News

Cum a fost sancționat Adrian Ivan, conducătorul de doctorat al lui Lucian Bode. „E o românească de-ale noastre”

Deși Comisia de Etică a UBB a venit cu un verdict de plagiat la adresa tezei de doctorat a ministrului Lucian Bode, decizia nu este însoțită decât de sancțiuni formale
25.01.2023 | 11:16
Cum a fost sanctionat Adrian Ivan conducatorul de doctorat al lui Lucian Bode E o romaneasca deale noastre
Universitățile evită măsuri drastice în cazurile de plagiat. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Adrian Ivan, conducătorul tezei de doctorat a ministrului Bode, teză care a primit un verdict „soft” de plagiat din partea Comisiei de Etică a Universității Babeș-Bolyai, a primit sancțiuni de fațadă,  pe care chiar el le-a cerut.

Sancțiuni formale, pentru Adrian Ivan, rectorul Academiei SRI

La începutul acestei luni, Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai, la a doua analiză a tezei de doctorat a ministrului Lucian Bode, a constatat că teza liderului PNL este una „profund viciată”, confirmându-se abaterile de „plagiat și citare defectuoasă sau incorectă”. Conducătorul tezei de doctorat, profesorul Adrian Ivan, care din 2017 este și rector/ comandant al Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazu” din București, al cărui punct de vedere a fost cerut de către comisia UBB, a solicitat în schimb, prin avocații săi, stoparea oricărei analize.

ADVERTISEMENT

În memoriul trimis universității, acesta a contestat, printre altele, numirea prof. Corneliu Bjola, de la Universitatea Oxford, ca expert extern în comisia de analiză a tezei lui dr. Bode, susținând că acesta nu este expert în domeniul securității energetice, tema tezei ministrului PNL. Jurnalista Emilia Șercan a subliniat încă că această comisie de etică nu a analizat conținutul tezei ministrului Bode, ci doar forma ei, subliniind că totuși „profesorul Bjola  are un indice Hirsch pe Google Scholar de 23 și are 1.052 de citări adunate doar în ultimii trei ani” și deci putea să verifice ghilimele chiar dacă nu era expert în securitate energetică. Așa cum remarcă jurnalista, Adrian Ivan, care este specializat în istoria UE și predă un curs intitulat „Politica de securitate energetică” – nu a scris niciun text științific pe această temă.

La zece zile distanță de la verdictul Comisiei de Etică a UBB în acest caz, universitatea din Cluj-Napoca a transmis, ca răspuns la o cerere furnizată de către publicația Edupedu, sancțiunile ce i-au fost impuse profesorului Adrian Ivan. Concret, măsurile luate vizează faptul că în următorii doi ani nu va mai primi locuri pentru doctoranzi, iar cursul pe care-l ținea la UBB va fi preluat de alt cadru universitar.

ADVERTISEMENT

„În următorii 2 ani profesorului Ivan nu-i vor mai fi alocate locuri de doctorat, lucru congruent cu noile măsuri ale școlii doctorale din care face parte, demers asumat și de profesorul Ivan, care a solicitat la rândul său acest lucru, motivat și de presiunea sarcinilor manageriale cu implicații asupra urmăririi cu atenție a activității doctoranzilor. 

De asemenea, pentru a nu fi sub presiunea sarcinilor multiple, cu efecte negative asupra actelor academice, până la încheierea activității manageriale la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazu”, cursul “Metode generale de cercetare și metodica elaborării de lucrări științifice” a fost preluat de către cercetătorul Sergiu Gherghina”, se arată în comunicatul UBB.

ADVERTISEMENT

Altfel spus, profesorul Adrian Ivan va putea conduce în continuare doctorate, iar ideea că în următorii doi ani nu va mai avea doctoranzi noi nu pare a fi o sancțiune în sine în condițiile în care, chiar potrivit celor transmise de către UBB, chiar profesorul Ivan a solicitat acest lucru.

„Așa-zisele sancțiuni ale UBB la adresa lui Adrian Ivan sunt de fapt o “românească” de-ale noastre. Oricine știe ce înseamnă activitatea unei scoli doctorale poate constata că lui Adrian Ivan nu i s-a interzis să conducă doctorate, ci doar nu să mai scoată locuri la concurs în următorii doi ani! Adică este foarte competent să conducă doctoranzii care deja sunt în coordonarea să, iar peste doi ani, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat în cazul plagiatului lui Lucian Bode, totul vă reveni la normal pe principiu uită lumea până atunci.

ADVERTISEMENT

Nici măcar decizia de a nu a mai fi scoase locuri la doctorat în următorii doi ani pentru Adrian Ivan nu pare o sancțiune pentru că, după cum am văzut, este un lucru chiar de el solicitat. Adică, te sancționez cum vrei tu!”, au declarat, pentru FANATIK, surse din domeniul universitar.

Dacă există dubii cu privire la responsabilitatea cel puțin morală a conducătorului de doctorat privind calitatea tezei, Ciprian Mihali, cadru universitar la UBB și membru Reper, a descris pe pagina sa de Facebook modul în care decurge studiul la un program doctoral, susținând că este foarte puțin probabil ca un om politic, ce ocupă o funcție publică, să aibă timp să studieze la nivelul cerut.

„Scrierea unei teze de doctorat este cel mai important efort în materie de timp și de creativitate din partea unui cercetător. Ca să începi să scrii o teză, ai nevoie de cel puțin un an sau doi în care doar să citești, doar să mergi în biblioteci, să faci notițe, să structurezi idei, să compui o schemă a viitoarei teze. Un text de minimum 150 de pagini are nevoie de luni întregi de pregătire doar a planului de lucru, care nu poate fi elaborat în gol, fără lecturi masive prealabile.

Un doctorand trebuie să petreacă foarte multe ore zilnic în bibliotecă, ore legate, adică să stea acolo 4 ore, 6 ore, 10 ore dacă e nevoie, să nu fie întrerupt de nimeni și de nimic până simte că nu mai poate. Efortul psihic de pregătire a doctoratului este uriaș și de aceea unii dintre doctoranzi ies complet epuizați la încheierea tezei”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook, notând că un plagiator „nu e niciodată singur, iar sancționarea lipsei de integritate academică a tuturor celor vinovați pentru o fraudă de acest gen ar deveni, așa cum bine spunea chiar un fost ministru suspectat de fraudă academică, o problemă de securitate națională”.

Seria plagiatelor de la Academia SRI

Potrivit surselor citate, în ceea ce-l privește pe profesorul Adrian Ivan, problematic este și faptul că acesta, în calitate de rector, mai poate superviza activitatea școlii doctorale a Academiei SRI. Numit la conducerea Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazu” în octombrie 2017, potrivit presei la insistențele actualului director SRI, Eduard Hellvig, după o avansare rapidă care să-i permite acest lucru, Adrian Ivan are responsabilitatea și asupra modului în care funcționează școala doctorală a Academiei SRI.

La doi ani de la preluarea funcției, Academie SRI a ajuns subiectul central al unor scandaluri de plagiat, fiind confirmate 41 de cazuri de plagiat, pentru 14 dintre acestea fiind emise ordine de ministru pentru retragerea titlului. Problemele au fost repede rezolvate la finalul anului 2019, atunci când Guvernul a emis o ordonanță prin care studenții Academiei SRI nu mai erau obligați să se înregistreze în Registrul Matricol Unic al Universităților din România.

Problema doctoratelor plagiat nu pare însă să fi fost soluționată, presa a relatat un episod uluitor petrecut în septembrie 2020 când, la susținerea tezei de doctorat a lui Ioan Gabriel Moise, adjunct al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” din Constanţa, s-a luat decizia reprogramării susținerii tezei după ce comisia de doctorat a fost atenţionată cu privire la existența unor pagini întregi „preluate cuvânt cu cuvânt din lucrări ale altor autori, fără a fi marcate cu ghilimele sau citate în note de subsol”. În acest caz, potrivit publicației Puterea a Cincea, conducătorul de doctorat în acest caz este profesorul Ioan Deac, nimeni altul decât conducătorul școlii doctorale, care ar fi fost adus la Academia SRI chiar de către Adrian Ivan. Regulamentul tuturor instituțiilor de învățământ precizează că în cazul doctoranzilor acuzați de plagiat sancțiunea este exmatricularea, însă Academia SRI pare să meargă pe soluția corecturii din mers și a susținerii cu repetiție.

Posibilitatea corectării tezei de doctorat pare să fie opțiunea care i se pregătește însă și ministrului Bode, fapt lăsat de înțeles chiar de către rectorul UBB, Daniel David, într-un interviu dat zilele trecute jurnalistei Sorina Matei. „UBB a cerut corecturile necesare şi explicite, recunoscute. (…) Orice formă de plagiat detectată trebuie corectată. Procentul de plagiat îţi spune altceva: în ce măsură mergi spre a corecta lucruri sau pe retragerea tezei şi a titlului”, a spus rectorul UBB.

Jurnalista Emilia Șercan susține că această decizie „stupefiantă” a UBB, de a cere corectarea paragrafelor plagiate, este doar o măsură de a proteja alte cadre universitare aflate în aceeași situație. „În UBB ar fi mai multe teze plagiate pe același model ca cea a lui dr. Bode, adică prin traducere fără citare și atribuire corespunzătoare, teze care ar aparține unor profesori din UBB, iar această decizie a fost una preventivă. Așadar, decizia nu a fost luată pentru a-l apăra și proteja pe dr. Bode în mod special, ci pentru a crea un precedent aplicabil ulterior în cazul profesorilor plagiatori care ar fi expuși public”, a scris aceasta pe pagina ei de Facebook, în contextul în care rectorul UBB a spus clar că nu există „posibilitatea reală a verificării tuturor tezelor”.

Trebuie subliniat că UBB, care a dat ultimii doi șefi ai SRI, a semnat un parteneriat cu Academia de Poliție, o altă instituție lovită puternic de scandalul plagiatelor, în scopul de a oferi consultanță pentru reformarea și dezvoltarea academică a instituției. De altfel, noul rector al Academiei de Poliție, colonelul Claudiu Ștefan Chindriș, este și el absolvent la UBB dar și doctorand al acestei instituții, dar și fost șef al biroului SRI din Cluj. Acesta urmează un doctorat în jurnalism, condus de profesoara Luminița Roșca. Episodul numirii lui Chindriș la conducerea Academiei de Poliție a fost și el unul ciudat, sindicatul Europol transmițând faptul că subiectele la examenul oral au fost unele extrem de simple și că a fost nevoie de eliminarea probei scrise și reluarea examenului pentru ca acesta să treacă examenul.

ADVERTISEMENT