News

Cum a fost contrazis premierul de medici. Nicolae Ciucă a anunțat finalul pandemiei, specialiștii au tras semnale de alarmă

În mesajul său de Ziua Mondială a Sănătății premierul Nicolae Ciucă anunță sfârșitul pandemiei asta deși specialiștii atrag atenția asupra faptului că ar putea urma un val 6.
07.04.2022 | 11:59
Cum a fost contrazis premierul de medici Nicolae Ciuca a anuntat finalul pandemiei specialistii au tras semnale de alarma
Premierul este contrazis de specialiști în ceea ce privește sfârșitul pandemiei. Credit foto: Gov.ro
ADVERTISEMENT

La o lună de la ridicarea ultimelor restricții impuse la începutul pandemiei de Covid-19, viața revine la normal, iar unele figuri publice susțin deja că aceasta s-ar fi terminat. Printre aceștia și premierul Nicolae Ciucă.

Premierul anunță sfârșitul pandemiei

Nicolae Ciucă a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății în care a vorbit despre sfârșitul pandemiei, efectele acesteia și despre investițiile necesare în domeniul medical.

ADVERTISEMENT

După cum a explicat premierul, efectele pandemiei nu s-au limitat doar la problemele de sănătate cauzate sau la numărul celor care și-au pierdut viața. Mai exact, Covid-19 a dus la o criză economică care va avea efecte pe termen lung.

Ciucă subliniază că pandemia a ajuns la sfârșit și că în viitor, după cum arată previziunile Organizației Mondiale a Sănătății, severitatea Covid-19 va scădea.

ADVERTISEMENT

Premierul a vorbit și despre modul în care ultimii doi ani eforturile personalului medical au ajutat România să treacă de cele cinci valuri pandemice.

“Pandemia pare acum să se apropie de sfârșit și, potrivit celui mai probabil scenariu avansat de Organizația Mondială a Sănătății, severitatea COVID-19 se va diminua în timp. A fost o perioadă foarte dificilă, în care medicii și întreg personalul sanitar, alături de alte categorii profesionale, s-au implicat, de multe ori până la epuizare, pentru sănătatea fiecărui pacient și pentru sănătatea publică. Eforturile lor au contribuit în foarte mare măsură la depășirea celor 5 valuri pandemice de până acum și le mulțumesc tuturor pentru aceasta”, a declarat premierul Ciucă.

ADVERTISEMENT

Premierul contrazis de specialiștii din sănătate

Deși premierul a anunțat sfârșitul pandemiei, specialiștii care au gestionat situația în ultimii doi ani au avertizat că s-ar putea să nu ne aflăm încă în această situație. Printre aceștia se număr și dr. Beatrice Mahler, manager al Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”.

Aceasta argumenta în urmă cu câteva zile că deși în România numărul de cazuri pare să scadă, Europa de Vest începe să se confrunte cu un nou val pandemic. În aceste condiții, ea recomandă, în continuare, vaccinarea și măsurile de protecție.

ADVERTISEMENT

“În ultima săptămână lucrurile au stagnat, nu suntem într-o zonă care să ne îngrijoreze dar în continuare vin pacienți care se internează, în continuare avem situații în care formele sunt severe și sperăm totuși ca valul acesta să ajungă într-un timp care să ne ajungă o zonă de confort. Deocamdată lucrurile nu sunt în acel moment.

Europa de vest se pregătește pentru intrarea într-un nou val pandemic, pandemia nu s-a încheiat, vom avea cazuri destul de multe și în acest an. La noi cazurile sunt în scădere și va urma o perioadă liniștită dar acest lucru nu înseamnă că nu trebuie să monitorizăm ce se întâmplă și că trebuie să renunțăm la vaccin”, a declarat dr. Mahler.

ADVERTISEMENT