News

Cum a ajuns un român să plătească o dobândă de 30.341% la un împrumut. Avertismentul specialiștilor

24.02.2021 | 08:29
Cum a ajuns un roman sa plateasca o dobanda de 30341 la un imprumut Avertismentul specialistilor
ADVERTISEMENT

Un român a ajuns să plătească o dobândă de 30.341% la un credit de 180 de euro, fiind vorba de una dintre cele mai mari dobânzi anuale efective din Uniunea Europeană.

Dobânda a fost descoperită la un credit de 180 de euro acordat de o instituție financiar-nebancară pe o perioadă de 30 de zile.

ADVERTISEMENT

Informația a fost publicată într-un studiu privind creditarea în România realizat de Asociația Credere, la solicitarea Finance Watch Bruxelles.

Un român a plătit o dobândă de 30.341%

Analistul financiar Irina Chițu a explicat în ce condiții un client ajunge să achite o asemenea dobândă, conform Digi 24.

ADVERTISEMENT

În acest caz este vorba de un credit pentru 30 de zile. La instituțiile financiare nebancare sunt astfel de dobânzi de 20.000 – 30.000%, pentru că dobânzile la aceste instituții sunt zilnice. Așadar, foarte mare atenție! Cei care achiziționează astfel de produse trebuie să compare înainte toate creditele din piață. Sunt bănci și instituții financiare care oferă credite cu dobânzi mult mai mici.

Nu există o plafonare a dobânzilor. Au fost mai multe inițiative, dar consider că nu sunt benefice pentru că vorbim de o piață concurențială cerere – ofertă.

ADVERTISEMENT

Trebuie să existe o legislație foarte bine pusă la punct privind protecția consumatorilor, privind informarea lui legat de toate produsele din piață, să poată compara și să decidă ce i se potrivește cel mai bine.

În legislația națională și europeană există stipulate aceste drepturi ale consumatorilor de produse financiare, dar ele trebuie promovate mai bine și sancționate prompt dacă sunt încălcate. Este nevoie de educația financiară a consumatorului“, a precizat Irina Chițu.

ADVERTISEMENT

Studiul ar fi identificat elemente de dezinformare și publicitate înșelătoare în cazul multor produse financiare. De exemplu, două bănci din România promovau acordarea de credite de consum cu dobândă de 8%, însă consumatorul nu știa că dobânda va ajunge 14% dacă nu se îndeplineau anumite condiții.

 

ADVERTISEMENT