Life

Cum a devenit cea mai urâtă femeie din lume simbol al demnității. Oamenii au râs zilnic de ea, dar a putut să le pună hrană pe masă copiilor

Cea mai urâtă femeie din lume a fost o persoană demnă, care a îndurat distracția publicului pentru a-și putea hrăni familia.
10.09.2022 | 09:56
Cum a devenit cea mai urata femeie din lume simbol al demnitatii Oamenii au ras zilnic de ea dar a putut sa le puna hrana pe masa copiilor
Cea mai urâtă femeie din lume a fost, totodată, o persoană extrem de demnă. Sursa foto: colaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Într-o vreme în care spectacolele de circ cu persoane ieșite din așa-zisul tipar al normalității erau o adevărată distracție pentru public, unii dintre oamenii care apăreau pe scenă s-au dedicat acestui tip de umor pentru atingerea unor scopuri nobile.

Acesta este și cazul lui Mary Ann Bevan, care este cunoscută mai bine drept cea mai urâtă femeie din lume. Sub chipul desfigurat s-a ascuns însă o poveste mai mult decât tragică, pe care însă publicul venit să se amuze n-a cunoscut-o vreodată.

ADVERTISEMENT

Cea mai urâtă femeie din lume a fost o persoană ca oricare alta în prima parte a vieții

În prima parte a vieții, Mary Ann Bevan a fost o femeie ca oricare alta. S-a născut în 1874 în Londra, fiind unul dintre cei opt copii ai familiei. A urmat pregătirea și a devenit asistentă medicală, iar în 1902, și-a și întemeiat o familie cu Thomas Bevan. Cei doi au avut patru copii, însă Bevan a murit subit în 1914, lăsând-o pe Mary Ann să-i crească singură pe cei patru copii ai săi.

Ce n-a știut Mary Ann în tinerețe a fost că suferea de o boală incurabilă, care însă nu și-a făcut apariția decât după vârsta de 30 de ani, când era deja căsătorită. Aceasta a fost victima acromegaliei, o boală care a dus la deformarea și creșterea anormală a trăsăturilor faciale. În plus, femeia suferea constant și de migrene, dar și-a pierdut parțial și văzul.

ADVERTISEMENT

Faptul că soțul său a murit a pus-o într-o situație limită pe Mary Ann Bevan. Aceasta a rămas fără nicio sursă de venit, însă a decis că trebuie să-și susțină cumva familia greu încercată.

Acromegalia o condamnase deja la pierderea locului de muncă. N-a mai putut să continue să profeseze la spital, din cauza aspectului său fizic. În plus, nu a putut să se angajeze nici în altă parte, evident tot din cauza bolii grave de care suferea și care i-a transformat radical chipul. Pentru cei patru copii ai săi, însă, Mary Ann Bevan a decis să înfrunte orice greutate, chiar și dacă era vorba de a deveni un număr la circ.

ADVERTISEMENT

Mary Ann Bevan și-a purtat cu demnitate boala toată viața

Femeia a participat, astfel, la un concurs care urma să desemneze cea mai urâtă femeie din lume. Concurs pe care, de altfel, l-a și câștigat.

Ulterior a fost descoperită de către Sam Gumpertz, care i-a propus să apară pe scena circului, în cadrul ”spectacolului cu ciudați” pe care îl administra în Coney Island. Mary Ann Bevan n-a stat prea mult pe gânduri și și-a asumat cu mândrie titlul de cea mai urâtă femeie din lume, sub marca acestuia apărând constant în fața publicului.

ADVERTISEMENT

Această singură șansă la un loc de muncă i-a fost suficientă femeii care rămăsese șomeră și care n-a putut să se mai angajeze nicăieri din cauza acromegaliei care debutase cu ani în urmă. A lucrat aproape 15 ani la circ, timp în care a reușit, cu banii strânși de aici, să-și întrețină familia, pe cei patru copiii care rămăseseră fără tată. A îndurat constant reacția publicului care îi vedea chipul, însă a făcut-o cu demnitate, pentru ca familia sa să aibă ce pune pe masă.

Harvey Cushing, neurochirurg, chiar a încercat să o ajute pe Mary Ann Bevan să scape într-un fel sau altul de povara acromegaliei. Eforturile medicului, însă, nu au dat roade.

Cea mai urâtă femeie din lume a performat și pe scena circului fraților Ringling până la moartea sa, în 1933. A murit la 59 de ani, însă a lăsat în urmă moștenirea spirituală a unei femei care, deși rămasă fără niciun sprijin pe lume, a găsit puterea de a merge mai departe, chiar în condițiile în care a trebuit să-și câștige existența stârnind hohote de râs prin aspectul său fizic.

Controversa apărută la zeci de ani după moartea lui Mary Ann Bevan

Decenii mai târziu, chipul lui Mary Ann Bevan a fost folosit de către Hallmark Cards pentru a crea o felicitare de zi de naștere, adresată publicului din Marea Britanie. Aceasta făcea referire la show-ul tv Blind Date (un soi de Căsătoriți pe nevăzute).

Un medic olandez, însă, a făcut o plângere publică în care afirma că această felicitare reprezintă o lipsă de respect față de femeia ce devenise deformată din cauza unei boli. Cei de la Hallmark au luat notă de această plângere și au retras de la vânzare felicitarea.

ADVERTISEMENT