceul şi a mers la universitate.

”Sunt un copil dintr-o familie amărâtă. Mama a crescut la orfelinat iar părinții mei au divorțat când aveam doar câțiva ani, din cauza problemelor cu alcoolul ale tatălui. Familia mea este plină de povești triste, ca și în cazul multor finlandezi.

Sunt primul absolvent de liceu. Primul absolvent de facultate din familie. Asta mulțumită statului social finlandez și a profesorilor exigenți. Nu am avut abundență materială în copilărie și adolescență, ci dragoste și o viață obișnuită. Asta deși am crescut într-o familie curcubeu. Asta ar putea să șocheze unii conservatori”, a scris Sanna Mirella Marin pe blogul personal, conform Universul.

ADVERTISEMENT