News

Cum a arătat platforma Gabrielei Firea în 2016. Ce a promis actualul primar şi ce s-a realizat

22.09.2020 | 15:54
Cum a aratat platforma Gabrielei Firea in 2016 Ce a promis actualul primar si ce sa realizat
ADVERTISEMENT

Cu doar câteva zile înaintea alegerilor programate pe 27 septembrie, FANATIK îți aduce aminte cum a arătat platforma Gabrielei Firea în 2016, platformă cu ajutorul căreia a reușit să câștige încredere a aproximativ 250 de mii de oameni și să devină primar general al Capitalei.

Concret, în campania electorală de atunci, candidata PSD-ului a promis în primul rând ”revoluție în trafic”. Mai mult de atât, actualul edil a spus că va încuraja transportul public prin benzi dedicate RATB și amenajarea unei rețele de piste pentru biciclete.

ADVERTISEMENT

Nu s-a terminat aici și pentru că Firea a promis o adevărată transformare a RATB-ului. Compania urma să devină societate comercială, iar subvenția să se dea în baza unui contract de delegare de gestiune între Consiliul General și RATB.

Cu ce promisiuni a câștigat Gabriela Firea alegerile în 2016

Schimbările uriașe de la RATB urmau să continue printr-o eficientizare a traseelor, nu de multe ori călătorii fiind cei care au acuzat distanțele lungi pe care mașinile sau tramvaiele le au de străbătut.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Gabriela Firea a promis un sistem de bilete și abonamente atractiv pentru pasageri. O altă problemă enormă a bucureștenilor, locurile de parcare erau și ele rezolvate în doi timpi și trei mișcări de cea care visa atunci să ajungă edil al Capitalei.

Firea nu a ezitat și a plusat cu amenajarea unor parcări în sistem park&ride la principalele intrări în oraș. Candidata PSD-ului spunea că în acest fel va fi descurajat în mod evident traficul auto în oraș și pentru că mulți oameni vor prefera să-și lase mașinile aici.

ADVERTISEMENT

Amenajarea de parcări de reședință în marile cartiere de blocuri s-a aflat pe lista actualului primar. Gabriela Firea a bătut monedă și pe modernizarea rețelei RADET cu fonduri europene.

Parcări, spitale și un…hipodrom pe lista Gabrielei Firea

Aceasta a promis că nu va majora prețul gigacaloriei și va susține construirea de noi centrale termice. Firea a mai spus că va desființa de urgență construcțiile ilegale de pe spațiile verzi, dar și că, atenție, va amenaja un hipodrom. Totodată, construirea de grădinițe cu program prelungit și renovarea spitalelor din Capitală se aflau pe platforma actualului primar.

ADVERTISEMENT

După patru ani de zile, adevărul este cu totul altul. Bucureștenii au observat schimbări frumoase, orașul a înaintat față de perioada 2016, însă nu puține au fost promisiunile actualului primar care au rămas la același stadiu.

Bilanțul Gabrielei Firea este unul modest dacă ne raportăm strict la platforma din 2016. Marile probleme ale orașului, traficul, poluarea, declinul sistemului centralizat de încălzire aproape că au atins cote alarmante. Revoluția în trafic a însemnat o continuă agasare a conducătorilor auto.

Marile proiecte au fost terminate mai degrabă pe jumătate și inaugurate indiferent de culoarea politică pe repede înainte. Au apărut pistele de biciclete, piste incomplete și care au sugrumat până la refuz marile artere. Șoferii stau și mai mult în trafic în condițiile în care taxele au crescut.

Promisiuni multe, realizări în media tuturor primarilor

În ciuda promisiunilor, RADET a intrat în faliment. Serviciul a fost delegat în cele din urmă către noua companie municipală înființată special. Avariile RADET s-au înmulțit, cartiere întregi acuzând pentru perioade mari lipsa apei.

De departe, Gabriela Firea a fost acuzată cel mai puternic după ce a luat decizia de a înființa nu mai puțin de 22 de companii municipale. Bucureștiul a învestit miliarde de lei în ele prin majorări de capital succesive. Culmea, USR le-a atacat în instanță și a avut câștig de cauză. A fost nevoie de modificarea Codului Administrativ de Guvernul Dăncilă, pentru ca acestea să fie introduse în legalitate.

Spitalele au rămas aceleași, actualul primar intrând mai degrabă într-un conflict deschis cu cei de la Dăruiește Viața care construiesc o unitate medicală numai din donații. De altfel, opinia publică a sancționat-o public pe Firea la acel moment, la fel cum s-a petrecut după ce aceasta și-a făcut apariția alături de Simona Halep pe Național Arena când oamenii au venit să celebreze câștigarea primului titlu de Grand Slam reușit de jucătoarea de tenis.

ADVERTISEMENT