News

Cum a fost plimbată între spitale o pacientă salvată din incendiul de la Matei Balș. Explicațiile lui Raed Arafat

29.01.2021 | 15:21
Cum a fost plimbata intre spitale o pacienta salvata din incendiul de la Matei Bals Explicatiile lui Raed Arafat
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune cum a fost plimbată între spitale o pacientă scăpată din incendiul de la Matei Balș. Aflată chiar în pavilionul 5, pavilion în care și-au pierdut viața 5 oameni, femeia a fost transferată imediat la o altă unitate medicală. 

Internată pentru a se trata de coronavirus, aceasta a fost trimisă cu o ambulanță către Spitalul CF Witting, situat în apropiere de Gara de Nord, mai exact pe Calea Plevnei.

ADVERTISEMENT

Fiica acesteia a fost cea care a și transmis jurnaliștilor că în saloanele de la Matei Balș nu era deloc cald, așa cum au anunțat autoritățile și că a fost nevoită să-i aducă părintelui o aerotermă.

Cum a fost plimbată dintr-un spital în altul o pacientă scăpată din calvarul de la Matei Balș

Conform primelor informații, starea femeii nu era una prea bună. Aceasta avea la Institutul ”Matei Balș” saturația de oxigen 93 – 94. În ciuda unui trafic redus la acea oră, situația a devenit critică până când aceasta a ajuns la spitalul Witting.

ADVERTISEMENT

Când a fost primită de personalul medical de la unitatea de pe Calea Plevnei, femeia avea saturația de 50. Medicii au făcut toate eforturile posibile, însă după câteva ore au luat decizia să o trimită pe aceasta într-un alt spital.

Sursa foto – spitalcfwiting.ro/

Doctorii au transmis că nu au condițiile necesare să îngrijească o asemenea pacientă, drept pentru care au luat legătura cu vecinii de la Spitalul Militar Central.

ADVERTISEMENT

Poziționată în imediata apropiere, unitatea a acceptat să o primească pe femeie. „Mama a fost internată săptămâna trecută, pe 18 ianuarie. După vreo două zile, mi s-a plâns că e foarte frig în salon. A doua zi, am vorbit cu personalul medical și au acceptat să-i duc o aerotermă. Mie mi-au dat permisiunea să-i duc deoarece condițiile nu erau optime pentru pacienți.

Mama e într-o stare foarte critică. Aici, la ”Balș”, avea saturația de oxigen 93 – 94, dar când a ajuns la ”Witting” a avut 50, după ce a stat două – trei ore la Witting, pentru că nu aveau condiții, a fost mutată la Spitalul Militar Central. De acolo nu am nicio informație”, avea să spună fiica pacientei plimbată de la un spital la altul.

ADVERTISEMENT

Câți pacienți au fost transferați de la Matei Balș la alte spitale

Nu mai puțin de 53 de persoane au fost evacuate de la Institutul Matei Balș din Capitală către alte spitale. Diferența de până la 102, conform lui Raed Arafat, este reprezentată de cele 5 persoane care, din păcate, au decedat și de restul pacienților mutați în alte pavilioane.

Chestionat dacă sunt suficiente locuri pentru aceşti pacienţi, şeful DSU nu a ezitat o clipă. „Dimineaţa când s-a anunţat incendiul una din primele acţiuni a fost să solicit la centrul pe partea COVID să identifice locuri pentru pacienţi COVID.

Sursa foto – ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX

Au fost identificate 280 de locuri la secţii unde puteam duce pacienţii. Din fericire nu a fost nevoie decât pentru 53. Au fost două cazuri, unul care a intrat în stop cardiac şi au încercat resuscitarea lui, e a cincea victimă şi a mai fost un pacient sau o pacientă care a necesitat intubaţie.

Să nu uităm că sunt pacienţi COVID care au avut probleme intermediare, respiratorii şi una dintre paciente care avea probleme cu plămânii de la COVID nu mai putea să respire corect şi a necesitat intubaţie pentru că nu mai putea să respire corectă”, a spus Raed Arafat la Digi 24.

De ce nu a putut spitalul Witting să primească și cazul grav

Patru pacienți au ajuns la spitalul Witting în urma incendiului de la Institutul Matei Balș. Conform informațiilor FANATIK este vorba despre două persoane cu forme medii de coronavirus. Acestea sunt stabile și vor rămâne în unitatea de aici până la recuperarea finală.

O altă pacientă, sosită la Spitalul Witting în stare agravată, a fost stabilizată și rămâne și ea în îngrijire. De remarcat că spitalul Witting este dimensionat ca spațiu și personal pentru tratarea a unui număr de 43 de pacienți COVID-19. În acest moment ar fi internați nouă pacienți, în total în unitate.

Ce spune Raed Arafat despre întreaga intervenție

Şeful DSU Raef Arafat a declarat că intervenţia în cazul incendiului de la Institutul Matei Balş a decurs foarte bine. Acesta a transmis că nu vrea să speculeze asupra cauzei incendiului, fiind o anchetă în desfăşurare.

„La ora 5.05 a fost anunţul telefonic dat de un incendiu. Au fost la faţa locului echipele de intervenţie. La 5.14, ISU a declanşat planul roşu şi au fost anunţaţi inclusiv colegii de la Floreasca, mobilizaţi oameni de la UPU, de la ambulanţă, s-a ajuns la 238 de ambulanţe de la SMURD, 15 ambulanţe de la Serviciul de Ambulanţă.

Din punctul meu de vedere intervenţia a decurs foarte bine şi nu pot decât să felicit colegii de la ISU, SMURD Floreasca, de la Serviciul de Ambulanţă. Când am ajuns la faţa locului am găsit un loc de intervenţie bine organizat şi coordonat corect în cursul intervenţiei”, a mai afirmat.

Sursa foto – ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Raed Arafat spune că a vorbit direct cu fostul manager al spitalului. Adrian Streinu Cercel i-a confirmat că nu existau probleme cu încălzirea. „Am întrebat dacă aveau probleme cu căldura, dl Streinu-Cercel mi-a zis că nu aveau probleme cu căldura, termice. Cei de la criminalistică trebuie să identifice cauza.

Orice aparat în plus care nu e din spital care se aduce şi nu e luat în considerare ca şi efect, impact, nu e un lucru binevenit. Acum trebuie să vedem care este cauza, nu vreau să speculez”, adăugat Arafat.

ADVERTISEMENT