Alegeri 2024

Cum a dat faliment fundația condusă de Călin Georgescu. Cine este politicianul care a finanțat toată afacerea

Călin Georgescu a reușit să bage în faliment asociația pe care a condus-o timp de șase ani, finanțată de un om de afaceri, devenit politician ulterior
28.11.2024 | 13:03
Cum a dat faliment fundatia condusa de Calin Georgescu Cine este politicianul care a finantat toata afacerea
Călin Georgescu și activitatea la IPID. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

După perioada în care a lucrat la Ministerul de Externe (2004-2005), Călin Georgescu a fost directorul executiv al Institutului de Proiecte pentru Inovație și Dezvoltare (IPID). Aici a fost coordonatorul proiectului „Reprofesionalizarea României” – a serie de publicații, apărute în trei volume, între anii 2008 și 2010, ce tratează problema capitalului uman, scrise de către sociologul Gheorghe Onuț. La acest ONG, Georgescu lucrează până în anul 2012, însă institutul rămăsese de mult fără bani.

Cum a dat faliment Institutul pentru Inovație și Dezvoltare

Cine are curiozitatea să citească cele trei rapoarte coordonate de către Călin Georgescu poate observa imediat că ele sunt cvasi-științifice. În primul rând ele sunt lipsite de note de subsol și trimiteri către alte studii sau date oficiale. Cine încearcă să afle din aceste compuneri câți profesioniști are România într-un domeniu, câți absolvenți produc universitățile noastre în varii domenii va fi dezamăgit. De altfel, și concluziile/ recomandările pe care le susțin – investiții în educație, „ameliorarea radicală a statului social al intelectualității creatoare” – nu ies din categoria banalităților.

ADVERTISEMENT

Totuși, acest lucru nu a împiedicat promovarea acestor studii. Vedem, de exemplu, că în 2010, la lansarea celui de-al treilea volum a participat președintele senatului, Mircea Geoană, Emil Hurezanu, Dan Puric, care era chiar membru în Consiliul Director al IPID, dar și numeroși academicieni și lideri sindicali. De altfel, în conducerea institutului par să fi figurat mai mulți membri ai Academiei Române dar și foști miniștri precum Ecaterina Andronescu, care astăzi nici nu-și mai amintește de acest institut, sau Daniel Dăianu.

Revenind totuși la acest institut pentru inovație, trebuie subliniat că nu acesta este numele real al instituției. În realitate a fost vorba despre Asociația Institutul de Proiecte pentru Inovație și Dezvoltare – deci este vorba de o simplă asociație privată, și nu de un institut de cercetare al statului român, așa cum ar fi putut induce în eroare denumirea folosită în studiile publicate sau în comunicatele oficiale (România are câteva zeci de institute de cercetare, însă IPID-ul condus de Călin Georgescu nu a făcut parte din rândul acestora).

ADVERTISEMENT

„Institutul de Proiecte pentru Inovație și Dezvoltare (IPID) a fost înființat în anul 2006 că organizație non-profit, independența de contextul politic și disociată de perspectiva oricărui scop comercial. Institutul se identifică drept un proiect bazat pe raționalitatea științifică, axat principial pe crearea unui mediu de atitudine morală și socială”, se arată în descrierea Asociației, unde se subliniază că IPID se asociază deplin valorilor promovate de către Uniunea Europeană.

Asociația IPID a fost în fapt înființată în anul 2005 și i-a avut asociați, încă de la început, pe Meghea Dominic Pan și Călin Georgescu. În anul 2015, Tribunalul București dispune intrarea în faliment fa asociației pentru datoriile avute, care treceau de jumătate de milion de lei. „În motivarea cererii s-a arătat de către debitoare că se confruntă cu lipsa fondurilor bănești necesare pentru plata datoriilor exigibile ale societăți, la data de 31.08.2015 datoriile erau în valoare de 534.257,39 lei (…), iar disponibilul în bancă la aceeași dată era de 155,77 lei”.

ADVERTISEMENT

 „În temeiul (…), dispune intrarea în faliment prin procedura simplificată a debitorului Asociaţia Institutul de Proiecte pentru Inovaţie şi Dezvoltare. (…) ridică dreptul de administrare al debitorului şi dispune dizolvarea debitoarei. Dă dispoziţie tuturor băncilor la care debitorul are deschise conturi să nu dispună de sume fără un ordin al judecătorului sindic sau al lichidatorului judiciar”, se arată în decizia instanței din 12 octombrie 2015.

Datorii uriașe la unul dintre administratori

În anul următor, în Buletinul Procedurilor de Insolvență este publicat raportul lichidatorului judiciar în urma evaluării făcute asupra activității Asociației între anii 2011 și 2013. Raportul arată că starea de faliment era instaurată încă din anul 2009, că Asociația de fapt nu avea venituri pentru a-și plăti angajații și că, în fapt, datoriile de peste 400.000 lei sunt către Meghea Dominic Pan.

ADVERTISEMENT

„În anul 2012 se află instalată starea de faliment. În anii analizați, debitoarea nu a mai avut activitate productivă ,capitalurile proprii au valori negative, faptic nu are sume de bani şi nici bunuri, are datorii mari, dar majoritatea sunt datorii către asociatul/administratorul Meghea Dominic Pan care a împrumutat societatea cu sume de bani pentru ca aceasta să poată funcționa.

În anul 2012 debitoarea înregistrează cheltuieli şi are 1 salariat. În anii 2013-2014 aceasta nu mai înregistrează cheltuieli şi nici nu are salariați. O analiză a bilanțurilor pe anii 2009 şi 2010 de pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice arată că debitoarea a înregistrat pierderii în acești ani dar avea 8-6 salariați, cu mult peste sustenabilitatea cifrei de afaceri şi că starea de faliment era
instaurată în anul 2009.

Considerăm lipsa comenzilor că fiind cauza stării de faliment a debitoarei cumulată cu greșeli manageriale privind necorelarea numărului de salariați cu sustenabilitatea cifrei de afaceri”, se arată în raportul citat.

Procedura de insolvență se încheie cu Meghea Dominic Pan, chemat în instanță de către ANAF pentru plata unei datorii de 65.000 lei către bugetul statului.

În anul 2019, sediul Asociației, un apartament din strada Int. Eliza Zamfirescu Leonida, un apartament de 262 mp, cu terasă și mansardă, situat într-o casă veche din apropierea Parcului Kiseleff, este scos la licitație de către un executor judecătoresc pentru suma de 2,12 milioane lei. (Apartamentul era proprietatea lui Dominic Pan).

Cine a finanțat activitatea IPID

Meghea Dominic Pan este un om de afaceri, asociat în vreo zece firme printre care DOM Leasing, DOM Automobile SRL, cu afaceri uriașe în perioada 2008-2012. DOM Automobile Srl avea o cifră de afaceri de 38 de milioane lei în anul 2008. Astăzi, majoritatea firmelor acestuia sunt radiate. O singură firmă, MDM Sugar Foods, mai este activă, însă în prezent cifra de afaceri declarată este zero.

O altă firmă, de această dată cu nume pompos, în care acesta este asociat este Societatea Română pentru Investiții SA, unde printre asociați se număr și Ionuț Mircea Costea, fostul președinte al Eximbank, condamnat la 6 ani de închisoare și dat în urmărire internațională de autoritățile române. Cei de la RiseProject au scris că cei doi ar fi verișori.

Pe Dominic Pan îl găsim, câțiva ani mai târziu, în administrația locală. Mai exact în Consiliul Local al Sectorului 1, unde ajunge consilier în anul 2019 (probabil în urma unei demisii), pe listele partidului lui Gabriel Oprea, UNPR.

În declarația de avere din 2020, menționează că este angajat consilier la Compania de Investiții și Dezvoltare a Sectorului 1, compania înființată de Dan Tudorache după modelul companiilor municipale înființate de Gabriela Firea.

ADVERTISEMENT
„Tu vorbești, Băsescule?”. Gigi Becali sare în apărarea lui Georgescu și dă de...
„Tu vorbești, Băsescule?”. Gigi Becali sare în apărarea lui Georgescu și dă de pământ cu Traian Băsescu
„Le veți zice jucătorilor de la FCSB să meargă să voteze?”. Ce a...
„Le veți zice jucătorilor de la FCSB să meargă să voteze?”. Ce a spus Gigi Becali înainte de alegerile parlamentare
Horoscop rune 2-8 decembrie 2024. Mihai Voropchievici dezvăluie cum începe luna pentru fiecare...
Horoscop rune 2-8 decembrie 2024. Mihai Voropchievici dezvăluie cum începe luna pentru fiecare zodie
Imnul României, interzis la meciul Dinamo - Sepsi. De ce au refuzat organizatorii...
Imnul României, interzis la meciul Dinamo - Sepsi. De ce au refuzat organizatorii intonarea și ce spune legea
Compania gigant care vine cu bani lângă Gică Hagi la Farul Constanța. Este...
Compania gigant care vine cu bani lângă Gică Hagi la Farul Constanța. Este unul dintre cele mai mari branduri ale României din toate timpurile
S-a aflat! Ce AVERE are, de fapt, Călin Georgescu. DETALIUL din CV-ul lui...
S-a aflat! Ce AVERE are, de fapt, Călin Georgescu. DETALIUL din CV-ul lui care a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Cum se menţine în formă mama Diandrei de la Insula Iubirii. Monica a...
Cum se menţine în formă mama Diandrei de la Insula Iubirii. Monica a atras privirile tuturor și poate fi oricând următoarea ispită
Antena 1 ”racolează” vedetele Kanal D, cu gafe de necrezut! Pentru ce show...
Antena 1 ”racolează” vedetele Kanal D, cu gafe de necrezut! Pentru ce show se agită producătorii
Programul secțiilor de votare la alegerile parlamentare 2024. Când votează românii
Programul secțiilor de votare la alegerile parlamentare 2024. Când votează românii
Ce acte sunt necesare ca să poți vota la alegerile parlamentare 2024. Nu...
Ce acte sunt necesare ca să poți vota la alegerile parlamentare 2024. Nu intri în cabina de vot fără aceste documente
Avalanșă de filme de top în decembrie. Titluri noi care nu trebuie ratate
Avalanșă de filme de top în decembrie. Titluri noi care nu trebuie ratate
Cum a APĂRUT Cristela Georgescu la vot. Detaliul care a atras ATENȚIA, românii...
Cum a APĂRUT Cristela Georgescu la vot. Detaliul care a atras ATENȚIA, românii au înlemnit când au văzut-o
Istoria parlamentară a României: Totul a început în 1831. După aproape 100 de...
Istoria parlamentară a României: Totul a început în 1831. După aproape 100 de ani, sub domnia lui Carol al II-lea, activitatea sa a fost suspendată. Actualul parlament, consfințit prin Constituția din 1991
RĂSTURNARE privind TURUL i! BEC anunță REZULTATUL RENUMĂRĂRII! E OFICIAL
RĂSTURNARE privind TURUL i! BEC anunță REZULTATUL RENUMĂRĂRII! E OFICIAL
Ce rol va avea Cristela Georgescu dacă soțul său va deveni președintele României....
Ce rol va avea Cristela Georgescu dacă soțul său va deveni președintele României. Călin Georgescu a dezvăluit ce va face soția sa
Ce a spus Călin Georgescu râzând, în interviul acordat The Times, cel mai...
Ce a spus Călin Georgescu râzând, în interviul acordat The Times, cel mai vechi ziar britanic
Motivul pentru care unii se trezesc, noapte de noapte, la ora 3 sau...
Motivul pentru care unii se trezesc, noapte de noapte, la ora 3 sau 4. De ce trebuie să ai un caiet lângă pat