News

Cum a câștigat Ion Iliescu alegerile din 1990. 31 de ani de la „Duminica Orbului”

FANATIK îți aduce aminte cum a câștigat Ion Iliescu alegerile din 1990, scrutin botezat „Duminica Orbului”
20.05.2021 | 14:17
Cum a castigat Ion Iliescu alegerile din 1990 31 de ani de la Duminica Orbului
Ion Iliescu a câștigat alegerile din 20 mai 1990 la mare distanță de contracandidați. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

De altfel, s-au scurs 31 de ani de la primele alegeri libere organizate după momentul decembrie 1989. Românii și-au ales atunci primul președinte post comunist, dar și reprezentanții în Parlament.

Vorbim, în mod normal, despre alegeri democratice, deși nu puțini au fost cei care au strâmbat din nas peste timp și au acuzat în termeni duri cele petrecute.

ADVERTISEMENT

Cum a câștigat Ion Iliescu alegerile din mai 1990

Mai exact, Frontul Salvării Naționale, FSN-ul, așa cum a fost percepută de opinia publică gruparea care a preluat puterea după executarea lui Nicolae Ceaușescu, făcea un prim pas contestat de adversari.

Deși Ion Iliescu, liderul formațiunii, anunțase că FSN-ul nu va intra în lupta politică, în cele din urmă, promisiunea avea să fie încălcată.

ADVERTISEMENT

Culmea, scrutinul se desfășura în contextul unei manifestații uriașe care avea loc în Piața Universității. Oamenii solicitau în stradă punerea în practică a Punctului 8 din Proclamația de la Timișoara.

De asemenea, mii de persoane cereau ca Frontul Salvării Naționale să nu devină un partid politic și să nu intre în cursa pentru prezidențiale și parlamentare. Vocea acestora nu a fost însă ascultată. Ba chiar, situația avea să degenereze în scurt timp.

ADVERTISEMENT

Victorie fără drept de apel pentru Ion Iliescu

În 20 mai 1990, din numărul total de 17.200.722 alegători s-au prezentat la vot 14.826.616. Vorbim despre un procent uriaș de 86,19%, un procent cum nu avea să mai întâlnească România în ziua alegerilor.

Ion Iliescu a făcut o campanie perfectă și s-a bazat din plin pe lipsa de reacție a oamenilor, dar și pe teama de nou. Adversarii l-au acuzat de minciuni sfruntate, istoria a notat câteva momente uluitoare, dar statistica l-a oferit câștigător pe reprezentantul FSN-ului.

ADVERTISEMENT

Nu mai puțin de 12.232.498 de oameni l-au votat pe acesta, adică 85,07 din totalul celor cu drept de opțiune. Pe locul doi s-a clasat reprezentanul liberalilor. Radu Câmpeanu a strâns abia 1.529.188 de voturi, în timp ce Ion Rațiu, omul PNȚ-ului aduna 617.007 voturi.

Decretul stabilea că Parlamentul va fi ales prin vot proporțional, pe liste de partid, fără existența unui prag electoral. Astfel a fost posibilă intrarea în Parlament a nu mai puțin de 27 de formațiuni politice la Camera Deputaților, între care 11 aparținând unor minorități naționale și 7 la Senat.

Cu toate acestea, s-a manifestat un dezechilibru accentuat între câștigătorul FSN, 67,53 % din mandate și celelalte formațiuni. Doar UDMR și PNL mai dețineau o anumită pondere parlamentară de câte 7,34 % fiecare.

Campanie electorală cu bătăi, TAB-uri și mitinguri

Pentru că FSN-ul deținea întreaga putere și înainta pe aceleași coordonate lăsate moștenire de fostul regim comunist, oamenii au ieșit în stradă imediat.

Au fost chemați însă minerii din Valea Jiului pentru a restabili ordinea, dar și muncitorii de la fosta fabrică IMGB și de pe alte platforme industriale.

Aceștia au fost conduși către sediile partidelor istorice, PNȚ și PNL unde au lăsat în urmă un adevărat dezastru. Mai mult de atât, Corneliu Coposu abia a scăpat de furia protestatarilor.

A făcut-o doar la intervenția lui Petre Roman, care a trimis un TAB al armatei să-l scoată din sediul PNȚ-ului. Muncitorii au fost calmați cu greu și strigau ”Coposu, roade osu”, IMGB face ordine!” și „Noi muncim, nu gândim!”, lozinci care aveau să intre în istoria neagră a democrației.

De ce au fost numite alegerile din Duminica Orbului

Interesant este că alegerile din 1990 au fost botezate scrutinul din Duminica Orbului după numele sărbătorii din calendarul ortodox

Nu a existat însă nicio legătură religioasă, ci mai degrabă o ironie la adresa rezultatului și a felului în care s-au desfășurat alegerile.

Au fost de-a lungul timpului mai multe acuze la adresa manipulărilor și fraudelor care l-ar fi făcut pe Ion Iliescu președinte peste România. Despre cum a fost umilit Ion Iliescu de eleganța lui Ion Rațiu în dezbatere directă, FANATIK a scris AICI.

Ce spune Ion Iliescu despre Duminica Orbului

Cu toate acestea, Ion Iliescu susține și acum că alegerile din 1990 rămân un eveniment care-și are locul în cartea de istorie a României moderne, fiind primele cu adevărat libere, după o serie de regimuri mai mult sau mai puțin autoritare, care au implicat și limitarea dreptului de vot pentru multe categorii sociale.

„Demonizarea acelor alegeri poate fi, până la un punct, explicată, în contextul unei lupte politice , specifică acelor vremuri. Nu a fost Duminica Orbului, cum place unora să spună. Alegerea, atunci, nu s-a făcut în necunoștință de cauză, dimpotrivă.

Privind retrospectiv, niciodată ca atunci agenda politicienilor nu s-a identificat atât de puternic cu agenda publică. Am ales, atunci, un Parlament, care era și Adunare Constituantă.

Am construit instituții, pe baza unei Constituții care a preluat multe dintre obiectivele Revoluției Române, din decembrie 1989 (…)

Alegerile din 20 mai 1990 au fost kilometrul zero al evoluției democrate a României. Nu a fost totul perfect, nu au mers lin toate lucrurile. Dar programul enunțat atunci, în lunile care au precedat alegerile, a unit națiunea în jurul unui proiect strategic, cel al integrării europene și euro-atlantic”, a notat Ion Iliescu pe blogul său despre scrutinul din Duminica Orbului.

ADVERTISEMENT