Sport

Cum a devenit România campioană mondială cu naționala persoanelor fără auz: „Au jucat și unii care nu erau surzi! Au evoluat pe fals”

Andrei Vochin a dezvăluit în direct la „Oldies but Goldies” cum România a ieșit campioană mondială cu echipa națională a persoanelor fără auz.
13.05.2025 | 16:12
Cum a devenit Romania campioana mondiala cu nationala persoanelor fara auz Au jucat si unii care nu erau surzi Au evoluat pe fals
Cum a ieșit România campioană mondială cu naționala persoanelor fără auz. Sursă foto: Fanatik
ADVERTISEMENT

În noua emisiune marca FANATIK, „Oldies but Goldies”, Andrei Vochin povestește cele mai interesante evenimente din istoria fotbalului românesc, iar acum jurnalistul a ajuns la episodul celor mai mari performanțe obținute de echipele naționale ale României.

Cum a devenit România campioană mondială cu naționala persoanelor fără auz: „Au jucat și unii care nu erau surzi! Au evoluat pe fals”

În cadrul „Oldies but Goldies”, Andrei Vochin a povestit cum în anul 1997 România a ieșit campioană mondială la persoanele fără auz. „Tricolorii” nu erau complet surzi, așa cum este și o cunoscută influenceriță, iar Ilie Coț, fostul arbitru, este exemplul perfect.

ADVERTISEMENT

„Am mai avut încă un episod hazliu în care am ieșit campioni mondiali. În 1977 am ieșit campioni mondiali la fotbal la persoane fără auz, complet fără auz.

La noi în poartă era un băiat care se numea, pentru că a murit, Ilie Coț, fostul arbitru. El era considerat surd. Într-adevăr, eu când vorbeam cu Iliuță, Dumnezeu să-l ierte, dacă nu punea telefonul la urechea potrivită ne înțelegeam mai greu, dar tot ne înțelegeam și la urechea nepotrivită. Nu exista problema să fie surd 100%.

ADVERTISEMENT

„România avea un singur jucător de care se știa 100% că este surd total”

El a apărat în poartă, nici nu mai contează rezultatele la campionatul acesta. Era un singur jucător de care se știe 100% că este surd total, era un băiat care se numea Dominte, care juca undeva în Divizia B, Divizia C la o echipă din Moldova. era celebru în fotbalul nostru, pentru că el nu avea auz.

Poate au mai fost alți jucători precum Dominte, dar cu siguranță Ilie Coț nu a fost surd complet. Am fost prieten cu el și chiar i-am dat o mână de ajutor în ultima parte a vieții lui la procesul de scouting la Federație, pentru că el era stabilit în Spania și cunoștea comunitatea de români de acolo.

ADVERTISEMENT

Am reușit să ieșim campioni mondiali și la surzi, dar fără ca unii să fie surzi. Blocul comunist făcea la greu astfel de lucruri”, a rememorat Andrei Vochin în direct la „Oldies but Goldies”.

ADVERTISEMENT

România, campioană mondială cu naționala persoanelor fără auz