Sport

Presa britanică „a luat foc” după prestația lui Istvan Kovacs din Liverpool – Real 2-5: „Ajunge cu minciunile! UEFA a ajutat Real VARdrid”

Lui Istvan Kovacs i se reproșează că nu a acordat penalty pentru Liverpool, la 3-2 pentru Real Madrid, atunci când Darwin Nunez a căzut după contactul cu Carvajal.
22.02.2023 | 11:52
Presa britanica a luat foc dupa prestatia lui Istvan Kovacs din Liverpool  Real 25 Ajunge cu minciunile UEFA a ajutat Real VARdrid
Cum a arbitrat Istvan Kovacs "thrillerul" Liverpool - Real Madrid 2-5. Ce greșeală i se poate imputa: „N-a fost nici măcar o verificare VAR?!”
ADVERTISEMENT
22-02-2023
09:55

Istvan Kovacs, criticat de englezi după Liverpool - Real Madrid 2-5

Arbitrul român Istvan Kovacs nu a avut un meci ușor marți seara pe „Anfield”, taberele fiind împărțite în două după prestația sa din Liverpool – Real Madrid 2-5. Faza cea mai controversată a fost, evident, cea din minutul 53, când Carvajal l-a împins în careu pe Nunez, iar Kovacs nu a dictat nimic. Și nici VAR nu a intervenit.

Cei mai frustrați au fost jurnaliștii britanici, care nu au încetat să-l critice pe arbitrul român. Iar cei mai vehemenți au fost cei de la LiverpoolFCNews.uk, un site apropiat „cormoranilor”: „Ajunge cu minciunile! Iată cum a ajutat-o UEFA pe Real VARdrid! Pentru Liverpool, delegarea acestui arbitru român a fost o eroare totală. A fost împingere în careu”.

Pe aceeași notă a continuat și BBC („Penalty absolut la Nunez. A fost fault evident. Carvajal îl împinge pe Nunez când acesta sare”), însă nici Daily Mail („Trebuia 11 metri? Jucătorii sunt îndreptățiți să ceară. E clar că Nunez a fost împins de Carvajal când a sărit”) sau The Guardian („Exact în clipa în care se pregătea să lovească mingea cu capul, Nunez a fost dezechilibrat de Carvajal. Liverpool a vrut lovitură de pedeapsă, Kovacs nu a fost de acord și nu a existat verificare VAR”) nu s-au lăsat mai prejos.

În schimb, centralul român a fost lăudat de Pavel Fernandez, specialistul Marca în arbitraj: „Carvajal pune mâna pe atacantul uruguayan, însă nu îl împinge. Arbitrul român e corect când consideră că nu e nimic de pedepsit la acțiunea apărătorului de la Real. Cei care mă cunoașteți știți că nu îmi place Istvan Kovacs, dar astăzi trebuie să retractez. A fost fantastic în toate privințele”.

În minutul 14, Liverpool o conducea cu 2-0 pe Real Madrid și fanii visau la o revanșă după finala Ligii Campionilor de anul trecut. Real Madrid s-a ”scuturat” însă, a preluat inițiativa, și s-a impus cu un neverosimil 5-2.

Penalty clar la Carvajal, este opinia unanimă pentru faza în care l-a împins în careu pe Darwin Nunez. Istvan Kovacs a lăsat jocul să continue, iar VAR n-a intervenit

Dincolo de spectacolul din teren, confruntarea de pe Anfield a reprezentat un punct de interes și prin faptul că partida a fost condusă de românul Istvan Kovacs. Cel care la Mondialul din Qatar a fost doar arbitru de rezervă în opt partide și niciodată delegat la centru.

ADVERTISEMENT

În prima parte, românul nu a avut faze problemă. Lucrurile s-au schimbat însă imediat după reluarea jocului. Atunci când scorul era încă egal, 2-2.

Primul moment este cel din minutul 47, când Vinicius Junior a căzut după un contact cu Joe Gomez. Modric a executat lovitura liberă, iar Eder Militao făcea 3-2. ”A fost fault”, este și opinia jurnaliștilor de la BBC.

ADVERTISEMENT

”Sigur că este o împingere. Trebuia dat penalty”

În replică, la faza din minutul 53, atunci când gazdele forțau egalarea, opinia generală este că Istvan Kovacs a greșit. La fel și italianul Irrati, care a fost oficial VAR la această partidă.

În acea fază, Carvajal pune o mână pe Darwin Nunez, iar atacantul lui Liverpool a căzut în careu. Jucătorii lui Klopp au cerut penalty, dar jocul a fost lăsat să continue.

ADVERTISEMENT

”E împingere cu o mână. Împingerea aceea e fault oriunde. E penalty, îmi pare rău pentru Kovacs! Dacă nici asta nu e împingere, atunci ar trebui scoasă din legile jocului”, a spus Ion Crăciunescu.

”Sigur că este o împingere. Trebuia dat penalty”, a spus și Gabi Balint, în studioul Digi Sport. Aceeași părere a avut-o și Ilie Dumitrescu, care consideră că Nunez putea măcar să joace mingea pentru Gakpo dacă nu izbutea să continue chiar el faza.

ADVERTISEMENT

”Pentru mine este penalty la Carvajal. Nu se uită la minge, ci la adversar, și-l deplasează de pe traiectoria balonului”, a concluzionat și Gică Craioveanu.

Și presa britanică este de aceeași părere. ”N-a fost nici măcar o verificare VAR la faza în care Dani Carvajal îl împinge clar pe Nunez. Liverpool avea argument să ceară penalty. Nici măcar verificare VAR”, notează britanicii de la Daily Mail, care l-au notat cu 6.

La Radio Marca, specialistul în arbitraj Pavel Fernandez, a fost însă de partea românului. ”Carvajal pune mâna pe atacantul urguayan, dar nu-l împinge. Arbitrul român are dreptate”, a fost concluzia acestuia.

Kovacs
Lui Istvan Kovacs i se reproșează că nu a acordat penalty pentru Liverpool la împingerea lui Carvajal. Foto: captură video

Discuții și pe marginea hențului din minutul 59

În minutul 59, la 2-4, același Carvajal a făcut un henț în careu la o centrare a lui Gakpo. Acest moment a fost analizat în mod diferit. Balint și Dumitrescu consideră că decizia corectă era penalty. Craioveanu merge însă pe decizia luată de Kovacs și arbitrul VAR.

De aceeași părere au fost și jurnaliștii de la BBC. Care spun că de această dată arbitrul nu a greșit, pentru că, în opinia lor, fundașul campioanei Europei a încercat să țină mâna lângă corp.

ADVERTISEMENT