Fotbal intern

Cum a arătat fotbalul românesc în anii de după Marea Unire! Prima competiţie pentru România Mare

01.12.2020 | 08:57
Cum a aratat fotbalul romanesc in anii de dupa Marea Unire Prima competitie pentru Romania Mare
Cum a arătat fotbalul românesc în primii ani de după Marea Unire! Prima competiţie pentru România Mare
ADVERTISEMENT

1 decembrie 1918 este una dintre cele mai importante zile din istoria României. În urmă cu 102 ani, visul unei ţări se realiza la Alba Iulia şi era înfăptuită Marea Unire. Cu această ocazie, FANATIK îţi prezintă cum a arătat fotbalul românesc în primii ani de după acest eveniment major.

Cu o scurtă tradiţie înainte de Primul Război Mondial, fotbalul românesc s-a oprit când ţara noastră a intrat în marea conflagraţie. Sezonul 1915-1916 a fost ultimul în prima ligă, competiţie în care participau patru echipe. Sfârşitul războiului a adus Marea Unire, însă campionatul a continuat să se dispute, pentru o scurtă perioadă, cu formaţii din Vechiul Regat.

ADVERTISEMENT

La şapte luni de la Marea Unire, România participa la prima competiţie internaţională, chiar dacă încă nu fusese înfiinţată echipa naţională. Cu o selecţionată formată din soldaţi, ţara noastră a mers la Jocurile Inter-Aliate din 1919, însă rezultatele au fost modeste.

Fotbalul românesc în primii ani de după Marea Unire: primul campionat al României Mari

Chiar dacă Marea Unire a avut loc pe 1 decembrie 1918, formaţiile din Transilvania au participat în prima ligă a României abia din sezonul 1921-1922. Până atunci, echipele din Bucureşti şi Ploieşti erau cele care evoluau în competiţia internă. Primele două campionate disputate după Primul Război Mondial au fost câştigate de Venus Bucureşti, echipă înfiinţată în 1914.

ADVERTISEMENT

Înainte de turneul final al primului campionat cu formaţii din România Mare, echipele s-au duelat în ligi regionale. Mai exact, primele clasate din diviziile regionale Bucureşti-Ploieşti, Arad, Timişoara, Cluj-Târgu Mureş, Braşov-Sibiu, Oradea şi Bucovina s-au calificat în sferturile de finală. Tricolorul Bucureşti, Stăruinţa Oradea, Victoria Cluj, AMEF Arad, Polonia Cernăuţi, Societatea Sportivă Sibiu şi Chinezul Timişoara au fost echipele care au ajuns în turneul final al campionatului României Mari.

Informaţiile despre primul campionat al României Mari sunt puţine, în special despre meciurile din sferturile de finală. Un singur lucru este clar, finala s-a disputat între Chinezul Timişoara şi Victoria Cluj, bănăţenii fiind cei care au câştigat titlul de campioană, după o victorie clară, scor 5-1, în meciul jucat pe 17 septembrie 1922.

ADVERTISEMENT

Niciun român în echipa campioană a Chinezului Timişoara

Primul “11” al Chinezului Timişoara era format, în mare parte, din fotbalişti cu origine maghiară, lucru obişnuit în acei ani pentru echipele din Transilvania.

Chinezul Timişoara în meciul cu Victoria Cluj: Ritter – Kondor, Hoksary – Fenyvesi, Toth-Bedo, Rajnak – B. Steiner, A. Frech, Matek, Tanzer, C. Frech

De la selecţionata ASAR la naţionala României Mari

Oficial, echipa naţională a României a jucat în 1922 primul meci internaţional. Anterior, diverse selecţionate au reprezentat ţara noastră, însă partidele nu au fost trecute în palmaresul tricolorilor. Înainte de Marea Unire, mai multe echipe cu jucători de la formaţiile din Bucureşti şi Ploieşti au disputat meciuri internaţionale, un exemplu fiind duelul dintre selecţionata ASAR (Asociaţia Sporturilor Atletice din România) şi KKAS (Cercul Sportiv al Studenţilor Academiei Comerciale din Cluj).

ADVERTISEMENT

Partida s-a jucat pe 26 octombrie 1909, pe terenul “Bolta Rece” din Bucureşti, iar studenţii clujeni s-au impus, scor 5-4. Selecţionata ASAR nu avea în primul “11” niciun fotbalist român, mulţi dintre titulari fiind jucători englezi, muncitori la fabricile din Bucureşti.

Selecţionata ASAR în meciul cu KKAS: Dewhurst, Winter, Viereck, Brazier, Deen, Gross, Kemeny, Catteral, Pettit, Lees, Matthews

România Mare, fără succes la Jocurile Inter-Aliate

În iunie 1919, România a mers la Jocurile Inter-Aliate de la Pershing, iar selecţionata de fotbal a disputat trei partide la această competiţie. Cu un lot format din soldaţi care participaseră la Primul Război Mondial, naţionala României Mari nu avea în componenţă niciun jucător din Transilvania. Cei 12 fotbalişti proveneau de la cluburile Tricolor Bucureşti, Venus Bucureşti şi Colţea, doi dintre aceştia fiind străini: Rudolf Schmetau şi Ernest Hillard.

Echipa României Mari la Jocurile Inter-Aliate: C. Rădulescu – M. Niculescu, S. Mareş – T. Florian, Alvirescu, Schmettau – Dinicu Georgescu, Hillard, D. Săvulescu, Butu, Meţianu

La Jocurile Inter-Aliate din 1919, naţionala României nu a avut prea mare succes. Selecţionata a pierdut toate cele trei meciuri din grupă, 0-4 cu Franţa, 1-5 cu Italia şi 2-3 cu Grecia, şi s-a clasat pe ultimul loc.

Marea Unire de la 1918 a ajutat fotbalul românesc

La scurt timp după Marea Unire de la 1 decembrie 1918, echipele din Vechiul Regat s-au deplasat mult mai uşor pentru meciurile programate în Transilvania. Activitatea fotbalistică a crescut în perioada 1918-1922, ani în care competiţiile interne au devenit mult mai atractive, iar naţionala României şi-a început activitatea. Mai mult decât atât, rivalitatea dintre echipele transilvănene şi cele din Bucureşti au ajutat la formarea naţionalei.

În plus, după Marea Unire au apărut o serie de echipe în Transilvania, cel mai elocvent exemplu fiind U Cluj. Pe 19 septembrie 1919, Societatea Academică a Studenților Români “Petru Maior” din Budapesta şi-a mutat sediul în oraşul de pe Someşul Mic, moment în care a fost înfiinţat clubul Universitatea Cluj.

Un alt exemplu este înfiinţarea echipei Colţea Braşov, o filială a clubului din Bucureşti, în 1920, la şapte ani de când mai mulţi elevi ai liceului “Sf. Sava” au pus bazele formaţiei bucureştene. Braşovenii şi-au consolidat echipa, iar în 1928 a devenit campioană a României, după o finală cu Jiul Petroşani.

Punctul culminant a venit pe 8 iunie 1922, când naţionala României a jucat primul meci oficial, amicalul cu Iugoslavia de la Belgrad. Primii tricolori au venit doar de la echipele din Transilvania, în timp ce selecţionerul Teofil Moraru era unul dintre fondatorii lui U Cluj.

Echipa României în meciul cu Iugolavia: Adalbert Ritter (Chinezul Timişoara) – Alois Szilagyi (MTK Târgu Mureş), Elemer Hirsch (C.A. Cluj) – Dezso Jakobi (Haggibor Cluj), Nicolae “Kinigli” Honigsberg (C.A. Oradea), Francisc Zimmermann (C.A. Timişoara) – Aurel Guga (U Cluj), Carol Frech (Chinezul Timişoara), Paul Schiller (Chinezul Timişoara), Francisc Ronnay (C.A. Oradea), Ion Auer (A.M.E.F. Arad)

ADVERTISEMENT