Ploile intense care au lovit sudul și estul Spaniei în ultimele ore au provocat inundații severe, distrugând poduri și devastând comunități, soldându-se cu zeci de victime.
Specialiștii în climatologie explică faptul că emisiile de combustibili fosili contribuie la amplificarea ambelor extreme ale ciclului apei: temperaturile ridicate duc la evaporarea apei, provocând secetă și uscarea plantelor, dar aerul cald reține mai multă umiditate, crescând riscul de precipitații extreme, scrie Digi24.
„Și în cazul acestei regiuni din Spania am avut la începutul anului o secetă foarte puternică, așa cum și noi am avut secetă puternică în estul României, ca apoi să-ți vină astfel de situații cu precipitații foarte abundente. Și aici avem fondul încălzirii globale, clar, fond al încălzirii globale care determină răspunsuri locale de acest tip.
Răspunsuri locale, care țin însă și de factori precum urbanizarea, relieful, cum negospodărim local nu este obișnuit ca intensitate, chiar dacă anotimpul este al furtunilor, al ciclonilor mediteraneeni, dar intensitatea clar depășește cu mult ceea ce ar fi obișnuit și avem o statistică modificată, pentru că, vedeți, nu doar acolo se întâmplă astfel de lucruri. Peste tot în lume crește până la urmă intensitatea unor fenomene extreme, precum cicloni mediteraneeni, dar și în cazul ciclonilor tropicali, uraganele sunt mult mai intense și provoacă, evident, pagube mult mai mari”, a spus pentru Digi24 Roxana Bojariu, climatolog.
Locuitorii din Chiva, un orășel de lângă Valencia, se confruntă cu un viitor dominat de secete prelungite pe măsură ce temperaturile cresc și Spania se confruntă cu un climat tot mai arid.
De asemenea, dacă vorbim despre ziua de marți, aceștia au trăit experiența unor ploi torențiale de amploare, aproape echivalente cu cantitatea anuală de precipitații, căzute în doar câteva ore.
„Secetele și inundațiile sunt cele două fețe ale aceleiași monede privind schimbările climatice”, explică Stefano Materia, climatolog italian la Barcelona Supercomputing Center, pentru The Guardian.
Cercetările indică o legătură între secetele mediteraneene și schimbările climatice, mai ales din cauza transformărilor în circulația atmosferei, în contextul în care creșterea temperaturilor afectează puternic această regiune, mai scrie Digi24.
„Asta înseamnă mai multă energie, mai mulți vapori de apă, mai multă instabilitate – toate ingredientele alimentează furtunile terifiante atunci când condițiile atmosferice sunt favorabile”, a spus el. „Marea Mediterană este o bombă cu ceas în zilele noastre.”
Spania, alături de Portugalia, Italia și Grecia, resimt deja impactul puternic al fenomenelor climatice extreme, care se manifestă în lanț și generează riscuri cumulative. Valurile de căldură transformă pădurile în adevărate capcane de foc, provocând incendii majore și poluând orașele cu fum.
Secetele cronicizate usucă solul, împiedicând absorbția apei în caz de ploi abundente. Rezervele de apă sunt tot mai limitate, determinând orașe ca Barcelona să implementeze măsuri stricte de economisire, în timp ce fermele și afacerile au resurse tot mai reduse pentru a face față unor șocuri viitoare, conform sursei citate.