Fotbal international

Cum a fost atacat Luis Figo într-un El Clasico! Fanii Barcelonei, pedeapsă pentru “trădătorul” portughez. Video

28.10.2018 | 14:35
Fanii Barcelonei au aruncat în Luis Figo cu un cap de porc. S-a întâmplat pe 23 noiembrie 2002

Unul dintre momentele de neuitat din istoria plină de evenimente a El Clasico s-a petrecut pe 23 noiembrie 2002, pe Camp Nou, când fanii Barcelonei au aruncat cu un cap de porc înspre portughezul Luis Figo. Nu a fost vorba de un obiect de decor care să semene cu capul animalului, ci pentru a-și putea exprima ura și disprețul pentru “trădătorul” Figo, suporterii catalani chiar au pus la cale această variantă de răzbunare.

Luis Figo fusese cel mai iubit jucător al Barcelonei. Fanii erau pur și simplu extaziați de jocul lusitanului și își făcuseră ferma opinie că acesta va străluci mulți ani în tricoul blau-grana, ajutând serios la punerea la podea de cât mai multe ori posibil a marelui rival de moarte, Real Madrid. Și evoluțiile lui Luis Figo în El Clasico le răsplătiseră așteptările, el numărându-se de fiecare dată printre cei mai buni jucători catalani.

Cum s-a ajuns ca fanii Barcelonei să arunce în Figo  cu capul de porc

În vara lui 2002 nimeni nu anticipa cutremurul care avea să se producă pe Camp Nou, primul mare seism înaintea celui din 2017, când Neymar avea să plece la PSG pentru 222 de milioane de euro, dar acolo furia suporterilor s-a revărsat asupra conducerii, pentru că jucătorul nu a trădat și nu a trecut în tabăra dușmană, la Real Madrid. În 2002 însă șocul a fost imens, pentru că omul care a decis să părăsească barca Barcelonei și să urce în cea a Realului a fost chiar el. Idolul tribunelor. Până la Ronaldinho și la Lionel MessiLuis Figo a fost emblema Barcelonei.

Însă la Madrid cel care avea să preia președinția clubului, Lorenzo Sanz, considerat întemeitorul echipei de galactici, făcuse o promisiune aparent nebună. El promisese că va plăti posesorilor de abonamente banii pe tot sezonul dacă el nu va reuși să îl aducă pe Santiago Bernabeu pe Luis Figo, adică tocmai pe starul dușmanilor.

“Te urâm atât de mult, pentru că te-am iubit foarte mult”.

Și s-a ținut de cuvânt. Luis Figo, pentru 40 de milioane de euro la acea vreme, devenea cel mai scump jucător, stârnind dezgustul total al lui Joan Gaspart, omologul lui Lorenzo Sanz de la Barcelona. “Figo mi-a arătat că pentru a sta la Barcelona el vrea mai mulți bani. El nu știe sau nu vrea să înțeleagă că banii nu înseamnă totul în viață”.

Fanii Barcelonei au aruncat în Luis Figo cu un cap de porc. MOmentul s-a petrecut la un corner, în dreptul tribuneo ocupate de fanii catalani
Fanii Barcelonei au aruncat în Luis Figo cu un cap de porc. MOmentul s-a petrecut la un corner

Luis Figo a trădat fără nici o ezitare culorile blau-grana și a plecat la Real Madrid. O asemenea faptă nu putea rămâne nepedepsită. Și fanii catalani au început să se pregătească de marea răzbunare. Care urma să aibă loc la El Clasico de pe Camp Nou, din 23 noiembrie. Mulți au purtat tricouri cu inscripții jignitoare la adresa portughezului. Un banner uriaș trona în centrul tribunei cu mesajul “Te urâm atât de mult, pentru că te-am iubit foarte mult”.

Păpușa gonflabilă cu numele lui Figo

Însă toate aceste reacții au pălit în fața a două momente, dintre care unul este unic până în prezent în istoria fotbalului. Fanii au agitat în tribună o păpușă gonflabilă, cu numărul 10 pe spate, pe care scria Figo și este lesne de dedus la ce le servea păpușa gonflabilă. Iar la un corner Figo, care se pregătea să execute, s-a trezit cu o ploaie de sticle, brichete și alte obiecte în preajmă și ca apogeu, lângă el a fost aruncat un cap de porc.

Imediat partida a fost oprită, timp de aproximativ un sfert de oră, de către centralul Medina Cantalejo și forțele de ordine au făcut scut la marginea terenului, în jurul lui Figo. Antrenorul Barcelonei, Luis van Gaal, l-a acuzat pe portughez că a inflamat spiritele, stând să culeagă calm sticlele din jurul său și să întârzie astfel executarea loviturii de colț.

Figo l-a pus la punct pe olandezul van Gaal

Figo a fost foarte iritat de atacul lui van Gaal: “Cât am stat cu el aici i-am salvat fundul de nu știu câte ori. Și acum vine să mă critice pe mine și nu spune un cuvânt despre comportamentul suporterilor. Nu m-ar mira ca însuși Joan Gaspart să fi pus la cale scena cu aruncatul capului de porc înspre mine. Îl cred și este în stare de orice”. Meciul s-a terminat 0-0 și jucătorii Realului au ajuns la vestiare sub protecția forțelor de ordine.