News

Cum a fost asasinat premierul României. 83 de ani de la uciderea lui Armand Călinescu. Cine a pus la cale crima

Cum a fost asasinat premierul României. Se împlinesc 83 de ani de la uciderea lui Armand Călinescu. Cine a pus la cale crima.
21.09.2022 | 07:07
Cum a fost asasinat premierul Romaniei 83 de ani de la uciderea lui Armand Calinescu Cine a pus la cale crima
Se împlinesc 83 de ani de la uciderea lui Armand Călinescu. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Se împlinesc 83 de ani de când premierul Armand Călinescu a fost asasinat de legionari. Momentul a fost unul tragic în istoria României, fiind și unul dintre cele mai dure asasinate politice.

Cum a fost asasinat premierul României, Armand Călinescu

Armand Călinescu a fost cel de-al 39-lea prim-ministru al României în perioada 7 martie 1939 – 21 septembrie 1939, atunci când a fost asasinat chiar în centrul Bucureștiului.

ADVERTISEMENT

În ziua asasinatului, în jurul orei 14, Armand Călinescu pleca de la Ministerul Apărării spre casă, însoțit de agentul său, Radu Androne, dar și de șoferul mașinii.

Atunci când se aflau pe podul care duce din Piața Operei spre cartierul Cotroceni, mașina premierului, un Cadillac negru, a fost blocată brusc de o căruță cu fân, iar în spate a fost lovită de un alt autoturism. În urma impactului, căruța s-a rupt în două.

ADVERTISEMENT

Premierul coboară din mașină pentru a vedea ce s-a întâmplat, la fel și agentul său.

La scurt timp după au deschis portiera, Armand Călinescu a fost doborât de un grup de tineri și împușcat cu 20 de gloanțe. Agentul său, înarmat doar cu un pistol, a fost și el ucis, însă șoferul a reușit să fugă.

Trupul premierului a rămas întins pe jos, dar cu picioarele în mașină, iar la scurt timp grupul a fugit de la locul faptei.

ADVERTISEMENT

Tinerii care l-au ucis pe politician au intrat în sediul clădirii Radio, după care au întrerupt transmisia, anunțând triumfător: “Primul ministru, Armand Călinescu, a fost omorât!”

Cine a ordonat asasinarea lui Armand Călinescu

Însă nu au avut prea mult timp să se bucure de această “victorie”. Tinerii din grup au fost arestați de autorități. La câteva ore au fost executați prin împușcare în același loc în care l-au ucis pe prim-ministru, cunoscut drept “omul de fier” al Regelui Carol al II-lea.

ADVERTISEMENT

Trupurile legionarilor au rămas în centrul Bucureștiului timp de trei zile, alături de o pancartă pe care era scris: “Aceasta va fi de aici înainte soarta asasinilor trădători de țară”, notează adevărul.ro.

Acesta era ordinul regelui, iar în următoarele zile, sute de lideri legionari din toată țara au fost uciși și expuși în piețele publice.

După izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial, în timpul dictaturii carliste, Horia Sima, aflat în Germania, succesorul lui Corneliu Zelea Codreanu la conducerea Mișcării Legionare, a fost cel care a ordonat asasinarea lui Armand Călinescu.

Premierul era considerat de către liderii de extremă dreaptă vinovat de represiunea antilegionară ordonată de Carol al II-lea şi de uciderea lui Zelea Codreanu şi a altor 13 legionari în noiembrie 1938, la Tâncăbești.

Horia Sima și-a dorit răzbunarea pentru acel episod. Armand Călinescu a fost al doilea premier care era în vizorul legionarilor pentru a fi ucis. Primul a fost liberalul Ion Gh. Duca, asasinat de legionari în gara Sinaia, la finalul lunii decembrie 1933.

Cel care a pus la care planul asasinatului a fost avocatul Dumitru (Miti) Dumitrescu. Acesta a venit clandestin din Berlin în acest scop. Cei care au făcut parte din grupul de execuție erau studenți legionari din județul Prahova. Numele lor au fost făcute publice în ziarul “Universul”, în septembrie 1939.

Uciderea lui Armand Călinescu, unul dintre cele mai dure asasinate din istoria țării

Vestea asasinării premierului a fost o lovitură puternică pentru Regele Carol al II-lea. În jurnalul său, “Între datorie și pasiune. Însemnări zilnice”, suveranul nota: “O pagină de sânge în istoria politică a țării”.

Regele a realizat, la puțin timp după asasinat, că planul a fost un complot străin. Acesta nu venea din partea Germaniei, țară susținătoare a Mișcării Legionare, ci din partea rusă, niște “tipice metode teroriste slave”.

În însemnările sale, regele a scris că premierul a dat dovadă de imprudență atunci când a decis să iasă din mașină după ce căruța a fost lovită în spatele său.

“Mare imprudenţă, a oprit maşina şi el şi cu agentul său au voit să se deie jos să vază ce s-a întâmplat  şi în acel moment asasinii din maşina din spate s-au dat jos şi au tras asupra lui, a fost omorât instantaneu el şi agentul. (…) 

Adevărul l-am aflat prin Urdăreanu, care, mergând în oraş, l-a găsit pe Armand căzut jos, cu picioarele încă în maşină. (…)

E ceva îngrozitor că după toate măsurile luate în ultimul timp, să se poată întâmpla aşa ceva. E aşa de neromânesc această faptă, încât se vede clar că este vădită inspiraţie străină. Sunt tipice metode teroriste slave.”, scria Carol al II-lea.

Uciderea lui Călinescu s-a petrecut într-o perioadă tensionată din politica externă. Cu doar trei săptămâni în urmă, Polonia a fost atacată de Germania, acela fiind începutul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Regele Carol al II-lea i-a ordonat generalului Gheorghe Argeşanu, noul premier numit, să-i execute pe asasinii lui Armand Călinescu.

Premierul știa că ar putea fi ucis

Înainte de asasinatul de la 21 septembrie 1939, Călinescu primea raportări de la Serviciile Secrete în legătură cu intențiile legionarilor. Din acest motiv, premierul știa că există riscul să fie ucis de aceștia.

Faptul că era împotriva Mișcării Legionare îl făcea să fie ținta Gărzii de fier și era conștient de acest lucru.

Cu un an înainte de a fi ucis, Armand Călinescu și-a pregătit testamentul. Acesta a cerut ca averea sa, o casă și o moșie, să-i rămână soției și fiului lor, Barbu.

De asemenea, acesta a mai cerut să fie înmormântat la Curtea de Argeș, “purtat de un car îmbrăcat în verdeaţă şi tras de şase boi”, iar dorința i-a fost îndeplinită.

La funeraliile lui Armand Călinescu, pe 24 septembrie, Filarmonica a cântat la Ateneu Marșul funerar al lui Siegfried, compus de Richard Wagner.

Vestea asasinării premierului a ajuns și în străinătate. Ziarele internaționale relatau episodul sângeros și transmiteau condoleanțe poporului român.

ADVERTISEMENT
Tags: