News

Cum a apelat Juventus la Ilie Năstase pentru transferul lui Gică Hagi! Promisiunea făcută de italieni. Foto

09.05.2021 | 23:25
Cum a apelat Juventus la Ilie Nastase pentru transferul lui Gica Hagi Promisiunea facuta de italieni Foto
ADVERTISEMENT

Gică Hagi era unul dintre numele la modă în fotbalul european de la finalul anilor ’80, iar marile cluburi din Europa visau să-l transfere. FANATIK îţi dezvăluie un episod petrecut în 1988, când Juventus a apelat la Ilie Năstase pentru a-l convinge pe “Rege” să vină pe “Delle Alpi”.

La 23 de ani, Gică Hagi era perla fotbalului românesc, iar golul marcat în finala Supercupei Europei din 1987 mai pusese o cărămidă la statuia “Regelui”. Golgeter al Cupei Campionilor Europeni în 1988, starul Stelei intrase pe lista multor echipe din Vestul Europei, iar una dintre ele era Juventus.

ADVERTISEMENT

Ilie Năstase, intermediar în transferul lui Gică Hagi la Juventus

FANATIK a descoperit în arhiva ziarului “La Stampa” din Torino primul episod din tentativa lui Juventus de a-l transfera pe Gică Hagi. Intermediar urma să fie Ilie Năstase, care fusese abordat în New York de Gianni Agnelli, preşedintele Fiat şi preşedinte de onoare al clubului italian.

În ediţia din 8 decembrie 1988, Rino Cacioppo, corespondentul “La Stampa” în New York, a dezvăluit discuţia pe care Gianni Agnelli a avut-o cu Ilie Năstase. Industriaşul încerca să facă tot posibilul ca Gică Hagi să fie transferat de Juventus.

ADVERTISEMENT

“Eram cu soţia mea la ieşirea dintr-un cinematograf în Manhattan când am auzit: ‘Domnule Năstase, domnule Năstase, mă scuzaţi’. M-am întors şi am văzut un bărbat cu părul alb, acompaniat de încă două persoane. ‘Ştii cine sunt?’, m-a întrebat. Nu-l văzusem în persoană nicioadtă, dar îl ştiam din fotografii şi de la TV. ‘Eşti avocatul Agnelli’, i-am răspuns.

M-a oprit şi mi-a spus că vrea să-l aducă pe Hagi în Italia şi că ar aprecia ajutorul meu. Eram surprins şi flatat. Îl cunoşteam pe Hagi, dar ştiam că este foarte tânăr şi în Est nu era foarte uşor să primeşti permisiunea să pleci în Vest.

ADVERTISEMENT
Cum a apelat Juventus la Ilie Năstase pentru transferul lui Gică Hagi! Promisiunea făcută de italieni (sursă foto: La Stampa)

 

“O să vorbesc cu fiul lui Nicolae Ceauşescu”

Nu putea să fie vorba de o fugă, doar plecarea cu toate actele în regulă. Avocatul Agnelli a insistat şi m-a rugat să aflu care sunt şansele să-l aducă în Italia. Mi-a dat de înţeles că va fi o recompensă pentru mine dacă totul se va rezolva. Apoi am vorbit despre tenis şi alte sporturi.

Când m-am întors în România, am întrebat care este situaţia. Hagi este simbolul echipei, un pion important pentru Cupa Campionilor Europeni. Existaseră nişte discuţii pentru un transfer în Grecia (n.r. la Panathinaikos).

ADVERTISEMENT

Voi mai încerca atunci când mă voi duce din nou în ţară. O să vorbesc cu fiul lui Nicolae Ceauşescu, un prieten al meu şi fan de pe vremea când jucam. El este preşedinte echipei. Aşa îi voi putea da un răspuns clar avocatului”, spunea Ilie Năstase în “La Stampa”.

Gică Hagi a plecat în Vest abia după Revoluţia din 1989

Gică Hagi nu a mai ajuns la Juventus sau la AC Milan, chiar dacă cele două echipe erau pregătite să ofere bani grei pentru semnătura “Regelui”. Iorgos Vardinoianis, patronul lui Panathinaikos, a încercat la rândul lui să-l transfere, profitând de relaţia de prietenia pe care o avea cu Valentin Ceauşeascu, însă a primit şi el un refuz clar.

Revoluţia din decembrie 1989 i-a deschis uşa spre Vest lui Gică Hagi, dar şi celorlalţi fotbalişti români. În vara lui 1990, cel mai mare fotbalist din istoria României semna cu Real Madrid, la 25 de ani, şi începea periplul în Europa.

ADVERTISEMENT
Tags: