News

Cum a fost Nicușor Dan ”iertat” de plata a 300.000 de euro în cazul celor doi arbori pentru care nu a semnat aviz de defrișare

Nicușor Dan a reușit să scape de plata unor despăgubiri de peste 300.000 de euro, pentru întârzierea nejustificată a unui aviz de mediu.
25.11.2022 | 18:50
Cum a fost Nicusor Dan iertat de plata a 300000 de euro in cazul celor doi arbori pentru care nu a semnat aviz de defrisare
Nicușor Dan răsuflă ușurat, după ce judecătorii l-au iertat de plata despăgubirilor către un dezvoltator căruia nu i-a semnat avizul de mediu / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: Hepta, Fanatik
ADVERTISEMENT

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, nu va mai plăti despăgubiri de 317.348,54 euro către un dezvoltator imobiliar față de care a întârziat semnarea unui aviz de mediu, provocând pagube însemnate din cauza stagnării lucrărilor. Compania avea nevoie de aviz pentru a defrișa doi arbori care împiedicau construcția unei clădiri de birouri.

Nicușor Dan va plăti 20% din salariu pe zi dacă mai întârzie

Curtea de Apel București a admis recursul lui Nicușor Dan și  întors sentința Tribunalului București de la 1 februarie 2022, potrivit căreia Direcția de Mediu din cadrul PMB era obligată să emită avizul pentru defrișarea arborilor, iar Nicușor Dan să acopere pierderile suferite de companie.

ADVERTISEMENT

Nicușor Dan este, acum, obligat să soluționeze cererea societății în maxim 30 de zile, sub sancțiunea unei amenzi de 20% din salariul brut pe economie pe zi de întârziere.

Litigiul dintre compania Centrum Bucharest Development SRL și Nicușor Dan a început în iulie 2021, la mai bine de un an după ce firma a obținut o autorizație de construcție pentru o clădire de birouri și spații comerciale în mijlocul Bucureștiului, la intersecția străzilor Jean Louis Calderon și Tudor Arghezi.

ADVERTISEMENT

Nicușor Dan urma să plătească 317.000 de euro pentru doi arbori

Înainte de demararea lucrărilor, reprezentanți societății și-au dat seama că pe proprietate se aflau doi arbori care împiedicau construcția, așa că au cerut un aviz de defrișare de Direcția de Mediu din cadrul Primăriei Generale, pe 21 ianuarie 2020. A urmat o corespondență între instituție și companie, în care reprezentanții acesteia au făcut dovada că au încheiat un protocol cu Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București, pentru plantarea a 20 de arbori tineri.

În ciuda acestui lucru, Centrum Bucharest Development nu a primit nici un fel de aviz. În martie 2021, compania a declanșat procedura aprobării tacite, și a cerut primăriei un document care să ateste faptul că avizul nu a fost eliberat în termenul legal. Documentul respectiv a fost redactat, însă a rămas pe biroului Nicușor Dan, în fluxul de avizare-aprobare, potrivit informațiilor din dosar consultate de FANATIK.

ADVERTISEMENT

Compania a dat în judecată PMB și pe Nicușor Dan, solicitând ca acesta să suporte din propriul buzunar prejudiciul calculat astfel: costuri de finanțare: 18.350,54 euro și diferența de preț la materiale de construcții (oțel beton): 298.998 euro. În instanță, constructorul a arătat că prețul la materialele de construcții a crescut cu 20% în perioada respectivă.

Tribunalul București: ”Primarul are nume și prenume”

Instanța de fond a considerat că Nicușor Dan a dat dovadă de exces de putere și că nu și-a respectat atribuțiile legale. Tribunalul București a respins argumentul lui Nicușor Dan, potrivit căruia nu ar trebui să facă parte din proces ca ”persoană fizică” ci în calitatea de primar.

ADVERTISEMENT

”Instituția primarului, deși reglementată în contenciosul administrativ prin terminologia ,,primar” ar fi lipsită de consistență, dacă persoana care o reprezinta nu se reflectă și la nivel de reprezentare cu nume și prenume, indiferent, cine este.

Aprecierea că primarul răspunde în fața legii, fără a se efectua o corelație printr-o procedură reglementată de lege și funcția de primar ar goli de substanță juridică această instituție. Prin urmare, primarul are datoria să respecte atribuțiile ce îi revin, ca persoană aleasa de cetățeni să îi reprezinte în funcția publică ce o reprezintă, în caz contrar, funcția ar fi iluzorie”, au arătat judecătorii de la Tribunalul București, în februarie 2022.

Câteva zile mai târziu, Gabriela Firea, fostul primar general, a făcut publică decizia tribunalului atrăgând atenția că Nicușor Dan va trebui să plătească din propriul buzunar pagubele provocate firmei respective. Până la urmă, acest lucru nu se va mai întâmpla, însă primarul este obligat să emită documentele solicitate de compania care le-a solicitat.

ADVERTISEMENT
Tags: