ADVERTISEMENT
News

Cum a crescut COVID-19 prețul caselor de la țară! „Vor să vândă niște cocioabe la prețuri de California”

Cum a crescut COVID-19 prețul caselor de la țară și cine sunt principalii beneficiari de pe urma rețetei de îmbogățire rapidă
Autor: Alexandru Năstase | 02.07.2021 | 16:00
Cum a crescut COVID-19 prețul caselor de la țară! „Vor să vândă niște cocioabe la prețuri de California”
Prețul caselor la țară a explodat după pandemia de COVID-19. Sursa foto - colaj Fanatik

Pandemia de coronavirus i-a ţinut pe oameni mai mult timp în case şi nu puţini au fost cei care au dorit o reorientare din mers. Concret, varianta locuitului în apartamente și-a pierdut serios din farmec și românii au cumpărat în ultimul an de zile mii de case bătrânești aflate în apropierea orașelor mari.

ADVERTISEMENT

Mutatul la țară a reprezentat o opțiune chiar și pentru corporatiști, mulți dintre ei fiind trecuți în sistem online. Culmea, o mulțime de joburi așa au și rămas după ce antreprenorii au realizat că afacerea merge chiar mai bine cu angajați liniștiți și ancorați în propriile locuințe.

Cum a crescut coronavirusul prețul caselor de la țară!

Experiența unei grădini, plantatul legumelor, îngrijirea florilor și, nu în ultimul rând, renovatul caselor s-au transformat peste noapte în adevărate hobby-uri. Pentru a putea face acest lucru, pentru a lucra din curte și a sta la aer non stop, românii au umblat serios la finanțe.

ADVERTISEMENT

Astfel, dacă în urmă cu două decenii, peste 600 de mii de oameni au părăsit satele românești și s-au mutat la oraș acolo unde aveau canalizare, apă caldă, gaze și încălzire, pandemia de COVID-19 a făcut ca mulţi români să-și dorească o întoarcere la rădăcini.

De altfel, chiar datele INS au arătat că anul trecut 130 de mii de români au lăsat mediul urban pentru cel rural. Culmea, ar fi fost chiar mai mulți, însă românul s-a născut poet, dar mai ales afacerist, au transmis reprezentanții agențiilor de imobiliare.

ADVERTISEMENT

Oamenii din domeniu s-au plâns de o creștere uriașă a prețurilor, o creștere care nu se bazează pe studii sau planuri, ci doar pe o cerere accentuată. O cerere de pe urma căreia mulți încearcă să profite.

Acuze ale agenților imobiliari

Astfel, case care se aflau la vânzare de ani de zile și care nici măcar nu erau băgate în seamă, multe dintre ele fiind tentante mai degrabă strict pentru teren, au devenit peste noapte adevărate afaceri pentru diverși moștenitori.

ADVERTISEMENT

„Pandemia de coronavirus a adus o trecere a oamenilor către rural. Mulți și-au dorit o căsuță a lor, puțini au și reușit să o aibă. Vă spun sincer, înainte de COVID-19 vindeam case și cu 100-200 de milioane. 

Prețul lor spune totul. Erau case în care nu mai locuia nimeni de foarte mult timp, case pe care moștenitorii nu le doreau, ba chiar voiau să scape cât mai repede de ele și de impozitul lor. Situația s-a schimbat peste noapte și asta s-a petrecut în mai toate satele aflate lângă orașe cu cel puțin 2-3 angajatori mari. 

ADVERTISEMENT

Case goale, case dărăpănate, case cu care nici nu prea mai ai ce să faci costă acum miliarde de lei. Nepoții vor să se îmbogățească peste noapte cu casa bunicilor, desi până mai ieri nici nu au băgat-o în seamă. Vor să vândă niște cocioabe la prețuri de California”, a zis Costinel Gevaru, reprezentantul unei agenții imobiliare pentru FANATIK.

Cât au crescut prețurile caselor

De departe, cele mai căutate și, în mod evident, mai scumpe au devenit casele cu grădină din zonele peri-urbane, la puțin timp după explozia COVID-19. Nici ieşirea din lockdown din aprilie 2020 nu a schimbat situaţia.

ADVERTISEMENT

Dacă ne raportăm la București, trebuie să ştiţi că prețurile caselor și vilelor au explodat. Mai mult de atât a fost atins chiar nivelul uriaş pe care îl aveau preţurile înainte de criza din 2008. vorbim despre case care costă şi 250 de mii, dar şi 300-350 de mii de euro

Casele bătrânești de la sate au cunoscut și ele un boom. Astfel, în funcție de județ, prețurile pornesc de la 10 mii de euro și pot ajunge chiar și la 50 de mii de euro. Sunt și case mai ieftine, însă agenții imobiliari spun că reparațiile ar costa mai mult decât dărâmarea și ridicarea alteia.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!