News

Cum a fost distrus cartierul Uranus din București de Nicolae Ceaușescu! A dat ordin să dispară tot. FOTO

09.04.2019 | 18:05
Cum a distrus Nicolae Ceaușescu un superb cartier al Bucureștiului

Au trecut mai bine de 39 de ani de când Nicolae Ceaușescu a distrus viețile a peste 50.000 de români care au rămas fără acoperiș deasupra capului. Mai exact, este vorba despre una dintre cele mai arzătoare dorințe ale liderului României comuniste: construirea unei mari fortărețe.

Cum a distrus Nicolae Ceaușescu cartierul Uranus din București

În rândurile următoare, vă prezentăm destinul tragic al cartierului Uranus din Capitală, curmat de visul lui Nicolae Ceaușescu de a clădi una dintre cele mai mari și impunătoare fortărețe din lume. Oamenii priveau neputincioși cum buldozerele le rădeau de pe fața pământului casele, practic munca lor de o viață.

În tot acest timp, Ceaușescu îșsi vedea visul cu ochii, în așteptarea construirii faimoasei sale Case a Poporului. Acesta a fost momentul în care președintele României comuniste a radiat cartierul uranus de pe harta Bucureștiului și, odată cu el, a năruit fără niciun fel de ezitare destinele a zeci de mii de oameni.

Cartierul Uranus, transformat în scrum de Nicolae Ceaușescu
Cartierul Uranus, transformat în scrum de Nicolae Ceaușescu

Casa Poporului a fost construită cu prețul distrugerii unui întreg cartier

Pentru a construi monumentala Casă a Poporului, pe care o putem admira și astăzi, Nicolae Ceaușescu a trebui să facă o alegere extrem de dificilă. Impresionanta clădire a luat ființă cu prețul distrugerii totale a cartierului Uranus.

Astfel, în urmă cu zeci de ani, Ceaușescu a dat ordin să fie distruse toate casele din zona respectivă. Nu erau vile sau imobile de lux, dar erau locuințe cochete și modeste, pe care oamenii gospodari le ridicaseră cum muncă și suflet. Nu multă lume are habar astăzi de existența cartierului Uranus.

Nostalgicii povestesc însă că era una dintre cele mai frumoase și boeme locuri ale Bucureștiului de altădată, cu mii de case, bisericuțe, un spital și magazine, de unde locuitorii se puteau aproviziona cu cele necesare. Acest cartier, alături de alte câteva zone cu arhitecturi deosebite conturau imaginea „Micului Paris”.