News

Cum a declanșat Marea Britanie o revoluție în lumea rețelelor sociale. Măsurile introduse de TikTok, YouTube sau Instagram

Giganții rețelelor sociale sporesc siguranța globală a copiilor după introducerea unor reglementări dure în Marea Britanie.
06.09.2021 | 12:33
Cum a declansat Marea Britanie o revolutie in lumea retelelor sociale Masurile introduse de TikTok YouTube sau Instagram
ADVERTISEMENT

Marea Britanie a introdus un nou set de reglementări menite să protejeze copiii și a devenit un lider global în domeniu. Perspectiva amenzilor de milioane de dolari pentru companiile care încalcă noul său „cod de design adecvat vârstei”, ducând la o cascadă de schimbări de ultim moment din partea unora dintre cei mai mari jucători din Silicon Valley.

Marea Britanie a declanșat o revoluție în lumea rețelelor sociale

TikTok a dezactivat notificările pentru copii după ora de culcare, Instagram a dezactivat în totalitate anunțurile țintite pentru persoanele sub 18 ani, iar YouTube a dezactivat redarea automată pentru utilizatorii adolescenți după ce Marea Britanie a introdus un nou set de reglementări menite să protejeze copiii online.

ADVERTISEMENT

În loc să aplice modificările doar în Marea Britanie, așa cum ar fi fost obligate legal, TikTok, Instagram și YouTube au făcut modificările la nivel global.

Codul a fost introdus ca o modificare a legii privind protecția datelor din 2018, o legislație tehnică destinată în principal implementării GDPR în legislația britanică. Actul a trecut prin Camera Comunelor fără incidente, datorită micii majorități a Theresei May, dar în Camera Lorzilor a primit nenumărate amendamente.

ADVERTISEMENT

Cu excepția cazului în care pot dovedi că serviciul lor nu este cel mai probabil utilizat deloc de către copii, companiile se confruntă acum cu o alegere: trebuie să facă întreaga ofertă compatibilă cu codul sau să încerce să identifice utilizatorii mai tineri și să-i trateze cu grijă.

Codul interzice utilizarea tehnicilor menite să încurajeze copiii să renunțe la intimitatea lor mai mult decât ar alege altfel, solicită companiilor să reducă la minimum datele pe care le colectează despre copii și le cere acestora să ofere copiilor opțiuni de confidențialitate implicite de securitate maximă.

ADVERTISEMENT

Rețelele de socializare nu au opus nicio rezistență noilor reglementări

Deși mulți se așteptau la un lobby înverșunat din partea industriei tehnologiei împotriva codului britanic, în schimb, s-a întâmplat tocmai opusul.

Nu numai că cele mai mari companii din lume au făcut modificări substanțiale la produsele lor în săptămânile dinaintea intrării în vigoare a codului, dar au și negat în mod activ că fac acest lucru sub constrângere, susținând în schimb că schimbările au fost ceea ce doreau să facă tot timpul.

ADVERTISEMENT

Un purtător de cuvânt al Google a spus că actualizările sale s-au extins dincolo de orice reglementare actuală sau viitoare, de exemplu, în vreme ce un purtător de cuvânt al Facebook a spus că actualizarea sa nu se bazează pe nicio reglementare specifică.

Alte companii nu au introdus încă deloc modificări specifice. Twitter, de exemplu, a refuzat să răspundă la întrebările The Guardian cu privire la modul în care a abordat respectarea codului și, pentru mulți critici, rețeaua socială, care aplică puțin control vârstelor utilizatorilor dincolo de cererea de a introduce o dată de naștere auto-declarată la înscriere , este unul dintre obiectivele cheie pentru acțiune.

Următorii pași sunt în mâinile Biroului comisarului pentru informații. Deși codul a intrat în vigoare la 2 septembrie, ICO este cea care decide când și dacă va percepe amenzi pentru încălcări.

China a reglementat timpul petrecut online de copii

Jucătorii online cu vârsta sub 18 ani vor avea voie să joace doar o oră vinerea, weekendul și sărbătorile, a declarat autoritatea de reglementare a jocurilor video din China.

Administrația Națională a Presei și Publicațiilor a declarat că accesul la jocuri le va fi permis numai între orele 20:00 și 21:00. De asemenea, a instruit companiile de jocuri să împiedice copiii să se joace în afara acestui interval orar.

La începutul acestei luni, presa de stat a numit jocurile online opiu spiritual.

Regulile anterioare limitau timpul de joc online al copiilor la 90 de minute pe zi, ajungând la trei ore în vacanță. Mișcarea reflectă o îngrijorare de lungă durată cu privire la impactul jocurilor excesive asupra tinerilor.

Cu o lună înainte de ultimele restricții, un articol publicat de Economic Information Daily, publicație de stat, susținea că mulți adolescenți au devenit dependenți de jocurile online și că acestea au un impact negativ asupra lor.

ADVERTISEMENT