News

Cum a cheltuit STS 7,5 milioane de euro pe mașini în doar 5 luni. Instituția este organizată ca o structură militară

Serviciul de Telecomunicații Speciale a efectuat anul acesta mai multe achiziții publice care au avut ca obiect furnizarea de autoturisme.
25.11.2022 | 17:45
Cum a cheltuit STS 75 milioane de euro pe masini in doar 5 luni Institutia este organizata ca o structura militara
Mașinile STS au participat la defilarea organizată pe 1 decembrie 2021. În 2022, instituția și-a completat parcul auto Colaj foto: FANATIK / Sursa foto: Facebook STS
ADVERTISEMENT

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) este o instituție care se ocupă cu organizarea și coordonarea activităților în domeniul telecomunicațiilor speciale pentru autoritățile prevăzute prin lege. STS este organizat după o structură militară, face parte din sistemul național de apărare și are cod de unitate militară, UM 02999. Telecomunicații speciale înseamnă transmisii, emisii sau recepții de date efectuate pentru utilizatorii care beneficiază de serviciile STS.

STS a achiziționat ATV-uri și autoturisme 4X4

Aceștia sunt Parlamentul, Administrația Prezidențială, Guvernul, Administrația Publică Centrală și Locală, Consiliul Superior al Magistraturii, Curtea Constituțională, precum și alte organisme guvernamentale și neguvernamentale prevăzute de lege. Instituția este în subordinea Consiliului Suprem de Apărare a Țării, iar controlul asupra activității STS este exercitat de Parlament, prin intermediul comisiilor de apărare, ordine publică și siguranță națională al celor două camere.

ADVERTISEMENT

STS își desfășoară activitatea pe teren cu ajutorul unor mașini echipate special cu diverse echipamente transmisie-recepție, care au putut fi văzute anul trecut, cu ocazia defilării de 1 decembrie. Se pare că instituția a avut nevoie de înnoirea parcului auto, deoarece STS a efectuat anul acesta mai multe achiziții publice care au vizat furnizarea de mașini. Cea mai costisitoare a avut loc în această vară, conform datelor de pe platforma achizițiilor publice, e-licitatie.ro, consultată de FANATIK.

STS a publicat un anunț de participare, pe 18 martie 2022, pentru semnarea unui acord cadru de furnizare autovehicule. Conform documentului, achiziția a fost împărțită în trei loturi: autovehicule de teren (minimum 10 bucăți-maximum 55), vehicule pentru teren accidentat tip ATV 6×6 cu platformă de transport (minimum 2 buc. – maximum 12 buc.) și autoturisme 4×4 (minimum 2 buc. – maximum 5 buc.).

ADVERTISEMENT

Când se semnează acordul cadru se livrează cantitățile maxime prevăzute pentru fiecare lot. Valoarea primului lot a fost estimată la 930.000 euro fără TVA, al doilea lot a fost de 88.000 euro, iar ultimul de 128.000 euro. Cu toate acestea, când s-au semnat contractele, sumele au fost mai mari. Pe 16 iunie 2022, STS a semnat un acord cadru cu Porsche Auto Inter Romania, în valoare de 309.000 euro, pentru livrarea de mașini din lotul 3, adică 5 autoturisme 4×4.

STS a dat 2,5 milioane de euro pe 55 autovehicule de teren

În aceeași zi, STS a semnat un alt acord cadru, în valoare de 2.519.000 euro, cu Star4 Development și Hinode Car Expert, pentru furnizarea de mașini din lotul 1, adică cele 55 autovehicule de teren. Pe 12 iulie 2022 s-a semnat un al treilea acord cadru, pentru lotul 2, cele 12 ATV-uri 6X6, în valoare de 258.000 euro, cu furnizorul CMC Motoclass Company. Valoarea totală a celor trei acorduri cadru este de 3.086.000 euro.

ADVERTISEMENT

Până la încheierea acordului cadru, din 2024, se pot semna și contracte subsecvente care măresc valoarea achiziției. STS a parafat deja cinci astfel de contracte în acest an: de 1.374.000 euro și 1.145.000 euro (pe 16 iunie și 29 august, pentru lotul 1), de 21.500 euro (pe 17 octombrie, pentru lotul 2), de 185.400 euro și 123.600 euro (pe 16 iunie și 29 august, pentru lotul 3).

Valoarea totală a contractelor subsecvente, de 2.849.500 euro, adăugată celor 3.086.000 euro din acordurile cadru face ca achiziția să ajungă la 5.935.000 de euro. Recent, conform datelor de pe e-licitatie.ro, consultate de FANATIK, STS a mai semnat un contract de furnizare vehicule transport persoane, achiziția fiind împărțită în două loturi, un autocar și trei vehicule de autotransport.

ADVERTISEMENT

STS a luat 46 mașini de la Renault

Pe 4 noiembrie 2022 s-a semnat contractul pentru autocar, în valoare de 1.149.600 lei, cu furnizorul Briari’s Ind, iar pe 9 noiembrie s-a semnat al doilea contract, cu același furnizor, în valoare de 2.250.000 lei, pentru cele trei autovehicule. Valoarea totală a acestei achiziții este de 3.399.600 lei, adică aproximativ 700.000 euro.

O altă sesiune de shopping a Serviciului de Telecomunicații Speciale a avut loc tot în vară, cînd instituția a postat un anunț de participare pentru un contract de furnizare autoturisme, achiziția fiind împărțită în două loturi, primul fiind format din 25 bucăți autoturisme de teren tip 1 și 8 bucăți autoturisme de teren tip 2, iar al doilea din 13 autoturisme break.

Pe 30 iunie 2022 s-au semnat două contracte, cu același furnizor, Renault Commercial Roumanie, primul în valoare de 3.650.000 lei (pentru cele 33 autoturisme de teren) și celălalt de 1.059.000 lei, pentru cele 13 break-uri, valoarea totală a achiziției fiind de 4.709.500 lei, adică aproximativ 950.000 euro. Dacă adunăm valoarea tuturor contractelor semnate de STS din iunie și până în noiembrie 2022, reiese că instituția a achiziționat, într-un interval de doar 5 luni, mașini de aproximativ 7,5 milioane de euro.

ADVERTISEMENT
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în...
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în același timp. Avertismentul dur al medicilor specialiști
Jucătoarea din România care a izbucnit după ce a fost ”umilită” de numărul...
Jucătoarea din România care a izbucnit după ce a fost ”umilită” de numărul 632 mondial: ”Urăsc acest sport din tot sufletul”
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Valentina Pelinel, emoționată până la lacrimi în ziua în care a împlinit 43...
Valentina Pelinel, emoționată până la lacrimi în ziua în care a împlinit 43 de ani. Surpriză pentru soția lui Cristi Borcea!
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au...
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au adus celebritatea VIDEO
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă...
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă a realizat ce era ascuns în el. A țipat la soție și copii să iasă din casă și a chemat poliția de urgență
A MURIT marele CÂNTĂREŢ ROMÂN. Adio, maestre! Durerea e infinită
A MURIT marele CÂNTĂREŢ ROMÂN. Adio, maestre! Durerea e infinită
Mirela Vadia, absentă de la TV. Ce a pățit vedeta
Mirela Vadia, absentă de la TV. Ce a pățit vedeta
Simona Gherghe, anunţ trist după 6 ani de căsnicie cu Răzvan Săndulescu. Ce...
Simona Gherghe, anunţ trist după 6 ani de căsnicie cu Răzvan Săndulescu. Ce se întâmplă cu copiii
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei...
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei femei de afaceri ruse
Care erau plăcerile culinare ale dacilor. Alimentele care erau un lux în dieta...
Care erau plăcerile culinare ale dacilor. Alimentele care erau un lux în dieta acestora
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română