News

Cum a explodat prețul apartamentelor din cauza pandemiei! Boom imobiliar pentru proprietari

17.02.2021 | 13:21
Cum a explodat pretul apartamentelor din cauza pandemiei Boom imobiliar pentru proprietari
Prețul apartamentelor a crescut enorm în timpul pandemiei de coronavirus. Sursa foto - ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune cum a explodat prețul apartamentelor din cauza pandemiei de coronavirus. Concret, Sars-Cov-2 a avut efecte devastatoare în mai multe domenii. Dacă HoReCa aproape a fost pusă pe butuci, imobiliarele, în schimb, trăiesc un adevărat El Dorado. 

Experții spun că nu s-a mai întâmplat așa ceva din 2008, atunci când piața caselor a atins cel mai înalt prag. În doar câteva luni, însă, a venit criza financiară, una care a băgat atunci zeci de dezvoltatori direct în faliment.

ADVERTISEMENT

Șantiere întregi au rămas în paragină și multe dintre ele nu și-au mai revenit niciodată. Piața a stagnat pentru o perioadă, ba chiar a avut un ușor recul, dar coronavirusul pare că a răsturnat totul.

Cum a explodat prețul apartamentelor din cauza pandemiei de coronavirus!

De altfel, cei care și-au căutat în ultimul timp o locuință au constatat cu stupoare că nu se pot apropia de pretențiile proprietarilor sau ale dezvoltatorilor imobiliari. Culmea, se întâmplă lucrul acesta, deși chiar în pandemie, s-a construit enorm.

ADVERTISEMENT
Sursa foto – hepta.ro

Șantierele au fost puse „pe hold” câteva săptămâni după care și-au redeschis porțile și au continuat să lucreze. Nu s-a ținut cont de acest aspect și pentru că, spun constructorii, au existat creșteri importante de prețuri la materialele folosite.

De aici și costul ridicat al caselor din 2021. Dezvoltatorii s-au plâns că au dat bani în plus pe fier și ciment, ambele fiind produse într-o cantitate mult mai mică față de anii trecuți. Și materialele de import au venit cu un preț crescut.

ADVERTISEMENT

Unde sunt cele mai scumpe apartamente din țară

Surprinzător, dar nu Bucureștiul ocupă primul loc la prețul apartamentelor. Capitala a cedat această poziție în favoarea Clujului. Aici, un metru pătrat util construit costă aproximativ 1.800 de euro. Ca o comparație, în București se plătește doar 1.470 de euro pe metru pătrat.

ADVERTISEMENT
Sursa foto – RAUL STEF/MEDIAFAX FOTO

Ca fapt, divers, în Cluj Napoca a existat la vânzare și un apartament de lux care a făcut înconjurul lumii. Acesta dispunea de o piscină de mărimea unei garsoniere, 36 mp, dar și de o cascadă.

În camera piscinei, care e dotată cu centrală proprie, au fost instalate un televizor, un bar, un șemineu și șezlonguri. Cu o suprafață utilă de 175 de metri pătrați, apartamentul a fost scos la vânzare cu un preț exorbitant. 590 de mii de euro au fost ceruți în schimbul acestui imobil.

Cu un an înaintea pandemiei de coronavirus, în Cluj Napoca au fost tranzacţionate un număr de 5.565 de apartamente, valoarea totală fiind de 414 milioane de euro. Cele mai multe tranzacții au avut o suprafață cuprinsă între 35-55 mp.

Cât costă un apartament în București

Sunt prețuri uriașe și pentru București, indiferent de tipul locuinței la care ne raportăm. Astfel, o garsonieră într-un bloc vechi pe care o puteai achiziționa și cu 15 mii de euro în urmă cu doar câțiva ani a ajuns să coste aproape dublu în acest moment.

Sursa foto – ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

În imobile noi, prețul este unul mult mai ridicat. Un apartament cu două camere într-un cartier poziționat la periferia Capitalei poate să coste și 60 de mii de euro.

Dacă vorbim despre apartamente cu 3 camere atunci dezvoltatorii și proprietarii nici nu stau de vorbă sub 70 de mii de euro. Cei din blocuri vechi, fără nicio îmbunătățire vând acum la acest preț, în timp ce clădirile noi se apropie încet, dar sigur de 100 de mii de euro.

Cu cât se cumpără un apartament în Uniunea Europeană

Anul trecut nu mai puțin de 20 de țări de pe continent au consemnat creșteri de prețuri pe piața rezidențială și doar în trei s-au înregistrat ieftiniri.

Interesant este că micuțul Luxemburg ocupă primul loc în privința creșterii prețurilor locuințelor. Topul este completat de Franța și de Spania, ambele țări fiind puternic afectate de pandemia de coronavirus.

Sursa foto – hepta.ro

Dacă discutăm despre un top al celor mai scumpe orașe, atunci, fără doar și poate, Parisul este pe prima poziție. Cine vrea să cumpere un apartament în capitala Franței trebuie să pregătească 12.863 de euro/mp pentru o locuință nouă.

Berlin, Amsterdam și Viena sunt alte orașe unde prețul apartamentelor a cunoscut o explozie în ultima perioadă, indiferent că acestea se află într-o clădire nouă sau într-un imobil vechi.

Ce spun experții despre creșterea prețurilor

Creșterea prețurilor a venit și din faptul că dezvoltatorii și proprietarii au părut ca niciodată că nu se mai grăbesc să vândă. Agenții imobiliari spun că dacă în trecut se mai putea discuta despre o negociere sau reducere, termenii aproape că au dispărut din vocabular.

Sursa foto – hepta.ro

„Dacă lumea să aștepta ca pandemia de coronavirus să vină și cu prețuri de nimic pe piața imobiliară atunci s-au înșelat cu toții.

Vă spun sincer, proprietarii au înțeles ce au, ce vând și n-au mai dat înapoi. La dezvoltatori nici nu s-a pus problema. S-au vândut apartamente la roșu pe zeci de mii de euro”, a zis pentru FANATIK  Morea Alina, reprezentanta unei companii imobiliare.

Tags: