Life

Cum a devenit postul Paştelui un adevărat post al bogaţilor. Preţuri uluitoare în piaţă

Postul Paștelui a devenit un adevărat post al bogaților în ultimul an. Prețurile legumelor și fructelor au crescut foarte mult în piață.
03.03.2023 | 07:26
Cum a devenit postul Pastelui un adevarat post al bogatilor Preturi uluitoare in piata
Cum a devenit postul Paştelui un adevărat post al bogaţilor. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Postul Paștelui a devenit un adevărat post al bogaților din cauza prețurilor uriașe. Legumele și fructele au ajuns să coste foarte mult la piață, lucru de care mulți clienți se plâng.

Postul Paștelui a ajuns un post al bogaților. Prețurile uriașe din piață îi șochează pe români

Cel mai lung post din an este cel al Paștelui. A început pe 27 februarie și durează până pe 15 aprilie, fiind o perioadă cu puține dezlegări la pește. Cei care țin post trebuie să se abțină de la preparate pe bază de carne, lapte și ouă și să mănânce, în schimb, legume, fructe și cereale.

ADVERTISEMENT

Perioada postului este un prilej pentru români să meargă la piețe și să caute fructe și legume proaspete. Din păcate, prețurile sunt foarte mari. Mulți au renunțat să mai cumpere produse de la producătorii locali, mulți dintre ei prezenți în Piața Obor din Capitală.

Prețurile au crescut destul de mult în ultimul an, lucru care se resimte și în buzunarele românilor. Mulți au renunțat să mai cumpere legume și fructe din piețe din cauza prețurilor uriașe.

ADVERTISEMENT

Mulți aleg să nu mai țină post din cauza faptului că produsele specifice costă atât de mult. Pentru multe persoane, postul înseamnă sacrificii uriașe.

“Ne-au luat şi Postul! Dacă aş vrea să ţin Postul Paştelui ar însemna să iau de la medicamente sau de la întreţinere”, a declarat un pensionar prezent în Piața Obor din București, potrivit click.ro.

ADVERTISEMENT

Prețurile uriașe îi șochează pe mulți, iar pensionarul respectiv a spus că va apela la ajutorul rudelor de la țară pentru a-și face aprovizionarea de legume. Puțini sunt cei care își mai permit să cumpere direct din piață.

“Să nu găseşti urzici, urzici bă sub 5 lei punga sau loboda doar cu 2 legătura este ceva…Fasolea nu o iau nici de frică la 14 lei/kg, ce am înnebunit… O să sun rudele de la ţară şi o să fac un drum la Popeşti şi mă aprovizionez”, a mai spus acesta.

ADVERTISEMENT

Cât au ajuns să coste legumele în Piața Obor

Pe de altă parte, și vânzătorii de la tarabe sunt nemulțumiți de faptul că mulți clienți se plâng de prețurile crescute. Producătorii muncesc mult la produsele lor, așa că le vând la prețuri pe măsură.

Prețul unei pungi de urzici pornește de la 5 lei, în timp ce legătura de ștevie costă cel puțin 3 lei în cunoscuta Piață Obor din Capitală, locul din care mulți bucureșteni obișnuiau să-și facă aprovizionarea cu produse proaspete.

Legătura de lobodă începe de la 2 lei, iar pentru ridichi românii trebuie să scoată din buzunare între 2 lei (pentru legătură) și 6 lei/kg, potrivit sursei menționate. Păstârnacul a ajuns să coste între 7 și 8 lei/kg.

Prețurile pentru o legătură de ceapă verde sunt cuprinse între 2,50 și 3 lei. De asemenea, un kilogram de ceapă roșie costă 7 lei. Kilogramul de cartofi a ajuns să coste între 3 și 4 lei, în timp ce unul de morcovi este 5 lei.

Nici leguminoasele nu au prețuri prea accesibile. Dacă vrei să cumperi linte, trebuie să scoți din buzunar 15 lei pentru un kilogram, în timp ce pentru năut prețul este de 12 lei/kg.  Prețurile pentru fasole sunt cuprinse între 14 și 17 lei/kilogram.

Roșiile costă între 14 și 20 lei/kg, în funcție de soiul lor, în timp ce castraveții pornesc de la 5 lei. Kilogramul de ardei gras costă 25 de lei, iar cel de kapia 20 de lei. Prețurile pentru un kilogram de ciuperci champignon sunt cuprinse între 10 și 29 de lei.

Și prețurile pentru fructe au crescut. Pentru un kilogram de mere trebuie să plătești între 2,5 și 4 lei, în funcție de soi. Un kilogram de pere costă între 7 și 10 lei, prețurile fiind diferite tot în funcție de soi.

ADVERTISEMENT