News

Cum a ajuns Vladimir Putin sperietoarea lumii! Reformă militară de proporții în Rusia

22.04.2021 | 18:22
Cum a ajuns Vladimir Putin sperietoarea lumii Reforma militara de proportii in Rusia
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune cum a ajuns Vladimir Putin o adevărată sperietoare a lumii! De altfel, liderul de la Kremlin arată forță în continuare și, deocamdată, țările din UE și NATO par să meargă pe cărbuni încinși. Nimeni nu se încumetă să trimită un mesaj ferm către Rusia în ciuda acțiunilor pe care Moscova le întreprinde împotriva Ucrainei. 

Concret, Putin nu a ezitat o clipă și a lansat în urmă cu mai mulți ani o adevărată reformă a sistemului militar, unul pe care vesticii începeau să-l desconsidere și să-i pună la îndoială valoarea.

ADVERTISEMENT

Drept pentru care, președintele a ordonat o dezvoltare totală a armatei, una menită să schimbe din temelii felul în care rușii erau văzuți.

Cum a ajuns Vladimir Putin sperietoarea lumii!

Debutul anilor 2000 a făcut ca Rusia să investească fără număr în industria militară. În 2008 a început reforma militară rusă cu scopul de a moderniza forțele armate și de a le face considerabil mai eficiente.

ADVERTISEMENT

Aceasta a fost efectuată în mare măsură de ministrul apărării, Anatoli Serdiukov, în timpul președinției lui Medvedev, dar sub atenta supravegherea a lui Putin, în calitate de șef al guvernului.

Sursa foto – hepta.ro

Elementele cheie ale reformei au inclus reducerea forțelor armate la un milion de persoane și, de asemenea, diminuarea numărului de ofițeri.

ADVERTISEMENT

Putin a ordonat de urgență centralizarea formării ofițerilor de la 65 de școli militare în 10 centre de formare militară  și crearea unui corp profesionist de subofițeri. Nemulțumit de numărul uriaș al gradaților, liderul de la Kremlin a solicitat și reducerea dimensiunii conducerii centrale.

Ce măsuri a luat Vladimir Putin pentru reformarea armatei din Rusia

A cerut și introducerea unui număr mai mare de personal logistic și civil auxiliar, reorganizarea rezervelor și a armatei într-un sistem de brigadă, dar și a forțelor aeriene într-un sistem fondat pe baze aeriene în locul regimentelor.

ADVERTISEMENT

Deciziile solicitate de Vladimir Putin au continuat însă. Astfel, numărul districtelor militare ruse a fost redus la patru și, atenție, în premieră, serviciul militar a fost redus de la doi ani la un an, ceea ce a pus capăt vechilor tradiții de hărțuire din armata rusă pentru că toți recruții au devenit apropiați în vârstă.

Sursa foto – hepta.ro

De asemenea, s-a anunțat tranziția treptată către armata profesionistă până la sfârșitul anului 2010 și a fost lansat un program amplu de aprovizionare a Forțelor Armate cu noi echipamente militare și nave. Forțele spațiale rusești au fost înlocuite la 1 decembrie 2011 cu forțele rusești de apărare aerospațială.

Cum s-a implicat Putin în reformarea armatei ruse

Vladimir Putin nu a ezitat o clipă și a reluat pretențiile teritoriale rusești din zona arctică și prezența militară în această zonă a lumii. În august 2007, expediția rusă Arktika 2007, parte a cercetărilor legate de pretenția de extindere teritorială a Rusiei, a plantat un steag pe fundul mării sub Polul Nord.

Sursa foto – hepta.ro

Mai mult de atât, conform informațiilor pe care Rusia nu s-a sfiit să le ofere lumii, în Arctica a crescut numărul de submarine și de trupe desfășurate în zonă.

De remarcat și că liderul de la Kremlin a ordonat ca Rusia să se distingă prin cel mai mare stoc din lume de arme de distrugere în masă, inclusiv nucleare.

Cum este organizată armata Rusiei

Din armata Rusiei fac parte Forțele Terestre, Forțele Aeriene, Marina Militară, precum și trupe aeropurtate, Forțele Aerospațiale de Apărare și Forțele de Rachete Strategice.

Forțele terestre sunt cele mai numeroase. Acestea sunt destinate să efectueze ofensiva pentru a învinge inamicul, pentru a prelua și păstra teritoriile sale, regiuni și granițe, să respingă invazii ale inamicului. Forțele terestre ruse, la rândul său, includ diferite tipuri de trupe:

  • trupe motorizate de infanterie (cele mai numeroase trupe la sol)
  • forțele de tancuri (principala forță de lovire a armatei, foarte manevrabilă, mobilă și rezistentă la arme nucleare; formată din unități de tancuri, infanterie mecanizată, rachete, artilerie și alte unități).
  • trupe de rachete și artilerie înarmate cu artilerie și rachete convenționale; formate din unități de obuziere, tunuri, rachete, artilerie antitanc, mortiere, unități de recunoaștere, de control și de securitate.
Sursa foto – hepta.ro
  • forțele terestre de apărare aeriană – un fel de forțe terestre concepute pentru a proteja forțele terestre de atacurile aeriene ale inamicului. Acestea folosesc rachete antiaeriene mobile, portabile și remorcate, precum și sisteme de tunuri antiaeriene.
  • forțele speciale și servicii – concepute pentru a efectua operațiuni extrem de specializate pentru susținerea în luptă și a operațiunilor de zi cu zi ale forțelor armate. Sunt formate din trupe de protecție împotriva radiațiilor, chimice și biologice, corpul de ingineri, unități de cale ferată, unități de automobile, etc.

Comandantul Suprem al Forțelor Armate este președintele în funcție al Rusiei, Vladimir Putin. În caz de agresiune împotriva țării sau a amenințării imediate a acestei agresiunii, acesta decretează impunerea legii marțiale pe teritoriul Rusiei sau în anumite regiuni în scopul de a crea condiții de apărare sau de a împiedica agresiunea, notificând totodată și imediat Consiliul de Securitate al Federației Ruse și Duma de Stat pentru a aproba relevanța decretului.

ADVERTISEMENT