News

Cine este Albina Aneva-Tomova, avocata bulgară a Elenei Udrea. Cum a eşuat în politică şi ce a promis înaintea alegerilor unde a fost cap de listă

Albina Aneva-Tomova, avocata bulgară a Elenei Udrea, a candidat pentru un post de parlamentar toamna trecută, dar coaliția din care face parte nu a prins nici un mandat în Adunarea Națională a Bulgariei.
11.04.2022 | 12:10
Cine este Albina AnevaTomova avocata bulgara a Elenei Udrea Cum a esuat in politica si ce a promis inaintea alegerilor unde a fost cap de lista
Albina Aneva-Tomova, avocata bulgară a Elenei Udrea, și-a încercat norocul și în politică
ADVERTISEMENT

Elena Udrea a fost audiată, vineri, la tribunalul din orașul bulgar Blagoevgrad, în legătură cu cererea de extrădare depusă de autoritățile române, la o zi după ce fostul ministru al turismului și dezvoltării fusese condamnat definitiv la șase ani de închisoare cu executare în dosarul Gala Bute. După ce a fost reținută în Bulgaria, Udrea și-a luat o avocată din țara vecină, pe Albina Aneva-Tomova. Acesta și-a încercat norocul și în politică, aşa cum a făcut şi Elena Udrea.

Avocata Elenei Udrea a câștigat Premiul Național pentru Justiție

Instanța din Blagoevgrad a decis ca Elena Udrea să rămână în arest până pe 14 aprilie, zi în care se va judeca la Sofia apelul formulat de avocata Albina Aneva-Tomova, în ceea ce privește punerea în executare a mandatului european de arestare care s-a emis pe numele Elenei Udrea. S-a hotărât ca Udrea să rămână în detenție, pentru ca ea să participe la punerea în executare a acestui mandat.

ADVERTISEMENT

Există câteva lucruri comune între Elena Udrea și avocata ei bulgară, primul fiind chiar meseria de avocat, pe care și Udrea a practicat-o înainte să intre în politică. La fel s-a întâmplat și cu Albina Aneva-Tomova, care s-a remarcat ca membru al Baroului din centrul regional Pirin. În 2018, Aneva-Tomova a câștigat în Bulgaria Premiul Național pentru Justiție.

Succesul din cariera de avocat a determinat-o pe Aneva-Tomova să se implice și în politică, astfel că a devenit consilier municipal în Blagoevgrad, funcție pe care a ocupat-o timp de cinci mandate consecutive. Anul trecut, avocata Elenei Udrea a decis că trebuie să treacă la următorul nivel și a țintit un loc în Adunarea Națională a Bulgariei, parlamentul unicameral al țării vecine.

ADVERTISEMENT

Astfel, Albina Aneva-Tomova a devenit un membru important al coaliției anticorupție ”Ridică-te, Bulgarie! Venim!”, o formațiune care, până anul trecut, s-a numit ”Ridicați-vă! Jos Mafia”. Aneva-Tomova a fost desemnată drept lider al coaliției în raionul Blagoevgrad, prin urmare a fost prima pe listă la alegerile parlamentare.

Aneva-Tomova a promis ajutoare pentru plata facturilor la apă

Înainte de alegeri, Aneva-Tomova a acordat un interviu pentru un site din Blagoevgrad, conform FANATIK. ”Am suficientă experiență profesională și de viață pentru a căuta soluții la aceste probleme atât de importante pentru societatea noastră. Am dovedit de multe ori că pot lupta și câștiga cauze publice. Îmi dau seama cât de responsabil este să fii un lider pe listă și că nu există loc de eroare”, a spus avocata Elenei Udrea.

ADVERTISEMENT

“Sunt la curent cu întrebările fierbinți ale locuitorilor din zonă, care nu diferă cu nimic de cele din toată țara. Probleme de actualitate sunt pe ordinea de zi – criza din țară, combaterea inflației și a prețurilor ridicate la bunuri și servicii, șomaj, stabilizarea sectorului energetic, corupție și, nu în ultimul rând, reforma judiciară”, a mai declarat Aneva-Tomova.

”Vom face parte din următorul guvern al țării și cuvântul nostru va fi ascultat de toți ceilalți parteneri ai noștri”, a continuat avocata. Ea a promis că formațiunea din care face parte va insista pentru reducerea TVA la facturile de energie electrică la 5% pentru perioada crizei energetice, dar nu mai puțin de 4 luni. Aneva-Tomova a promis și un ”ajutor pentru apă”, pentru cei mai săraci oameni, care nu își pot plăti facturile.

ADVERTISEMENT

Coaliția din care face parte avocata Elenei Udrea a primit doar 2,26% din voturi

Aneva-Tomova a promis ajutoare pentru pensionari și familiile tinere, apoi a mărturisit că, dacă va câștiga încrederea electoratului și va deveni deputat, va lupta împotriva monopolurilor care afectează societatea bulgară, aceasta fiind o problemă care nu își găsește de ani de zile rezolvarea.

Avocata a vorbit și despre reforma judiciară, printre măsurile promise fiind reducerea mandatului procurorului general, care în prezent este de 7 ani. ”Putem lupta și câștiga bătălii în apărarea drepturilor și intereselor tale! Am început protestele împreună și ne luptăm pentru schimbare! Votează-ne, pentru că suntem parte din tine – locuitori ai regiunii Blagoevgrad, nu am venit din capitală sau din alte locuri pentru a desena orizonturi roz în fața ta și a-ți promite un viitor luminos! Vom fi aici și în fața dumneavoastră în apărarea drepturilor și intereselor dumneavoastră”, a încheiat avocata.

Din păcate, coaliția „Ridică-te Bulgarie! Venim!” a obținut un rezultat dezastruos la alegerile din noiembrie 2021, fiind votată de doar 60.055 de cetățeni, adică a obținut 2,26% din voturile totale, fiind pe locul 8 în preferințele electoratului. Astfel, coaliția din care face parte și avocata Elenei Udrea nu a prins nici un loc din cele 240 de deputați din Adunarea Națională a Bulgariei.

ADVERTISEMENT