News

Cum a fost îngropat dosarul ”Trump-Dragnea”. DNA, acuzată că a folosit ilegal probe ”proprietatea FBI” și a făcut audieri prin Microsoft Teams

Cea mai mare parte a probelor din dosarul ”Dragnea-Trump” au fost strânse de DNA ”exclusiv pentru a demonstra vinovăția inculpaților”, spun judecătorii.
06.11.2024 | 18:03
Cum a fost ingropat dosarul TrumpDragnea DNA acuzata ca a folosit ilegal probe proprietatea FBI si a facut audieri prin Microsoft Teams
Liviu Dragnea s-a întâlnit cu Donald Trump în ianuarie 2017, la recepția oferită cu prilejul începerii primului mandat al președintelui american la Casa Albă
ADVERTISEMENT

Cu doar câteva zile înainte ca Donald Trump să ajungă din nou la Casa Albă, Tribunalul București a reconfirmat că rechizitoriul din dosarul vizitei lui Liviu Dragnea la recepția găzduită de Donald Trump, în 2017, este lovit de nulitate. Judecătorii spun despre dosarul DNA că ”majoritatea materialului probator a fost obținut cu încălcarea normelor legale” și că ”mijlocale de probă au fost strânse exclusiv pentru a demonstra vinovăția inculpaților și trimiterea acestora în judecată”.

Liviu Dragnea s-a visat la masă cu Donald Trump

În acest dosar, Direcția Națională Anticorupție i-a trimis în judecată pe Liviu Dragnea, omul de afaceri Cristian Burci, fiul acestuia Carlo Burci și pe Dan Belcea, CEO- al offshore-ului Celeran Ventures LLC din Insulele Virgine Britanice.

ADVERTISEMENT

Inițial, de dosar s-a ocupat procurorul DNA Jean Uncheșelu, în prezent la Parchetul European, care a documentat un presupus trafic de influență exercitat de Liviu Dragnea astfel încât o companie deținută de Elliott Broidy, unul dintre fundraserii lui Donald Trump, să obțină contracte de miliarde de dolari cu MApN și MAI.

În schimb, Dragnea ar fi primit bilete în valoare de 250.000 de dolari la inaugurarea președintelui Donald Trump din 2017 și servicii de imagine de 30.000 de dolari pentru PSD din partea unui consultant al republicanilor de la Washington.

ADVERTISEMENT

În plus, mai spunea DNA, Dragnea ar fi primit promisiunea unei vizite în România a lui Donald Trump în mai-iunie 2017. Beneficiul fostului șef al PSD ar fi fost unul e imagine, astfel încât acesta să fi pozat în ”singurul politician român invitat la recepția lui Donald Trump”.

Martori audiați prin Microsoft Teams

În acest dosar s-a implicat și FBI, în condițiile în care autoritățile americane au deschis o anchetă separată. În acest context, la data de 6 martie 2020, fundraiserul lui Donald Trump a fost audiat de FBI, după ce anterior, americanul Alan Blaine Stone, CEO al Circinius Defence LLC (compania lui Broidy) fusese chestionat la ambasada SUA la București, tot de un agent al Biroului Federal de Investigații detașat în România.

ADVERTISEMENT

Potrivit datelor din dosar, DNA a folosit informații obținute de la FBI în dosarul lui Liviu Dragnea, cu toate că acestea nu aveau această destinație.

Mai precis, probele înmânate de partea americană erau proprietatea FBI și au fost considerate ”împrumut” pentru DNA, în scopul de a ajuta ancheta. Documentele și conținutul nu trebuiau distribuite în afara instituției.

ADVERTISEMENT

”Astfel, completul de judecători de cameră preliminară apreciază că în mod evident, autorităţile SUA au interzis statului român utilizarea înscrisurilor în afara instituţiei şi, deci, în cadrul prezentei cauze, dând efect art. 7 alin 1 din Protocolul din 10 Septembrie 2007 la Tratatul dintre România şi Statele Unite ale Americii, nefiind considerate mijloace de probă de către statul solicitat, iar consecința directă a încălcării opţiunii statului solicitat de a interzice utilizarea înscrisurilor ca mijloace de probă în cadrul dosarului penal constă în nelegalitatea înscrisurilor utilizate cu titlu de mijloc de probă de către organele de urmărire penală, fapt ce determina excluderea probei obţinute nelegal conform art. 102 alin 2 Cod procedură penală”, se arată în motivarea judecătorilor români.

Cine e misteriosul LD2?

Într-o altă situație, judecătorii au constatat că ofițeri de poliție judiciară din cadrul DNA au încălcat procedura, după ce au participat prin intermediul aplicației Microsoft Teams la audierea unui martor de origine americană, alături de agenți FBI și angajați ai Departamentului de Justiție din SUA.

Critica judecătorilor se referă la faptul că, potrivit legii, ”comisia rogatorie poate fi dispusă doar atunci când un organ de urmărire penală sau instanța de judecată nu are posibilitatea să asculte un martor, să facă o cercetare la fața locului, să procedeze la ridicarea unor obiecte sau să efectueze orice alt act procedural”.

Judecătorii români au mai anulat și o altă probă cheie în dosar, respectiv mesaje scrise prin intermediul aplicației WhatsApp (capturi de ecran) puse la dispoziție de un cetățean american, cu destinatar numit ”LD2 Liviu Dragnea 2”. DNA a intrat în posesia mesajelor prin procedura comisiei rogatorii, însă judecătorii susțin că aceștia nu au făcut minime diligențe pe lângă furnizorii de rețele publice de comunicații electronice pentru a identifica dacă utilizatorul era chiar Liviu Dragnea.

Probele din perioada martie 2018 – ianuarie 2021, excluse din dosar

”Totuși se constată că organele de urmărire penală nu au realizat un minim efort de a confrunta destinatarul „LD 2 Liviu Dragnea2″ cu numărul de telefon pe care îl folosea inculpatul Dragnea Liviu Nicolae și nici o percheziţie informatică asupra telefonului acestuia, astfel că acele înscrisuri au fost obţinute şi utilizate în mod nelegal şi nu pot avea ca sancţiune decât excluderea acestora de la dosarul cauzei, prin raportare si la adresa de înaintare care însoţea înscrisurile, din care rezultă indubitabil interdicţia impusă de autorităţile americane de utilizare a probelor puse la dispoziţia autorităţilor române, aspect pe care procurorul l-a ignorat complet şi cu bună ştiinţă”, se mai arată în motivarea judecătorilor.

În concluzie, Tribunalul București a exclus mijloacele de probă efectuate de procuror în dosarul ”Trump-Dragnea” în perioada 19 martie 2018 – 12 ianuarie 2021 și a anulat orodonața de punere în mișcare a acțiunii penale. De asemenea, judecătorii au dispus restituirea cauzei la Pachetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție.

ADVERTISEMENT
Călin Georgescu i-a răspuns lui Dan Șucu, după ce patronul de la Rapid...
Călin Georgescu i-a răspuns lui Dan Șucu, după ce patronul de la Rapid și-a anunțat susținerea pentru Elena Lasconi
Cu cine a votat europarlamentarul Crin Antonescu: ”Nu cu PNL!”
Cu cine a votat europarlamentarul Crin Antonescu: ”Nu cu PNL!”
Cosmin Cernat nu intră în platoul Știrilor Kanal D fără un obiect anume:...
Cosmin Cernat nu intră în platoul Știrilor Kanal D fără un obiect anume: “Când am împlinit 18 ani, tatăl meu mi-a făcut cadou acet lucru”
Mihai Leu, transferat în stare gravă la Spitalul Fundeni. Campionul de box se...
Mihai Leu, transferat în stare gravă la Spitalul Fundeni. Campionul de box se luptă cu o boală teribilă
Bombă! Frații Pavăl, de la Dedeman, preiau o echipă cunoscută de fotbal din...
Bombă! Frații Pavăl, de la Dedeman, preiau o echipă cunoscută de fotbal din România
Margherita de la Clejani e total schimbată! Zici că e altă persoană! Cum...
Margherita de la Clejani e total schimbată! Zici că e altă persoană! Cum arată la 32 de ani și cu ce se ocupă acum / FOTO
Video. Mihai Nistor, campionul nevăzător care ne învață să vedem adevărata Românie, invitatul...
Video. Mihai Nistor, campionul nevăzător care ne învață să vedem adevărata Românie, invitatul zilei TATULICI la FANAT1K
Ana Morodan își închide aplicația de Instagram de Crăciun. De ce nu împodobește...
Ana Morodan își închide aplicația de Instagram de Crăciun. De ce nu împodobește bradul: „Din păcate, nu mai am familie”. Exclusiv
Ce spune un profesor nevăzător despre Călin Georgescu și extremiști
Ce spune un profesor nevăzător despre Călin Georgescu și extremiști
Cei mai buni ardei de post. Ingredientele care îi transformă radical
Cei mai buni ardei de post. Ingredientele care îi transformă radical
ȘOC! Gina Pistol, PĂRĂSITĂ de Smiley. A recunoscut ACUM: ‘Rămân singură’
ȘOC! Gina Pistol, PĂRĂSITĂ de Smiley. A recunoscut ACUM: ‘Rămân singură’
Ingredientul adăugat în cafea care face bine inimii
Ingredientul adăugat în cafea care face bine inimii
AVERTISMENT FINAL al RUSIEI! Se EXTINDE RĂZBOIUL
AVERTISMENT FINAL al RUSIEI! Se EXTINDE RĂZBOIUL
Ce a spus Mircea Badea despre zvonul plecării de la Antena 3
Ce a spus Mircea Badea despre zvonul plecării de la Antena 3
Tensiuni la summitul OSCE. Serghei Lavrov a amenințat și a ieșit din sală....
Tensiuni la summitul OSCE. Serghei Lavrov a amenințat și a ieșit din sală. Reacția lui Antony Blinken
Imagini rare cu Florin Piersic la 6 luni de când a fost externat...
Imagini rare cu Florin Piersic la 6 luni de când a fost externat din spital. Cum a fost surprins marele actor. FOTO