România primeşte vizita Germaniei în etapa a 2-a din preliminariile CM 2022, meci care se va juca duminică, de la ora 21:45. FANATIK îţi prezintă povestea a două meciuri în care tricolorii au fost umiliţi de nemţi, ambele dueluri disputate în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Naţionala României a întâlnit de 13 ori selecţionata Germaniei, însă tricolorii au câştigat doar două partide: 1-0 în 1967, pe vremea Germaniei de Vest, şi 5-1 în 2004, una dintre cele mai drastice înfrângeri ale Mannschaft-ului din ultimele două decenii. În alte două ocazii, nemţii ne-au administrat corecţii dure, însă în condiţii speciale.
Pe 14 iulie 1940, România a întâlnit Germania pentru a treia oară în istorie. Europa era împărţită în două din cauza războiului, dar nemţii aveau timp şi de fotbal. Meciul s-a jucat la Frankfurt, iar tricolorii au tras o spaimă cruntă în noaptea de dinaintea meciului. La miezul nopţii, jucătorii lui Virgil Economu au fost treziţi de sirenele care anunţau un bombardament iminent asupra oraşului.
Atmosfera era stricată în lotul naţionalei, după ce pierduse cu două luni înainte cu Ungaria, iar Iuliu Bodola, unul dintre cei mai buni fotbalişti români din perioada interbelică, a ratat duelul cu Germania. Tricolorii au fost umiliţi pe teren, după ce nemţii s-au impus categoric, scor 9-3, cu Fritz Walter, viitorul campion mondial din 1954, în mare formă.
Primul gol al României, venit la scorul de 0-4, a fost înscris de Iuliu Baratky din penalty, însă doar jucătorii din teren au văzut reuşita, nu şi spectatorii veniţi pe stadion. Exact la acea fază, arena a fost survolată de două avioane, care au zburat aproape de pământ, ceea ce a atras privirile suporterilor din tribune, iar unii jucători români au povestit peste ani, făcând haz de necaz, că şi portarul Alexander Martinek era atent la cele două aeronave. Silviu Ploeşteanu a înscris al doilea gol al tricolorilor, în timp ce a treia reuşită a fost semnată tot de Baratky.
Echipa României în meciul cu Germania din 1940: Mircea David (Venus) – Iosif Slivatz (AMEFA), Iosif Lengheriu (Rapid) – Ioachim Moldoveanu (Rapid), Augustin Juhasz (Venus), Ion Lupaş (Venus) – Cornel Orza (Venus), Silviu Ploeşteanu (Venus), Iuliu Baratky (Rapid), Nicolae Reuter (CAM Timişoara), Ion Bogdan (Rapid)
Al Doilea Război Mondial a blocat activitatea fotbalistică, însă naţionala României a găsit câteva portiţe pentru a disputa meciuri amicale. Pe 16 august 1942, la Bytom (Polonia), tricolorii s-au duelat din nou cu Germania. Meciul a fost la un pas să nu se dispute, după ce autorităţile din Ungaria nu au vrut să le acorde românilor viză de trecere.
Cu un nou selecţioner, Jean Lăpuşneanu prelua comanda naţionalei la 12 ani de când a apăra poarta tricolorilor la Mondialul din 1930. De această dată, Germania ne-a învins mult mai clar, scor 7-0, însă a existat un numitor comun cu umilinţa de la Frankfurt. Fritz Walter marca din nou de trei ori în poarta României.
Dezastrul din Polonia avea să fie ultimul meci la naţională pentru Silviu Bindea, unul dintre cei mai buni fotbalişti români din istorie. Chiar dacă avea 30 de ani la acea oră, atacantul care a scris istorie la Ripensia Timişoara nu a mai prins selecţionata.
Echipa României în meciul cu Germania din 1942: Dumitru Pavlovici (CFR Turnu Severin) – Iacob Felecan (FC Craiova), Alexandru Negrescu (Juventus Bucureşti) – Nicolae Simatoc (Carmen), Ioan Wetzer III (Rapid), Ioachim Moldoveanu (Rapid) – Silviu Bindea (Ripensia), Bazil Marian (Carmen), Gheorghe Constantinescu-Grecu (Sportul Studenţesc), Traian Iordache (Venus), Ion Bogdan (Rapid)