News

Cum a apărut pandemia de COVID-19. Virusul putea fi oprit. Cele 5 zile care au schimbat lumea

26.01.2021 | 16:41
Cum a aparut pandemia de COVID19 Virusul putea fi oprit Cele 5 zile care au schimbat lumea
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune cum a apărut pandemia de COVID-19 și cum putea fi oprit virusul. Concret, în doar 5 zile, întreaga lume avea să se schimbe din temelii. În urmă cu un an, guvernul chinez anunța că închide orașul Wuhan. Culmea, este că, inițial, oficialii susțineau că focarul este sub control și nimeni nu trebuie să se îngrijoreze

Conform urmărilor, adevărul era cu totul altul. Virusul se răspândise deja în tot orașul, dar și în jurul Chinei. Jurnaliștii de la BBC au făcut o cronologie a celor mai încinse momente din debutul unei pandemii pe care nu puțini au ascuns-o la început.

ADVERTISEMENT

Vă readucem aminte că până la 30 decembrie, mai multe persoane fuseseră internate în spitale din Wuhan, după ce se îmbolnăviseră. Toate s-au prezentat la unitatea medicală cu febră mare și un început de pneumonie. Primul caz cunoscut a fost un bărbat în vârstă de 70 de ani care s-a îmbolnăvit la 1 decembrie.

Cum s-a schimbat lumea în doar cinci zile!

Mulți dintre pacienți aveau legături cu o piață extinsă de animale vii, piața de fructe de mare Huanan, iar medicii începuseră să bănuiască faptul că nu este vorba de pneumonie obișnuită.

ADVERTISEMENT
Sursa foto – hepta.ro

Primele probe au fost trimise către companii de secvențiere genetică pentru a identifica cauza bolii, iar rezultatele preliminare au indicat un nou coronavirus similar cu Sars. Autoritățile locale de sănătate și Centrul pentru Controlul Bolilor din țară (CDC) au fost imediat sesizate, însă publicul nu știa nimic.

Cu toate acestea, conform primelor estimări, între 2.300 și 4.000 de persoane erau probabil infectate. Experții au transmis că focarul aproape își dubla dimensiunea la fiecare câteva zile. Mai mult de atât, epidemiologii au arătat că fiecare oră care trecea era una critică.

ADVERTISEMENT

30 decembrie, prima zi dintr-un adevărat dezastru

Pe 30 decembrie, în jurul orei 16:00, șefului departamentului de urgență al spitalului central Wuhan i s-au înmânat rezultatele unui test efectuat de laboratorul de secvențiere Capital Bio Medicals din Beijing. Avea să citească raportul și să încremenească.

Cuvinte alarmante au apărut pentru prima oară. „SARS CORONAVIRUS” a fost încercuit cu roșu aprins și a început să circule în lumea medicală. „Nu difuzați mesajul în afara acestui grup. Puneți familia și cei dragi să ia măsuri de precauție”, au mai scris doctorii.

ADVERTISEMENT
Sursa foto – hepta.ro

În următoarele ore, mesajul s-a răspândit pe scară largă online. În toată China, milioane de oameni au început să vorbească despre noul virus. Încet, dar sigur, veștile despre un posibil focar circulau. Comisia de sănătate din Wuhan era deja conștientă că se întâmplă ceva în spitalele orașului. În acea zi, au sosit oficiali ai Comisiei Naționale de Sănătate din Beijing, iar probele de plămâni au fost trimise la cel puțin cinci laboratoare de stat din Wuhan și Beijing pentru a secvența virusul în paralel.

Comisia de sănătate din Wuhan nu a ezitat și a trimis două ordine către spitale. Medicii nu mai aveau voie să declare nimic public fără autorizație. A durat însă câteva  minute până când noile comenzi au fost divulgate online. Lumea începea să vorbească și să fie conștientă de ce se petrece.

31 decembrie, ultima zi a anului, prima de panică

Pe măsură ce virusul a început să se răspândească, profesorul George F Gao, directorul general al Centrului de Control al Bolilor din China primea oferte de ajutor din întreaga lume.

De altfel, China și-a renovat infrastructura de boli infecțioase după Sars – iar în 2019, Gao promisese că vastul sistem de supraveghere online al Chinei va putea preveni un alt focar ca acesta. Poate și de aceea, medicul era cât se poate de calm.

“I-am trimis un text foarte lung lui George Gao, oferindu-mă să trimit o echipă și să fac orice pentru a-i sprijini”, a declarat Dr. Peter Daszak, președintele grupului de cercetare a bolilor infecțioase din New York, EcoHealth Alliance. Însă el spune că tot ce a primit ca răspuns a fost un scurt mesaj în care i se ura la mulți ani.

Sursa foto – hepta.ro

Epidemiologul Ian Lipkin de la Universitatea Columbia din New York a încercat, de asemenea, să ajungă la Gao. “El identificase virusul. Era un nou coronavirus. Și nu era foarte transmisibil. Acest lucru nu a rezonat cu adevărat pentru că am auzit că mulți, mulți oameni au fost infectați. Nu cred că a fost duplicitar, cred că a greșit pur și simplu”, a spus Lipkin

În ultima zi a anului, Comisia de Sănătate din Wuhan a emis un comunicat de presă afirmând că au fost identificate 27 de cazuri de pneumonie virală, dar că nu există dovezi clare ale transmiterii de la om la om.

1 ianuarie 2020, primele semne de ăntrebare

Legislația internațională prevede ca noile focare de boli infecțioase de interes global să fie raportate Organizației Mondiale a Sănătății în termen de 24 de ore. Dar, la 1 ianuarie, OMS nu a primise încă o notificare oficială. În ziua precedentă, oficialii de acolo au văzut postarea și rapoartele ProMed online, așa că au contactat Comisia Națională de Sănătate din China.

Dr. Maria Van Kerkhove, un epidemiolog al OMS care va deveni conducătorul tehnic al agenției Covid-19, s-a alăturat primei conferințe de urgență la mijlocul nopții, la 1 ianuarie.

“Am avut presupunerile inițial că ar putea fi un nou coronavirus. Pentru noi nu a fost o chestiune dacă transmiterea de la om la om se întâmpla, a fost care este amploarea acestuia și unde se întâmplă acest lucru”, a zis aceasta.

Sursa foto – hepta.ro

Abia la două zile distanță, China a răspuns OMS, dar, conform jurnaliștilor de la BBC, au făcut-o vag. Cu toate acestea, China susține că a comunicat în mod regulat și pe deplin cu OMS începând cu 3 ianuarie. Nu toată lumea este însă de acord.

Mai multe înregistrări obținutede  jurnaliștii de la Associated Press arată că reprezentanții OMS erau, mai degrabă frustrați de felul în care se comporta partea chineză.

“Nu au existat dovezi ale transmiterii de la om la om nu este suficient de bun. Trebuie să vedem datele”, a spus Mike Ryan, directorul programului OMS pentru situații de urgență pentru sănătate.

OMS a fost obligată în mod legal să declare informațiile pe care i le-a furnizat China. Și, conform acestora, deși se suspecta transmiterea de la om la om, organizația nu a reușit să confirme acest lucru timp de încă trei săptămâni.

2 ianuarie, reducerea la tăcere a medicilor

Din păcate, numărul persoanelor infectate de virus se dublează ca mărime la fiecare câteva zile și tot mai mulți oameni se prezentau la spitalele din Wuhan. Începe însă o adevărată campanie în mass media prin care medicii sunt reduși la tăcere.

Televiziunea publică spune că aceștia răspândesc zvonuri și sunt duși la audieri de către Biroul de securitate publică din Wuhan. Un doctor de la Wuhan Central a rupt tăcerea însă și a transmis că “au fost atât de mulți oameni care au avut febră. A fost scăpat de sub control. Am început să intrăm în panică. [Dar] Spitalul ne-a spus că nu avem voie să vorbim cu nimeni “.

Sursa foto – hepta.ro

De altfel, autoritățile din China vor continua să mențină timp de încă 18 zile declarația că nu există nicio transmisie de la om la om.

Guvernul chinez a declarat că „este nevoie de un proces științific riguros pentru a determina dacă un nou virus poate fi transmis de la om la om”.

3 ianuarie, ziua 5, ziua cea mai grea

Laboratoarele din întreaga țară se întreceau în a cartografia secvența genetică completă a virusului. A făcut-o inclusiv renumitul virolog din Shanghai, profesorul Zhang Yongzhen. Acesta a început pe 3 ianuarie.

După ce a lucrat două zile consecutive, a obținut o secvență completă. Rezultatele sale au dezvăluit un virus similar cu Sars și, prin urmare, probabil transmisibil. La 5 ianuarie, biroul lui Zhang a scris Comisiei Naționale de Sănătate recomandând luarea măsurilor de precauție în locurile publice.

Doar că Zhang nu și-a putut face public concluziile. Pe 3 ianuarie, Comisia Națională de Sănătate a trimis un memorandum secret laboratoarelor care interziceau oamenilor de știință neautorizați să divulge informații publicului.

Sursa foto – hepta.ro

China a continuat să susțină că este vorba de pneumonie virală, fără dovezi clare ale transmiterii de la om la om. Câteva zile mai târziu, mai exact pe data de 11 ianuarie, medicul Zhang trece peste toate interdicțiile și eliberează secvența.

Decizia sa a avut imediat consecințe – laboratorul său a fost închis a doua zi pentru „rectificare”. A doua zi, autoritățile chineze au făcut publice secvențele obținute de laboratoarele de stat Comunitatea științifică internațională a intrat în acțiune, iar un set de instrumente pentru un test de diagnostic a fost disponibil public până la 13 ianuarie.

În ciuda dovezilor venite de la oamenii de știință și de la medici, China nu a confirmat existența unei transmisii de la om la om până în 20 ianuarie.

„Întotdeauna este foarte dificil să controlezi un virus încă din prima zi. Dar, până când a aflat comunitatea internațională că noul coronavirus era transmisibil de la om la om, cred că deja se răspândise. Am fi avut o șansă, dar am pierdut-o”, a spus expertul în sănătate Lawrence Gostin.

Ce ravagii a făcut coronavirus în lume

La nivel global se înregistrează 99.696.246 cazuri confirmate de infecție cu coronavirus, din care 2.153.129 decese. Mai mult de atât, în ultimele 24 de ore, au fost raportate 526.951 cazuri noi, din care 23.030 decese.

Interesant este că în ultimul raport au fost prezentate doar 82 cazuri confirmate în China continentală.

ADVERTISEMENT