News

Cum a cheltuit Armata Română peste 4 milioane de euro pentru amenajarea unei bucătării și a unei săli de mese. Bucătăriile rulante au fost luate la 90.000 euro bucata

Mai multe unități militare au inițiat achiziții prin care s-au cheltuit sume importante pentru renovarea și amenajarea unor bucătării și săli de mese.
24.04.2023 | 09:33
Cum a cheltuit Armata Romana peste 4 milioane de euro pentru amenajarea unei bucatarii si a unei sali de mese Bucatariile rulante au fost luate la 90000 euro bucata
Soldații Armatei Române vor beneficia de săli de mese în care se investesc sume uriașe Colaj: FANATIK, Sursa foto: Facebook MApN
ADVERTISEMENT

Armata Română nu investește doar în achiziții de armament și echipament, ci și în infrastructura unităților sale militare. Pe lângă renovări ale cazarmelor, există și achiziții care vizează refacerea sau reconstruirea unor corpuri de clădire care deservesc ca bucătării sau săli de mese, sumele puse în joc fiind de ordinul milioanelor de euro.

Amenajarea bucătăriei de la  unitatea militară din Florești va costa 2,5 milioane euro

Cea mai recentă a fost făcută de UM 0244 Sibiu care, conform datelor de pe plaforma achizițiilor publice, e-licitatie.ro, consultată de FANATIK, a parafat, pe 3 aprilie 2023, un contract pentru „Execuție lucrări “Lucrări de intervenție la pavilion – S – Bloc alimentar în imobilul 917 Florești”. Este vorba despre UM 01463 Florești, din județul Cluj, care este beneficiară a achiziției.

ADVERTISEMENT

Valoarea contractului pentru blocul alimentar, care este denumirea mai pretențioasă a termenului de bucătărie, este de 12.686.846,73 lei, adică aproximativ 2,5 milioane euro. Obiectul contractului îl constituie execuţia lucrărilor de construcții și instalații, inclusiv utilaje şi echipamente cu montaj, dotări și organizare de șantier conform proiectului tehnic de execuţie.

Conform caietului de sarcini, obiectele specifice ale investiției sunt: 1. Demolare pavilion S; 2. Realizare pavilion S; 3. Realizare gospodărie de apă (stație pompare apă și rezervor apă); 4. Rețea de alimentare cu apă; 5. Rețea de alimentare cu energie electrică; 6. Grupuri generatoare de JT; 7. Instalație de racordare gaze naturale; 8. Instalație exterioară de utilizare gaze naturale; 9. Refacere platforme betonate.

ADVERTISEMENT

O altă achiziție a fost efectuată de UM 01836 care, pe 7 martie 2023, a semnat un contract în valoare de 14.500.000 lei (aproximativ 2,95 milioane euro) pentru cumpărarea a 32 bucătării rulante auto (bucătării de campanie), ceea ce înseamnă că prețul unei bucăți a fost de 453.125 lei (aproximativ 92.000 euro). UM 01836 a dorit să achiziționeze și 16 remorci frigorifice, pentru suma de 6.288.896 lei, dar lotul a fost anulat deoarece au fost depuse numai oferte inacceptabile și/sau neconforme.

Sala de mese pentru cazarma de la Târlungeni va costa 1,8 milioane euro

„Obiectul prezentei proceduri de achiziţie îl constituie încheierea unui acord cadru cu valabilitate 2 ani pentru achiziția Bucătăriilor Rulante Auto și a Remorcilor Frigorifice din compunerea Sistemului de campare. Achiziţia este realizată de Unitatea Militară 01836 Otopeni – în calitate de autoritate contractantă delegată”, se menționează în documente.

ADVERTISEMENT

Tot Unitatea Militară 0244 din Sibiu, în calitate de autoritate contractantă, a parafat, pe 12 noiembrie 2021, un contract în valoare de 7.939.851,94 lei pentru „Execuție lucrări pentru obiectivul de investiție imobiliară: „Sală de mese în cazarma 3145 Târlungeni”. De atunci, contractul a fost modificat de opt ori, ultima oară pe 28 martie 2023, când prețul a crescut de la 8.617.891,34 lei la 8.972.639,46 lei (aproximativ 1,8 milioane euro).

Proiectul de investiție imobiliară cuprinde execuția următoarelor obiecte, conform caietului de sarcini consultat de FANATIK: OBIECT 1 – Realizare pavilion nou cu destinația sală de mese; se propune realizarea unui pavilion nou cu destinația „Sală de mese” care va asigura prepararea și servirea mesei în serii de 200 de persoane, având ca funcțiune principală – sală de mese și bucătărie, iar ca funcțiuni conexe – vestiare, grupuri sanitare, spații depozitare, căi de circulație și garaj.

ADVERTISEMENT

Proiectul sălii de mese cuprinde 9 obiecte

OBIECT 2 – Rețea de apă; Alimentarea cu apă aferentă consumatorilor menajeri și refacerea rezervei intangibile de incendiu se va realiza de la rețeaua publică de alimentare cu apă. OBIECT 3 – Rețele de canalizare; pentru colectarea apelor menajere provenite de la noul pavilion se propune realizarea unei rețele proprii de canalizare cu două bazine etanșe ecologice vidanjabile, dimensionate conform proiectului tehnic de specialitate, iar apele pluviale vor fi dirijate la teren.

OBIECT 4 – Racord electric la medie tensiune; OBIECT 5 – Post transformare și tablou electric de joasă tensiune. OBIECT 6 – Branșament electric la joasă tensiune; OBIECT 7 – Grup generator de joasă tensiune; OBIECT 8 – Drumuri și alei pietonale; pentru accesul autovehiculelor și accesul pietonilor vor fi realizate drumuri de legătură cu drumurile existente în cazarmă, realizate din piatră concasată. OBIECT 9 – Demolare pavilioane existente.

Așadar, pentru amenajarea blocului alimentar (bucătăriei) de la Unitatea Militară 01463 Florești și a sălii de mese ce va deservi cazarma de la Târlungeni (județul Brașov), Unitatea Militară 0244 din Sibiu a încheiat două contracte a căror valoare totală a ajuns la 21.659.486,19 lei, adică aproximativ 4,4 milioane euro.

ADVERTISEMENT
Tags: