News

Cum a arătat valul 2 al gripei spaniole în România! Pandemia din 1918 a făcut ravagii

20.10.2020 | 16:54
Cum a aratat valul 2 al gripei spaniole in Romania Pandemia din 1918 a facut ravagii
Gripa spaniolă a lovit puternic România în 1918. Sursa foto - facebook
ADVERTISEMENT

Dacă te interesează cum a arătat valul 2 al gripei spaniole în România, FANATIK îți prezintă mai multe detalii despre pandemia care a făcut ravagii în anul 1918!

Apărută în timpul Primului Război Mondial, aceasta, se pare că este similară cu gripa aviară de astăzi, conform mai multor studii. S-a răspândit în multe țări odată cu întoarcerea soldaților de pe front, afectând în principal tinerii și având o rată de mortalitate ridicată.

ADVERTISEMENT

De altfel, virusul a făcut atunci 50 de milioane de victime. Despre gripa spaniolă se crede că a fost una dintre cele mai letale pandemii din istoria umanității. A făcut numeroase victime în rândul persoanelor sănătoase, aceasta fiind total diferită de celelalte pandemii care au afectat copii, bătrâni și persoane cu sănătatea deja slăbită.

Cum a fost valul 2 al gripei spaniole în România!

În România lucrurile au stat destul de rău. Interesant este însă că, nici până în prezent, nu s-au întreprins cercetări aprofundate pentru a se cunoaște numărul persoanelor moarte în acea perioadă. Se știe însă că valul al doilea a lovit puternic.

ADVERTISEMENT

La fel ca în cazul pandemiei de coronavirus, a doua reacție a fost una mult mai dură. Concret, într-un fragment dintr-un articol semnat Dr. Alexe Sulica și publicat în Gazeta Transilvaniei se vorbea despre cum ataca virusul, dar și despre ravagiile pe care acesta le făcea.

„După o acalmie de vreo 8 – 9 luni ne-am pomenit deodată că din nou se semnalează din toate părţile focare de gripă care bântuie cuo furie turbată atât la ţară cât şi prin oraşe.

ADVERTISEMENT

Forma de gripă actuală prezintă şi ea forme grave ca: complicaţii mortale, dar mai rare decât cele din toamna lui 1918, în special se observă la adulţi complicaţii mai grave decât la copii şi chiar durata boalei şi a convalescenţei este mult mai lungă la cei dintâi.

Forma de acum se prezintă sub forme simple şi sub forme complicate, cu o simptomatologie din cele mai variate.

ADVERTISEMENT

Formele simple de gripă sunt caracterizate printr’o izbucnire bruscă, cu temperatură ridicată, dureri vagi şi o sensaţie de sdrobire, extenuare în tot corpul, şi mai ales în şale şi membre; inflamaţia căilor aeriene superioare: nas, gât, faringe, laringe, tracheie şi bronşiile mari; sau sunt tulburările gastro-intestinale, care predomină situaţia: greţuri, vărsături, constipaţie, diareee, colici, icter cateral prin transmiterea infecţiei gripale la căile biliare.

Se poate însă ca în unele cazuri ca să lipsească atât simptomele respiratorii cât şi cele gastro-intestinale şi atunci să avem de-a face numai cu o formă nervoasă de gripă”, nota medicul în acea perioadă.

Rata mortalității pandemiei din 1918-1919 nu este cunoscută cu precizie, dar se estimează că aproximativ 20-50% din populația de pe Terra din acel moment a suferit de această boală, letalitatea fiind între 2,5-5%, cu variații de la o țară la alta. Gripa a putut ucide 25 milioane în primele 25 de săptămâni. În comparație, SIDA a ucis 25 de milioane în primii 25 de ani.

Și valul al doilea al pandemiei de coronavirus pare a fi unul dificil. Conform statisticilor oficiale, la nivel global se înregistrează 40.106.965 cazuri confirmate de infecție cu COVID-19, din care 1.114.636 decese. Cea mai mare problemă o au americanii care au sărit de 8 milioane de cazuri. Sunt urmați îndeaproape de India și Brazilia.

 

 

ADVERTISEMENT