News

Cum a devenit Ion Iliescu personajul principal al Revoluției din 1989, după ce i-a fost loial lui Nicolae Ceauşescu şi Partidului Comunist

16.12.2020 | 17:57
Cum a devenit Ion Iliescu personajul principal al Revolutiei din 1989 dupa ce ia fost loial lui Nicolae Ceausescu si Partidului Comunist
Cum a devenit Ion Iliescu personajul principal al Revoluției din 1989, după ce i-a fost loial lui Nicolae Ceauşescu şi Partidului Comunist
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune cum a devenit Ion Iliescu personajul principal al Revoluției din 1989. De altfel, nu puține au fost vocile care au transmis că fostul șef de stat a confiscat mișcarea destul de repede.

Cert este că, omul care a înființat PSD-ul de astăzi, a beneficiat de o conjunctură favorabilă și a devenit pentru mulți soluția salvatoare într-un decembrie mult prea însângerat.

ADVERTISEMENT

Oamenii ieșeau pe străzi în urmă cu fix 31 de ani, și își strigau disperarea pentru prima oară. „Libertate” era cuvântul de bază, însă aceasta a fost câștigată până la un anumit punct cu sacrificii enorme.

Cum a devenit Ion Iliescu personaj principal în Revoluția din 1989!

Primele victime au apărut la Timișoara, apoi, Bucureștiul a devenit punctul nevralgic. În Capitală s-au tras mii de gloanțe și multe dintre ele și-au atins ținta.

ADVERTISEMENT
Sursa foto – colaj Fanatik

Tancurile au sfărâmat destine, mitralierele au fost singurele care au vorbit preț de ore întregi și lumea a așteptat o minune. Revoluția s-a scris pas cu pas, fărâmă cu fărâmă și, din păcate, de la un martir la celălalt.

Și când s-a făcut liniște, au apărut politicienii. Mai întâi cu alură de salvatori, de oameni care doreau binele țării. Apoi, ca la un semn, mulți dintre ei și-au arătat năravul. Printre cei care au sfârșit acuzați atât de opinia publică, dar și de procurori s-a aflat și Ion Iliescu.

ADVERTISEMENT

Cine au fost părinții lui Ion Iliescu, primul președinte al țării după Revoluție

Ion Iliescu s-a născut pe data de 3 martie 1930 în Oltenița. A condus România în trei rânduri. A făcut-o mai întâi ca președinte al CFSN între 22 decembrie 1989-1992, apoi ca președinte ales între anii 1992-1996 și 2000-2004. Preț de 8 ani de zile a fost senator din partea PSD, partid pentru care a devenit președinte de onoare.

Alexandru Iliescu, tatăl său, a fost și el, de asemenea, născut în Oltenița. În jurul acestuia s-au creat mai multe povești. Se spune despre el că în decembrie 1931 a plecat clandestin în URSS, unde a participat la lucrările Congresului al V-lea al Partidului Comunist Român, ținut la Gorikovo, lângă Moscova.

ADVERTISEMENT
Sursa foto – colaj Fanatik

Culmea, a mai rămas în Uniunea Sovietică încă patru ani, dar la întoarcerea în țară a fost condamnat la închisoare fiind considerat un comunist ilegalist.

La vârsta de un an, Ion Iliescu a fost abandonat de mama lui naturală, Maria Dumitru Toma, mamă care nu s-a mai interesat niciodată de soarta lui. Nu a durat mult și Alexandru Vasile Iliescu s-a căsătorit cu Maria P. Iliescu, cea care avea să-l crească pe Ion Iliescu.

Ce studii are Ion Iliescu

Viața lui Ion Iliescu a fost una aproape normală. A absolvit Liceul Spiru Haret din București în anul 1949. Nu s-a oprit aici și a mers să studieze mecanica fluidelor la Institutul Politehnic București. Destinul i s-a schimbat când a făcut și o specializare la Institutul Energetic al Universității din Moscova.

Sursa foto – George Calin / Inquam Photos

Interesant este că atât timp cât a locuit la Moscova, acesta a lucrat ca secretar al „Asociației studenților români”. Despre Ion Iliescu se crede că îl cunoștea încă din acele timpuri pe Mihail Gorbaciov, deși amândoi au negat varianta de fiecare dată când au avut ocazia.

Mai mult de atât, chiar revista Paris Match a scris că Nicolae Ceaușescu suspecta o conexiune între cei doi. De altfel, în timpul vizitei lui Gorbaciov în România din iulie 1989, Iliescu a fost trimis în afara Bucureștiului pentru a preveni orice contact.

De ce nu are copii Ion Iliescu

Ion Iliescu este căsătorit din 1951 cu aleasa inimii, Nina. Cei doi nu au avut niciun copil în ciuda faptului că și-au dorit nespus să devină părinți.

Se știe despre soția fostului lider de stat că a pierdut trei sarcini, toate dovedindu-se a fi toxice. Potrivit spuselor fostului președinte, după cele trei sarcini, Nina Iliescu nu a mai putut rămâne însărcinată.

Cine este Nina Iliescu, soția lui Ion Iliescu

Despre Elena Iliescu, poreclită „Nina” presa a scris că s-a născut pe 4 martie 1930. L-a cunoscut pe Ion Iliescu la 18 ani și trei ani mai târziu a decis că el este bărbatul alături de care vrea să trăiască. Culmea este că mama ei s-a opus considerând că este, totuși, prea tânără ca să se mărite.

Sursa foto – facebook

Despre Nina Iliescu se știe că a fost inginer de profesie. Aceasta a lucrat ca cercetător științific în domeniul coroziunii metalelor.

Cum a intrat Ion Iliescu în politică

Ion Iliescu a intrat în Uniunea Tineretului Comunist în 1944 și în Partidul Comunist Român în 1953 unde a avansat în carieră devenind secretar al Comitetului Central al Uniunii Tineretului Comunist din 1956 și membru al Comitetului Central al PCR.

Trei ani mai târziu avea să fie ales președinte al Comitetului de organizare a Asociațiilor Studențești, apoi al Consiliului. Ulterior a devenit șef de secție la CC al PCR, prim-secretar al CC al UTC.

La un moment dat a ocupat funcția de șef al Departamentului de propagandă al Comitetului Central al PCR. A servit mai târziu ca ministru pentru problemele legate de tineret între 1967 și 1971.

Sursa foto – colaj Fanatik

Cu toate acestea, în 1971, Ceaușescu, care se simțea amenințat de Iliescu l-a marginalizat pe acesta și l-a îndepărtat din funcțiile politice majore, fiindu-i atribuit postul de vice-președinte al Consiliului Județean Timiș între 1971 și 1974, apoi cea de președinte al Consiliului Județean Iași.

În 1979 a fost numit Președinte al Consiliului Național al Apelor, înlocuindu-l pe Florin Iorgulescu. Ion Iliescu este eliberat din funcția de membru al CC al PCR la 22 noiembrie 1984 și eliberat din funcția de Președinte al Consiliului Național al Apelor, fiind numit director al Editurii Tehnice, funcție pe care a ocupat-o până în decembrie 1989.

Cum a pus mâna pe putere Ion Iliescu după Revoluția din 1989

În timpul Revoluției din decembrie 1989, Iliescu și o parte a disidenților politici au constituit Frontul Salvării Naționale. Acesta a preluat imediat puterea cu sprijinul forțelor armate conduse de Generalul Stănculescu. Iliescu a fost recunoscut ca lider al formațiunii și a asigurat liniștea până la alegerile din 1992 pe care le-a câștigat fără drept de apel.

Sursa foto – colaj Fanatik

De remarcat că Iliescu a propus o democrație cu alegeri la care puteau participa mai multe partide. Cu toate acestea, a avut o legătură puternică cu Moscova, o legătură care i se reproșează chiar și în prezent. După Revoluție, Iliescu a devenit membru fondator al Frontului Salvării Naționale.

Consiliul acestei formațiuni s-a prezentat poporului ca organizator al primelor alegeri, după care urma să se autodizolve. De altfel, organizația a trecut prin mai multe scindări și schimbări de denumire, însă Ion Iliescu a rămas mâna de fier din interior.

De ce este acuzat Ion Iliescu

Interesant este că procurorii militari care au trimis în instanță Dosarul Revoluției din 1989 l-au acuzat pe Ion Iliescu de trădare pentru că a solicitat intervenția militară din partea Uniunii Sovietice. Cu toate acestea, faptele s-au prescris.

În același dosar, procurorii i-au trimis în judecată pe Iliescu și Voican Voiculescu pentru crime împotriva umanității, fapte care nu se prescriu.

ADVERTISEMENT