News

Cum a fost achitat Alexandru Cumpănașu, plătit din fonduri UE ca expert deși nu are facultate. Judecător: ”A semnat fără să citească”

Alexandru Cumpănașu, fost candidat la președinția României, a fost achitat în dosarul în care era acuzat că a mințit că are studii superioare.
02.07.2024 | 09:03
Cum a fost achitat Alexandru Cumpanasu platit din fonduri UE ca expert desi nu are facultate Judecator A semnat fara sa citeasca
Alexandru Cumpănașu a candidat la alegerile prezidențiale din 2019, unde a obținut 1,53% din voturile românilor / Foto: Inquam Photos / Bogdan Dănescu
ADVERTISEMENT

La sfârșitul lunii iunie, Tribunalul București l-a achitat pe Alexandru Cumpănașu, fost candidat independent la alegerile prezidențiale din anul 2019, care era acuzat că a mințit că are studii superioare, pentru a obține un post de expert IT într-un proiect finanțat din bani europeni și organizat de Ministerul Dezvoltării și SNSPA.

Alexandru Cumpănașu a participat la zeci de proiecte din fonduri UE

Cumpănașu a fost trimis în judecată în 2022, pentru săvârșirea infracțiunilor de participare improprie (sub forma instigării) la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene.

ADVERTISEMENT

În motivare, judecătorii au scris că nu a existat nicio acțiune de instigare săvârșită cu intenție din partea inculpatului Alexandru Cumpănașu, astfel încât acesta să fie angajat de către SNSPA pe funcția de expert IT, deși nu îndeplinea condițiile legate de studii.

Printre argumentele instanței se regăsește și faptul că inculpatul a semnat documentele fără să le citească, motiv pentru care nu poate fi acuzat că a încercat să-și inducă în eroare angajatorul. Potrivit G4Media, Cumpănașu a participat la zeci de proiecte din fonduri UE, în care a fost partener al unor instituții de stat.

ADVERTISEMENT

Judecătorii spun că ”expertul” nu a citit fișa postului, înainte să o semneze

”Înscrisul intitulat Termeni de referinţă/fișă post, în care se specifica condiţia privind studiile şi experienţa necesare, nu este un înscris care să emane de la inculpat, din probele analizate anterior, reieşind că inculpatul l-a semnat fără să îl citească, în condiţiile în care decizia informală de numire în cadrul proiectului fusese luată anterior, semnarea fişei de post fiind doar o formalitate, atât pentru inculpat, cât şi pentru angajator.

În schimb, angajatorul trebuia să se asigure şi să depună diligenţă în verificarea înscrisurilor depuse de candidat, pentru a se asigura că persoana angajată are nivelul de calificare solicitat”, se arată în motivare.

ADVERTISEMENT

Ce salariu a încasat Alexandru Cumpănașu în poziția de expert IT

Alexandru Cumpănașu a lucrat ca expert IT în cadrul proiectului ”Consolidarea cadrului pentru creșterea calității serviciilor publice și pentru stabilirea dezvoltării la nivel local” (SIPOCA 9). Contractul a fost întocmit pentru o perioadă de 36 de luni (martie 2016- martie 2019), cu un salariu lunar brut de 9.511 de lei.

Pe lângă contractul de muncă, persoanele implicate în proiect au semnat și o fișă a postului, care avea un subcapitol referitor la cerințe specifice. Acestea erau:

ADVERTISEMENT
 • studii universitare
 • vechime în muncă: minim 5 ani
 • experiență în specialitate: minim 1 an
 • experiență în lucrul cu PC
 • sistemul de operare Windows, aplicații Office

Cumpănașu a atașat dosarului său un CV în care, la capitolul ”educație și formare” apar cursuri ale Leadership Institute Washington DC sau Colegiul Național de Apărare, precum și un atestat profesional de programator-analist ajutor, emis în 2001, în urma absolvirii unui liceu din Caracal. Totuși, el nu a specificat în CV dacă are sau nu studii superioare.

Cumpănașu i-ar fi spus șefei de proiect că a urmat facultatea ”la o structură mai specială”

În cauză a fost audiată responsabila de proiect, care care s-a ocupat de semnarea contractului de muncă. Aceasta a dezvăluit că Alexandru Cumpănașu i-ar fi spus că-i va aduce ”mai târziu” diploma de studii, pentru că a urmat facultatea la ”o structură mai specială”.

”Conform declarației martorei, deşi fişa postului prevedea diplomă de studiii universitare, inculpatul Cumpănașu Alexandru i-a spus verbal că nu o putea depune la acel moment, deoarece urmase facultatea la o structură „mai specială”, dar că o va depune pe parcursul implementării proiectului.

Martora a mai arătat că a observat faptul că în CV-ul său inculpatul menționase un curs de studii post-universitare susţinut la Colegiul Naţional de Apărare, astfel încât a dedus că nu l-ar fi putut urma fără să fie absolvent de facultate”, se arată în dosar.

La solicitarea organelor de anchetă, Universitatea Națională de Apărare Carol I a comunicat că inculpatul ”nu figurează ca absolvent al vreunui curs”. Cât despre programul menționat de Cumpănașu în CV, reprezentanții instituției au explicat că a durat 7 zile și s-a adresat reprezentanților administrației centrale, ai partidelor politice, mass media și ONG.

Fostul ministru Remus Pricopie ”nu și-a închipuit” că inculpatul nu are studii superioare

Remus Pricopie, rector al SNSPA, audiat ca martor, a dezvăluit că ”nu și-a imaginat că inculpatul nu are studii superioare”, făcând precizarea că a mai colaborat cu acesta și când a deținut funcția de Ministru al Educației, la minister fiind în derulare un proiect cu organizația pe care acesta o reprezenta.

În fine, Alexandru Cumpănașu și-a susținut nevinovăția, spunând că fișa postului a fost întocmită de către reprezentanții SNSPA, iar el doar a semnat-o fără să precizeze dacă avea sau nu studii universitare. El a declarat că nu a remarcat că documentul prevedea obligația de a avea studii universitare și nici în discuțiile cu reprezentanții SNSPA nu a apărut această condiție.

Ulterior, cu ocazia unei alte audieri, Cumpănașu a revenit asupra declarației de suspect și a declarat că nu-și amintește să fi primit contractul de muncă și restul documentelor pentru a le verifica.

”Inculpatul nu și-a justificat poziția sa oscilantă cu privire la o chestiune esențială, în declarația de suspect menționând în mai multe pasaje că a semnat fișa postului, dar specificând că nu a remarcat faptul că la rubrica studii și experiență necesare era inserată expresia studii superioare”, mai arată judecătorii.

SNSPA, vinovată că nu a verificat documentele depuse de Cumpănașu

Alte argumente din motivare care au dus la achitarea lui Alexandru Cumpănașu și care au dus la ideea că a fost vorba mai degrabă despre o neglijență a SNSPA, decât o culpă a angajatului:

 • Nu a existat o procedură de selecţie a candidaţilor pentru funcţia de expert IT, de natură să permită inculpatului să ia la cunoştinţă de condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească pentru ocuparea acestei funcţii.
 • În cererea de finanțare a proiectului cod SIPOCA 9, nu se regăsesc informații cu privire la modalitatea de selecție și condițiile specifice de ocupare a postului de expert IT.
 • Din declaraţiile martorului Pricopie Remus a rezultat că inculpatul Cumpănașu Alexandru a contribuit la conturarea proiectului şi scrierea aplicaţiei, aşadar decizia informală de numire în echipa de management a proiectului fusese luată cu mult înainte.
 • Nu a existat un interviu sau o procedură de analiză a unor C.V-uri
 • Inculpatul nu a inserat în curriculum vitae că are studii superioare şi nici nu a prezentat vreo diplomă de studii falsificată
 • Din declaraţia martorului Pricopie Remus, instanţa mai reţine că, numirea inculpatului în cadrul proiectului a avut la bază implicarea acestuia în alte proiecte similare, şi nicidecum experienţa în domeniul IT sau deţinerea de studii superioare.
 • Înscrisul ”termeni de referință/fișă de post” a fost asumat prin semnătură şi de responsabilul de proiect, aceeaşi conduită fiind interpretată diferit din perspectiva vinovăţiei de către parchet, considerându-se că există o neglijenţă din partea angajatorului că nu a verificat documentele care să ateste condiţia privind studiile, fapta fiind comisă fără vinovaţie de către reprezentanţii SNSPA

Fostul candidat la Cotroceni a abandonat Facultatea de Drept de la Sibiu

Concluzia pusă de judecătorii de la Tribunalul București a fost că fapta lui Alexandru Cumpănașu nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege. Decizia nu este definitivă, iar procurorii DNA au făcut deja apel.

Potrivit G4Media, Alexandru Cumpănașu și-a început studiile de drept la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, însă ulterior le-a abandonat. În 2019, el spunea că urmează cursurile de master ale OUS Royal Academy of Economics and Technology în Elveția.

ADVERTISEMENT
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
Fotbalul a luat-o razna, Becali exultă: va câștiga o avere și dacă FCSB...
Fotbalul a luat-o razna, Becali exultă: va câștiga o avere și dacă FCSB pierde toate meciurile ANALIZĂ
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Stațiunea invadată de alge și meduze. Plajele pe care turiştii au ajuns să le...
Stațiunea invadată de alge și meduze. Plajele pe care turiştii au ajuns să le evite
Cât a costat?! Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui...
Cât a costat?! Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui Ion Ţiriac în faţa tuturor: Gratis! Nu ştiu de ce nu am luat două
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
ALERTĂ la Guvern! E CRIZĂ de ENERGIE, MĂSURI DRASTICE pentru români
ALERTĂ la Guvern! E CRIZĂ de ENERGIE, MĂSURI DRASTICE pentru români
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri...
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri grave
Tichetele care se anulează în 30 de zile. Românii care trebuie să se...
Tichetele care se anulează în 30 de zile. Românii care trebuie să se grăbească
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția...
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția lui. Este superbă și are siluetă de model! Nașii sunt și ei foarte cunoscuți!
FOTO. Cum a fost surprinsă Diana Șoșoacă, după ce a fost dată afară...
FOTO. Cum a fost surprinsă Diana Șoșoacă, după ce a fost dată afară din plenul Parlamentului European
Lovitură de grație pentru Marius Elisei, fostul soț al Oanei Roman. Vedeta l-a...
Lovitură de grație pentru Marius Elisei, fostul soț al Oanei Roman. Vedeta l-a dat în judecată