News

Cum a arătat ultimul Paște pentru Nicolae și Elena Ceaușescu. Petrecere întinsă pe câteva zile

02.05.2021 | 11:03
Cum a aratat ultimul Paste pentru Nicolae si Elena Ceausescu Petrecere intinsa pe cateva zile
Nicolae și Elena Ceaușescu au petrecut acasă ultimul Paște. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune cum a arătat ultimul Paște pentru Nicolae și Elena Ceaușescu. Concret, primăvara anului 1989 a fost una interesantă, mai ales că, prima zi din sărbătorile pascale a picat perfect. Aceasta a fost urmată de două libere, 1 și 2 mai. 

Cei doi soți Ceaușescu au încercat să fie activi la toate aceste zile, dar să petreacă timp și în familie. Aceștia aveau obiceiul de servi masa împreună la asemenea petreceri.

ADVERTISEMENT

La reședința din Snagov, bucătarii aveau grijă să nu le lipsească nimic. Se pregăteau cele mai bune bucate pentru masa de Paște, o masă care arăta la fel ca a oricărui român. E adevărat, mult mai plină.

Cum a arătat ultimul Paște pentru soții Nicolae și Elena Ceaușescu

Și soții Ceaușescu mâncau miel, pască, ouă roșii și cozonac. „Dar se mergea pe minciuna că doar ar fi gustat din masa personalului administrativ și că înfruptarea nu ar fi avut nicio legătură cu sărbătoarea creștină”, a transmis istoricul Lavinia Betea, cea care a și scris o carte despre ultimul an din viața Ceaușeștilor

ADVERTISEMENT

„Nu se mai defila ca-n anii 1950-1970, dar circula bancul că de 1 Mai va trebui să defileze toată populația, de la mic la mare. Căci Ceaușeștii vor să ne numere, să vadă câți am mai ieșit din iarnă”, a adăugat aceasta.

Sursa foto – hepta.ro

Persoane din anturajul dictatorilor au declarat că cei doi soți Ceaușescu parcă au simțit că este ultimul Paște pe pământ. Aceștia au organizat o masă mare la care și-au invitat rudele apropiate.

ADVERTISEMENT

Suzana Andreiaş, fost administrator al reședințelor prezidențiale din Bucureşti şi Snagov, ale cuplului Ceaușescu, a dezvăluit, într-un articol pentru Adevărul, că de Paşte, soții Ceaușescu serveau cu drag anumite produse.

Ce mâncau soții Ceaușescu de Paște

”Să ştiţi că ţineau sărbătorile astea, Paştele, Crăciunul. Mâncau ce mânca toată lumea: carne de miel, ouă roşii, cozonac. Să ştiţi, la ei în casă se făceau întotdeauna ouă roşii”, a spus aceasta.

ADVERTISEMENT

De altfel, cozonacul nu avea voie să lipsească de pe masa lui Nicolae Ceaușescu. Fostul lider al Partidului Comunist Român avea chiar și o preferință în materie.

Sursa foto – hepta.ro

„ Ouă roşii făcusem şi pentru ei, şi pentru mine. În casă era cozonac de la Sector (Gospodăria de Partid – n.r), frumos aranjat pe tavă. De unde este cozonacul ăsta?, mă întreabă tovarăşul. De la Sector, îi spun.

Tu n-ai făcut?. N-am făcut! Mi-a fost ruşine să-i spun că pentru mine am făcut şi pentru ei nu. Uite, noi mergem să ne plimbăm şi tu ne faci cozonac până ne întoarcem!, a spus tovarășul”, a mai povestit Suzana Andreiaș

Cozonacul, preferatul lui Nicolae Ceaușescu de Paște

Zis, dar mai ales făcut. Pentru că Nicolae Ceaușescu nu putea fi refuzat. A fost bucurie mare pentru fostul dictator care nu a ezitat și s-a înfruptat serios din cozonaci.

„L-au pus în maşină şi i-au luat cu tot cu tăvi la Bucureşti. A treia zi de Paşte, când am ajuns la Bucureşti, am mai văzut doar unul în bucătărie.

Şi o întreb pe fata din casă: Olimpia, cine a mâncat, mă, cozonacii ăia? «Dumnealor au mâncat», a zis fata. Lui îi plăcea cozonacul simplu, numai cu stafide”, a continuat aceasta.

Sursa foto – hepta.ro

Conform apropiaților, familia Ceaușescu ținea sărbătorile de Paşte în sufrageria mică, de lângă bucătărie. Aveau pe masă ouă, cozonaci, dar, atenție, şi foarte multe fructe. Culmea, în ciuda faptului că era un ateu, la sărbători venea un călugăr care slujea mâncarea.

„Altfel, eu, unul, în biserică nu i-am văzut”, a spus și Camil Roguski, un alt fost administrator al palatelor în care locuiau Elena și Nicolae Ceaușescu.

Nicolae Ceaușescu, ateu și nu prea în ziua de Paște

Au existat mai multe voci care au transmis că Nicolae Ceaușescu, într-adevăr, nu mergea la biserică, dar nu ezita să se bucure de sărbători.

”Ceaușescu se declara ateu pentru că așa-i dicta doctrina comunistă, dar el în familie petrecea toate sărbătorile religioase”, a transmis și Marius Marinescu

”Îmi povestea domnul Florea Dumitrescu, fost ministru de Finanțe și guvernator al Băncii Naționale, că în 1986 Ceaușescu l-a invitat la Snagov, la Vila 11, ca să-i prezinte niște indicatori financiari, într-o întâlnire cu membrii Comitetului Politic Executiv. După ședință, Nicolae Ceaușescu i-a invitat într-o căsuță mai mică în stil oltenesc, de lângă vila unde locuia Ceaușescu în weekenduri la Snagov.

Sursa foto – hepta.ro

În căsuța aceea mică i-a servit cu masa tradițională de Paști. La fel, îmi povestea domnul ministru Ștefan Andrei că în alt an, a venit Todor Jivkov și Ceaușescu l-a invitat la masă, a dat o recepție în cinstea lui, așa cum se proceda de obicei, respectând tradițiile românești de Paște.

Jivkov l-a întrebat atunci dacă românii sărbătoresc Paștele, iar Ceaușescu i-a spus că toți românii au pe masă în aceste zile sfinte o bucățică de miel și tot ce le trebuie”,  a mai adăugat Marius Marinescu pentru DC News.

ADVERTISEMENT