În 1968, la Grenoble, România obţinea singura medalie la JO de iarnă. A fost momentul de aur pentru Ion Panţuru şi Nicolae Neagoe, care câştigau bronzul la proba de bob dublu, devansând echipaje mult mai puternice în lupta pentru medalii. A fost prima şi, cel puţin până în prezent, ultima oară când ţara noastră a obţinut o medalie la Jocurile Olimpice de iarnă.
Succesul de la Grenoble a fost anunţat de medalia de aur obţinută de Ion Panţuru, la 33 de ani, la Campionatul European din 1967, unde a făcut parte din echipajul de bob-patru persoane. Pare surprinzătoare vârsta la care a obţinut succesul, însă este normal, din moment ce Ion Panţuru a început să practice bobul la 24 de ani, după ce jucase fotbal, ca portar, la diverse echipe din Divizia B şi C, în special în zona Comarnicului, unde s-a născut pe 11 septembrie 1934.
România a câştigat singura medalie la JO de iarnă, după ce Ion Panţuru a dat fotbalul pentru bob. “În 1957, într-o pauză pentru fotbal, colegii au zis: ‚Mergi cu noi la Poiana Braşov! Te odihneşti un pic şi vezi şi bobul’. Am zis că mă dau şi eu o dată, din curiozitate. Curiozitatea asta m-a costat, pentru că am câştigat Cupa Tineretului la Poiana Braşov”, aşa a început povestea de dragoste dintre Ion Panţuru şi bob.
După succesul de la Campionatul European din 1967, Ion Panţuru şi Nicolae Neagoe au făcut echipă la bob dublu şi au participat la Jocurile Olimpice de la Grenoble. După prima rundă, echipajul românesc se afla pe locul doi, cu timpul 1:10:20. Runda a doua i-a tras în jos pe cei doi, după ce au obţinut doar 1:11:62, al şaselea timp din finală. Următoarele două manşe şi ultimele le-au terminat cu timpi mai buni, iar la final, românii obţineau medalia de bronz cu 4:44:46, faţă de 4:41:54, cât au obţinut echipajul italian (medalie de aur) şi cel din Germania de Vest (medalie de argint). “Am fost primiţi cu mare fast în ţară, cu toate că nu ne aşteptam. Am fost aşteptaţi de multă lume la aeroport, oameni simpli veniţi ca să ne vadă. Am primit titlul de Maestru Emerit în acelaşi timp cu Ilie Năstase, dar din punct de vedere financiar ne-au dat cât să nu zicem că nu am primit nimic. Medalia de la Olimpiadă a implicat 50% reducere de impozit pe salariu şi am avut dreptul la o cameră în plus fără să plătesc spaţiul excedentar”, a povestit peste ani Ion Panţuru.
După Jocurile Olimpice de la Grenoble, Ion Panţuru a concurat alături de Dumitru Focşeneanu la concursurile internaţionale. În 1969, cei doi au obţinut argintul la Campionatul Mondial, iar patru ani mai târziu au câştigat bronzul. Rămâne interesantă povestea medaliei pierdute de Ion Panţuru la ediţia din 1969. În drum spre aeroport, sportivul şi-a uitat medalia în taxi şi dusă a fost. După 40 de ani, o familie de americani a descoperit medalia într-un garaj şi i-au înapoiat-o. După ce s-a retras din activitate, Ion Panţuru a format mai multe generaţii de sportivi valoroşi în bobul românesc. Pe 17 ianuarie 2016, la 81 de ani, fostul mare sportiv a decedat. Colegul său din echipa de bob-dublu încă trăieşte şi pe 2 august a împlinit 77 de ani.