Cum a ajuns Tomas Ryde selecţionerul României: Cristina Neagu, influenţă decisivă în numirea suedezului! “Nu este cel mai profesionist lucru!” EXCLUSIV

EXCLUSIV FANATIK
Marian Popovici    Cristian Ghindă   
în Handbal
11/12/2019, 17:14
Cum a ajuns Tomas Ryde selecţionerul României: Cristina Neagu, influenţă decisivă în numirea suedezului! “Nu este cel mai profesionist lucru!” EXCLUSIV EXCLUSIV FANATIK
Cum a ajuns Tomas Ryde selecţionerul României! Cristina Neagu, influenţă decisivă în numirea suedezului: "Nu este cel mai profesionist lucru!" EXCLUSIV

România a fost umilită în grupele principale de la Campionatul Mondial de handbal. “Tricolorele” au încheiat cu zero puncte, fiind învinse în ultimul meci de Japonia cu 20-37. Selecţionerul Tomas Ryde nu a reuşit să mobilizeze formaţia noastră, iar după acest turneu final ratat toate tunurile sunt pe suedez, care a fost deseori acuzat că este prea apatic pe banca tehnică.

Cum a ajuns Tomas Ryde selecţionerul României! Cristina Neagu, lobby pentru suedez

Printre numele grele care l-au criticat pe Tomas Ryde se numără: Gheorghe Tadici, Mariana Târcă, Bogdan Voina sau Carmen Amariei. Iar după acest rezultat neverosimil, multă lume s-a întrebat cum a fost posibilă numirea unui antrenor ieşit din circuit din 2016… când a plecat tot de la naţionala României.

Din informaţiile FANATIK, o influenţă decisivă în numirea lui Tomas Ryde la echipa naţională în această vară a avut-o Cristina Neagu. Starul a insistat ca după plecarea lui Ambros Martin să fie readus la naţională Ryde, alături de care a avut o relaţie foarte bună în precedentul mandat.

“Am avut o discuție undeva în primăvară cu Ambros și mi-a spus că nu mai poate fizic drumurilor și obligațiilor pe care le are și la club și la echipa națională. Mi-a spus că are și o problemă personală și am ajuns la un acord. Habar n-am dacă la momentul acela avuse o discuție cu cei din Rusia. Dar nu am fost foarte fericit când am auzit că a devenit selecționerul Rusiei.”, Alexandru Dedu pentru FANATIK

Neagu, atac fără menajamente la Ambros Martin: “Să laşi echipa naţională cu un an înainte de Olimpiadă, mie chiar nu mi se pare normal”

De altfel, Cristina Neagu a fost foarte vehementă în momentul în care Ambros Martin a plecat de la naţională: “A fost lipsă de fair-play şi că aşa ceva nu se face, asta i-aş spune! Este o echipă care sub comanda lui sau sub îndrumarea lui, cum vrei să-i spui, a dat ce a avut mai bun şi a vrut să facă performanţă.

El mereu spunea că obiectivul principal este Tokyo, că-şi doreşte foarte mult să meargă la Olimpiadă, că n-a avut această şansă nici ca jucător. Să laşi echipa naţională cu un an înainte de Olimpiadă, mie chiar nu mi se pare normal şi nu e fair-play din partea lui”, a fost reacţia lui Neagu.

Cea mai bună jucătoare a avut o relaţie excelentă cu Ambros, însă s-a simţit trădată în momentul în care ibericul şi-a anunţat plecarea intempestivă de la naţionala noastră. Cristina Neagu nu a rămas impasibilă la problema selecţionerului şi din informaţiile noastre a avut o influenţă decisivă în numirea lui Tomas Ryde, mai ales că suedezul acceptase şi oferta lui CSM Bucureşti.

Tadici: “Să laşi o jucătoare să decidă cine va fi selecţionerul României nu mi se pare tocmai profesionist”

De altfel, această informaţie a fost vehiculată în spaţiul public şi Gheorghe Tadici: “Să laşi o jucătoare să decidă cine va fi selecţionerul României nu mi se pare tocmai profesionist, dar este treaba lor”, a fost declaraţia misterioasă a lui Tadici despre numirea lui Ryde pentru FANATIK.

Cristina Neagu nu a fost refăcută 100% pentru acest turneu final, însă chiar şi aşa a avut o evoluţie de senzaţie, fiind decisivă în victoria cu Ungaria, care ne-a asigurat un loc în grupele principale. Chiar şi când nu a evoluat Neagu a avut un mare rol în echipă, la time-out vorbind mai mult decât selecţionerul suedez.

“Am avut o discuție cu Ryde, i-am spus despre ce este vorba și după 30 de secunde, el mi-a spus “da”. Și i-am spus: “Atenție, tu îmi spui că nu ești hotărât să vii la CSM. Vezi cele două lucruri ca fiind legate?” și el mi-a zis: “Nu. Eu vin și sunt antrenorul echipei naționale”. Ca dovadă că acum, după ce nu mai e antrenorul echipei din București, nici nu s-a pus problema să nu continue la națională”, Alexandru Dedu, despre numirea lui Ryde pentru FANATIK

De altfel, parteneriatul Neagu-Ryde a fost unul fructuos pentru naţională în precedentul mandat al suedezului. Cu Neagu în mare formă şi Ryde pe bancă, România a câştigat bronzul mondial în Danemarca în 2015, înainte să ajungă la Jocurile Olimpice.

Neagu, pledoarie pentru antrenorii străini: “Cei din străinătate îți dau dreptul la libera exprimare, spre deosebire de cei din România. La noi se lucrează ca acum 15-20 de ani”

Vedeta naţionalei României a fost acuzată că preferă să lucreze cu antrenori străini, fapt pe care ulterior l-a şi recunoscut într-un interviu la DigiFM: “După o vârstă și o experiență acumulată, am comparat puțin antrenorii români cu cei străini. Cei din străinătate îți dau dreptul la libera exprimare, spre deosebire de cei din România.

La noi se lucrează ca acum 15-20 de ani, în vreme ce handbalul evoluează. Noi suntem obișnuite să ne ținem gura și să ne antrenăm, pentru că altfel ni se reproșează. Asta îi spuneam lui Thomas Ryde. El a zis că asta nu e normal, pentru că vrea să știe dacă ne place antrenamentul, cum ne simțim. De el mi-a plăcut cel mai mult”, a spus Neagu.

Doar că spre deosebire de precedentul mandat, revenirea lui Tomas Ryde la naţională nu a avut un bun augur şi România a încheiat abia pe locul 12 la Campionatul Mondial. De altfel, între 2016 şi 2019 suedezul a fost ieşit din circuit ocupându-se cu afacerile lui, revenind în vară în handbal la CSM Bucureşti şi naţionala României.

A plecat foarte repede de la CSM Bucureşti, prezentându-şi demisia la începutul lunii octombrie şi a rămas doar selecţioner al României, contractul său expirând după Jocurile Olimpice din 2020. Curios este faptul că Ryde nu a mai antrenat în ultimii 11 ani decât naţionala României, în două mandate: 2015-2016 şi 2019, cu scurtul periplu de la CSM din vară.

Ultima echipă din “afară” antrenată de Tomas Ryde a fost Viborg, între 2005 şi 2008, echipă alături de care a câştigat Liga Campionilor în 2006. El a mai fost selecţionerul Suediei între 1990-1994 şi 1999-2002 şi a mai pregătit echipe ca Djungarden sau Ikast-Bording la mijlocul anilor 2000.

  • 59 de ani are Tomas Ryde
  • 12 este locul pe care a încheiat România la CM 2019

 

 

Închide ×