News

Cum a evoluat rata pentru Prima Casă! Fiecare guvern picat a aruncat în aer ROBOR și cota euro

26.02.2020 | 11:51
Cum a evoluat rata pentru Prima Casa Fiecare guvern picat a aruncat in aer ROBOR si cota euro
ADVERTISEMENT

România a punctat serios în statistica proprietarilor de apartamente în ultimul deceniu și lucrul acesta se datorează, fără doar și poate, programului Prima Casă! Ademeniți de Guvernul României, tinerii cu studii și un job de perspectivă au abandonat ideea plecării în străinătate și au acceptat cu ochii închiși condițiile impuse. Privind în ultimii 10 ani, chiar din momentul în care a debutat programul și până în prezent, observăm cum rata a evoluat serios și toți cei care au accesat creditul sunt nevoiți acum să scoată din buzunare bani în plus față de înțelegerea inițială.

Cum a evoluat rata pentru Prima Casă!

Principala cauză a acestui fapt este dată de instabilitatea politică și de schimbările forțate sau gândite de cei pe care îi plătim să ne conducă. Luăm fiecare guvern în parte din momentul lansării programului și căutăm explicații pentru un pariu pierdut fără drept de apel de contribuabil.

ADVERTISEMENT

Vă reamintim că Prima Casă a reprezentat un program al guvernului României, lansat la data de 20 mai 2009, destinat sprijinirii persoanelor care achiziționau pentru prima dată o locuință și nu au beneficiat în trecut de credit ipotecar. Prin acest program, guvernul garanta 80% din valoarea împrumutului pentru cumpărarea locuinței. Valoarea maximă a creditului era de 60.000 de euro, iar pentru beneficiari nu exista limită de vârstă. Mai mult, avansul de 5% avea să încânte pe toată lumea.

Cum a evoluat rata pentru Prima Casă! Blocuri
Blocuri noi sau vechi, toate au fost luate cu asalt de cei doritori să devină proprietari. Sursa foto – hepta.ro

Fiecare guvern picat a aruncat în aer ROBOR și cota euro

Și ca la un semn, predominant tinerii s-au aruncat în gol. Cu promisiunea unor rate mici, dar întinse pe 30 de ani, nimeni nu s-a mai gândit că își amanetează întreaga tinerețe și toată lumea a început o luptă a dosarelor. Au existat însă și ceva critici, dar multe dintre ele aveau să fie acoperite. Astfel, la momentul respectiv, specialiști din domeniu au atras atenția că prin acest program se limitează căderea prețului la imobiliare. Concret, s-a argumentat că Prima Casă a menținut artificial prețurile sus, împotriva pieței libere, reglementate de cerere și ofertă.

ADVERTISEMENT

Prea puțini au mai citit și reversul contractului, drept pentru care la puțin timp după debutul programului, câțiva români sărbătoreau intrarea într-o nouă viață. Una în care erau proprietari de apartament. Și parcă ratele nici nu reprezentau o adevărată povară având în vedere că la data de 20 mai 2009, în timpul guvernării Emil Boc 1, un euro costa 4,1630 lei.

Doar că politicienii aveau alte gânduri și la nici jumătate de an a început nebunia. Avem parte de prima moțiune de cenzură care trece după Revoluția din 1989 încoace, Guvernul este în aer și contribuabilii zâmbesc amar. Răspunsul BNR nu întârzie să apară și la puțin timp distanță, moneda EURO ajunge la 4,2047 lei.

ADVERTISEMENT
Cum a evoluat rata pentru Prima Casă! Boc
Emil Boc, primarul Municipiului Cluj-Napoca a lansat programul Prima Casă. Sursa foto – ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Șef al Executivului a rămas Emil Boc și la al doilea cabinet în Palatul Victoria, actualul primar al Clujului a redus drastic cheltuielile bugetare încercând o creștere a veniturilor la bugetul de stat. A continuat programul Prima Casă însă nemulțumirea oamenilor era evidentă. Premierul și-a depus mandatul pe 6 februarie 2012, dată la care România cunoaște o nouă creștere a monedei EURO.

BNR publică cursul valutar și cei cu credite la Prima Casă constată cu stupoare cum moneda europeană a explodat. 4,3420 lei trebuie plătiți pentru fiecare euro în parte. Guvernul lui Mihai Răzvan Ungureanu este al doilea care cade prin moțiune de cenzură. În cele 3 luni petrecute în fruntea țării, stabilizarea EURO nu s-a aflat printre priorități, drept pentru care pe 7 mai 2012, moneda ajunge la 4,4053. Și zâmbetul celor cu rate în EURO era unul din ce în ce mai forțat.

ADVERTISEMENT

Primul cabinet Victor Ponta nu reușește nici el prea multe din acest punct de vedere și în decembrie 2012 EURO costa 4,4451 lei. A doua încercare a lui Ponta se termină după ce PNL iese de la guvernare și rupe „struțo-cămila” de tristă amintire USL. Țara este din nou la punct de fierbere, contribuabilii nu mai înțeleg nimic, dar își urmează „obiceiul” firesc de a vira lunar ratele către bănci. De data aceasta, la 5 martie 2014, un EURO costă 4,5123 lei. Și ROBORUL pare că prinde aripi.

Cum a evoluat rata pentru Prima Casă! Ponta
Liderul Pro Romania, Victor Ponta a ocupat în 4 rânduri fotoliul de premier. sursa foto – ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Cabinetul Victor Ponta 3 se încheie după ce șeful PSD de atunci intră în cursa pentru alegerile prezidențiale. Ponta pierde dramatic pentru social democrați în fața lui Klaus Iohannis, însă perioadă coincide cu o primă scădere a monedei europene, aceasta fiind 4,4139 lei. Este, de altfel, singura perioadă de acalmie în plata ratelor.

Apoi, România este zguduită de tragedia de la Colectiv. Tineri frumoși mor cu zile și rămâne în istorie declarația ministrului Sănătății Nicolae Bănicioiu. ”Avem de toate, nu ne trebuie nimic”, spune acesta. Este contrazis de numărul victimelor, unul care la un moment dat părea fără sfârșit. Încep protestele de stradă și Victor Ponta își prezintă demisia.

Urmează tehnocrații lui Dacian Cioloș, însă moneda EURO și ROBORUL nu își găsesc liniștea și cresc simțitor. PSD câștigă alegerile, Liviu Dragnea părea fără adversar și-l numește pe „amicul” Sorin Grindeanu premier. Doar că programul social democraților se transformă în multe capitole din promisiune în iluzie și scandalurile încep să-și facă apariția. Urmează o moțiune împotriva propriului guvern, un joc de-a șoarecele și pisica, deja celebra OUG 13 „noaptea ca hoții” și țara e pe un butoi de pulbere.

Cum a evoluat rata pentru Prima Casă! Tudose
Mihai Tudose a fost al doilea premier al PSD-ului după câștigarea alegerilor din 2016. Sursa foto – Dursun Aydemir / Anadolu Agency

La fel și EURO sau ROBOR-ul care scad, dar prea puțin. La rând e Mihai Tudose, dar și alte încleștări între clasa politică aflată la putere și societate și, de asemenea, un premier sacrificat. Liviu Dragnea „îl execută” pe șeful Executivului prin retragerea sprijinului. Și în tot acest timp, ratele începeau să apese puternic pe economiile fiecăruia, mai ales că EURO era 4,6599.

Viorica Dăncilă nu a scăpat nici ea netaxată de opinia publică, una vizibil nemulțumită de gafele premierului, dar și de creșterea ROBOR și a monedei EURO. Moțiunea de cenzură care o învinge pe Dăncilă găsește EURO la 4,7498 lei. Liberalii se instalează la Palatul Victoria, Ludovic Orban anunță schimbări masive, dar la prima moțiune de cenzură Executivul se prăbușește. La fel ca moneda EURO care depășește, în premieră, pragul psihologic de 4,8000.

Cum a evoluat rata pentru Prima Casă! Casă schimb
Casele de schimb valutar, „prietenele” celor cu rate în EURO. Sursa foto – hepta.ro

Clasa politică nu găsește soluție, lupta între PNL și PSD continuă pe baricade, în timp ce USR/ PLUS, PMP, ALDE și Pro România stau în așteptare. La fel ca toți cei cu rate care au ajuns să privească cu teamă fiecare update bancar, fiecare anunț BNR legat de moneda EURO și ROBOR, indici care ar putea să-i lipsească de și mai multe în lunile următoare. Și în tot acest timp, undeva în zare, pentru cei mai norocoși care au accesat creditul în 2009, se întrevăd „numai” 20 de ani de rate.

 

 

 

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: