News

Cum a fost prima zi cu Bitcoin monedă oficială în El Salvador: scădere masivă a valorii, servere blocate și proteste de stradă

Bitcoin a devenit monedă oficială în El Salvador, însă lucrurile nu au mers foarte bine în timpul acestui debut.
08.09.2021 | 13:02
Cum a fost prima zi cu Bitcoin moneda oficiala in El Salvador scadere masiva a valorii servere blocate si proteste de strada
ADVERTISEMENT

Prima zi în care Bitcoin a fost folosit ca monedă oficială în El Salvador n-a fost una foarte prielnică pentru cetățeni, pentru monedă sau pentru infrastructura digitală pusă la dispoziție de stat.

Din păcate pentru El Salvador, lansarea monedei oficiale s-a sincronizat cu o scădere accentuată a prețului Bitcoin. Acesta a scăzut ieri la cel mai jos nivel din ultima lună. Valoarea unei monede a ajuns la sub 43.000 de dolari, în scădere de la 52.000 de dolari.

ADVERTISEMENT

Politicienii din opoziție au speculat momentul, iar unul a afirmat că această scădere a costat statul nu mai puțin de 3 milioane de dolari.

Lansarea problematică a Bitcoin ca monedă oficială în El Salvador este un exemplu foarte bun în care ”socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg.” 

ADVERTISEMENT

Planurile președintelui Nayib Bukele par să fie mai degrabă date peste cap decât respectate, în această primă fază a experimentului din El Salvador.

30 de dolari în Bitcoin pentru fiecare cetățean

La începutul zilei, au existat probleme legate de disponibilitatea portofelului digital propus de autorități, cunoscut ca Chivo. Platforme precum Apple și Huawei nu ofereau acces la această aplicație. La un moment dat, însă, serverele guvernamentale au fost închise, deoarece nu mai făceau față numărului uriaș de oameni care doreau să se înregistreze în același timp.

ADVERTISEMENT

După aceste probleme din prima parte a zilei, Chivo a început să apară și să funcționeze pe mai multe platforme. A ajuns să fie acceptat chiar și de restaurante precum McDonald’s și Starbucks.

Guvernul a gândit și o schemă prin care să încurajeze adopția Bitcoin ca metodă de plată. Astfel, fiecare cetățean care aplică pentru un portofel virtual de la Chivo primește și echivalentul a 30 de dolari în Bitcoin.

ADVERTISEMENT

Guvernul este de părere că adoptarea Bitcoin ca monedă oficială ar putea economisi aproximativ 400 de milioane de dolari anual, bani pierduți sub formă de comisioane pentru tranzacțiile efectuate de cetățeni emigranți care le trimit bani rudelor din țară.

Cu toate acestea, datele obținute de la Banca Mondială arată că suma ar fi mai degrabă de 170 de milioane de dolari anual, conform bbc.com.

”Trebuie să trecem peste paradigmele trecutului”, a scris președintele Bukele pe Twitter. ”El Salvador are dreptul să intre în rândul țărilor dezvoltate.”

Micii comercianți se bucură de schimbare. Ed Hernandez are un magazin de familie în San Salvador, unde localnicii pot cumpăra produse de bază, precum orez, fasole sau chiar produse de curățare. Bărbatul este foarte bucuros de introducerea noii metode de plată.

”Mai ales în vremea pandemiei, e foarte bine că putem evita folosirea banilor fizici”, a declarat acesta, adăugând că astfel împiedică și tentativele de plasare a banilor falși.

Din păcate, El Salvador a avut parte de o sincronizare foarte proastă în privința lansării Bitcoin ca monedă oficială, valoarea acesteia scăzând cu până la 20%.

Cum vede opoziția folosirea Bitcoin ca monedă oficială

”A fost o zi foarte grea pentru președintele Bukele, pentru guvernul său și pentru experimentul Bitcoin”, a declarat Johnny Wright Sol, politician din opoziție.

”Majoritatea populației știe foarte puține despre monede virtuale. Știm însă că este o piață foarte volatilă, iar ziua de azi a fost o dovadă clară în această privință”, a mai adăugat politicianul.

Wright Sol a mai afirmat că Bitcoin nu poate fi considerată o monedă oficială stabilă și că proiectul a fost grăbit: ”Legea Bitcoin a fost aprobată în Parlament pe repede înainte, a durat doar cinci ore să treacă.”

Acesta mai spune că ”nu suntem împotriva Bitcoin sau a monedelor virtuale, dar credem că nu trebuie să fie obligatoriu pentru firme să accepte Bitcoin ca mijloc de plată.”

”Statul susține aceste plăți și își asumă riscuri, dar când tragem linie, noi toți, plătitorii de taxe, suntem statul”, mai afirmă Wright Sol.

Politicienii din opoziție nu sunt singurii care au o problemă cu introducerea Bitcoin ca monedă oficială în El Salvador.

Mai bine de 1.000 de protestatari s-au adunat în fața Curții Supreme din El Salvador, unde au dat foc la cauciucuri și au lansat artificii.

Unii mai critică și alte aspecte dincolo de instabilitatea financiară. Aceștia sunt de părere că Bitcoin va încuraja tranzacțiile ilicite.

Ed Hernandez, însă, nu e prea speriat de volatilitatea monedei: ”Sigur, văd asta ca pe un risc, dar totul în viață este un risc. Având un magazin, cumpărăm uneori produse pe care nu le putem vinde ulterior. Totuși, unde alții văd o criză, eu văd o oportunitate.”

ADVERTISEMENT