În plină iarnă, când majoritatea fermierilor își suspendă activitățile agricole, Mircea Tatu, un agricultor inovator, a reușit să obțină recolte impresionante de legume proaspete. Acest succes se datorează atât condițiilor meteorologice favorabile, precum și investițiilor în tehnologii moderne de cultivare.
“Anul acesta a fost timpul favorabil, n-a fost aşa frig. Noi ne-am extins destul, încă putem să lungim un pic sezonul.
Având solarii dublate, temperatura nu a scăzut niciodată sub 0 grade, chiar dacă afară am avut -4, -5 grade”, a explicat Mircea Tatu.
În solariile sale, fermierul cultivă diverse legume, printre care salată verde, ceapă verde, ardei și ridichi. Aceste produse sunt foarte căutate pe piață, mai ales în sezonul rece, când oferta este limitată.
“Se cumpără. Concurenţa a mai scăzut, deja marfa care vine de afară vine la preţuri mai mari şi chiar se cumpără“, a menționat Tatu, pentru Observator.
Pentru a menține producția pe timp de iarnă, fermierul a implementat măsuri specifice, precum dublarea foliei solariilor pentru a asigura o izolație termică mai bună.
De asemenea, el monitorizează constant temperatura și umiditatea, aerisind solariile în timpul zilei și închizându-le pe timp de noapte.
“Trebuie să le aeriseşti tot timpul, să le cultivi, să le culegi. Tot timpul trebuie să le dai aer de ziua, seara trebuie să închizi solariile”, a explicat mai el.
Eforturile sale au fost răsplătite, reușind să ofere consumatorilor legume proaspete, chiar și în lunile de iarnă. Astfel, o salată îndestulătoare, plină de ceapă verde și ridichi proaspăt culese, poate fi cumpărată cu 10 lei.
Agricultura pe timp de iarnă este o provocare majoră, dar reprezintă și o oportunitate pentru fermierii care reușesc să se adapteze condițiilor climatice specifice. În ciuda temperaturilor scăzute și a zilelor mai scurte, tehnologiile moderne și metodele inovatoare de cultivare permit obținerea unor recolte chiar și în sezonul rece.