News

Cum a aruncat coronavirusul prețurile în aer! Cartofii, fructele, conservele și carnea au subțiat portofelele românilor

14.05.2020 | 15:49
Cum a aruncat coronavirusul preturile in aer Cartofii fructele conservele si carnea au subtiat portofelele romanilor
ADVERTISEMENT

Coronavirusul a aruncat prețurile în aer și portofelele românilor s-au subțiat sensibil de la lună la lună. De altfel, dacă vorbim despre ultimele zile, vom observa că rata anuală a inflaţiei a scăzut la 2,7% în aprilie, de la 3% în luna martie. Produsele care s-au scumpit cel mai mult sunt cartofii, fructele proaspete, legumele şi conservele de legume.

Cum a aruncat coronavirusul prețurile în aer!

Chiar Institutul Naţional de Statistică a publicat un raport în care a arătat că prețurile au explodat în ultima perioadă, în ciuda faptului că mulți oameni au rămas fără muncă și au ajuns în șomaj tehnic. “Preţurile de consum în luna aprilie 2020 comparativ cu luna aprilie 2019 au crescut cu 2,7%. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 2,3%”, arată datele INS.

ADVERTISEMENT

Dacă discutăm strict despre cartofi, observăm cum în luna aprilie a acestui an, indicele preţurilor de consum a crescut cu 21,67%, comparativ cu decembrie 2019, în timp ce la fructele proaspete creşterea a fost de 17,32%. De asemenea, indicele pentru legume şi conserve de legume a crescut cu 15,93% faţă de decembrie 2019.

Cartofii, fructele, conservele și carnea au subțiat portofelele românilor

Cu toate acestea, comercianții spun că această creștere nu s-a putut observa și în buzunarul lor. La Piața Crângași, tarabele sunt înțesate de legume proaspete, dar puțini sunt cei care cumpără. „Am investit o grămadă ca să ieșim printre primii pe piață cu roșii.

ADVERTISEMENT

N-am dormit nopțile ca să păzim plantele, să nu înghețe, să le fie bine. LA 30 de lei nu a cumpărat nimeni. La 25 nici atât. Abia când am coborât spre 20 de lei și au început să apară mai mulți, oamenii s-au apropiat. E lumea săracă. Acum vindem, dar la ce preț?”, a spus pentru FANATIK un comerciant.

Două tarabe mai în față, o bătrânică vinde ceapă verde, ridichii și salată. „Cine mai face bani din așa ceva? E muncă multă, de multe ori vindem ca să scăpăm de marfă. Nepoții mei vând pe internet. Dar oamenii vor ieftin și la botul calului. Nu sunt bani”, a explicat femeia.

ADVERTISEMENT

Există și o veste bună – ouăle au fost singurul produs alimentar care s-a ieftinit. Prețurile au scăzut cu 3,03%. În cazul mărfurilor nealimentare, în luna aprilie a acestui an, indicele preţurilor de consum a crescut la ţigări cu 4,35%, faţă de decembrie 2019, la energie termică cu 2,96% şi la cărţi, ziare şi reviste cu 2,01%.

Combustibilii s-au ieftinit cu 8,3% în aprile, faţă de decembrie 2019, dar asta și pentru că cererea nu a mai fost atât de mare. Rămâne de văzut dacă prețul carburanților va rămâne la fel de mic și după data de 15 mai.

ADVERTISEMENT

La categoria servicii, în luna aprilie a acestui an, indicele preţurilor de consum a crescut cel mai mult la servicii poştale, cu 12,4%, şi transportul aerian cu 4,13%.

 

 

 

ADVERTISEMENT