News

Cum a furat o angajată a unei bănci din România peste 1.3 milioane de lei din contul unui client decedat

Cum a furat o angajată a unei bănci din România peste 1.3 milioane de lei din contul unui client decedat. Polițiștii au intrat pe fir.
30.03.2023 | 12:40
Cum a furat o angajata a unei banci din Romania peste 13 milioane de lei din contul unui client decedat
Cum a furat o angajată a unei bănci 1.3 milioane de lei. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Cum a furat o angajată a unei bănci din România peste 1.3 milioane de lei din contul unei persoane decedate. Femeia, funcționară a unei bănci din România, a pus la cale un plan alături de un bărbat prin care a furat 1.3 milioane de lei din contul respectiv.

Cum a furat o angajată a unei bănci 1.3 milioane de lei

Femeia a furat banii timp de mai multe luni, perioadă în care a accesat sistemul informatic fără a avea dreptul. Cei doi au fost trimiși în judecată de procurorii din Bihor, după ce procurorii au finalizat urmărirea penală.

ADVERTISEMENT

Potrivit comunicatului oficial, bărbatul este acuzat de mai multe lucruri. ”Trimiterea în judecată a inculpatului P.P.G. în vârstă de 44 de ani pentru săvârşirea în calitate de autor, a infracţiunilor de: acces ilegal la un sistem informatic în formă continuată (13 acte materiale); efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos în formă continuată (27 acte materiale); spălarea banilor; în calitate de instigator, a infracţiunilor de: uz de fals, fals în declaraţii, participaţie improprie la fals intelectual”, potrivit comunicatului oficial.

Același lucru e valabil pentru inculpata ”B.F. în vârstă de 37 de ani pentru săvârşirea infracţiunilor de efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, şi acces ilegal la un sistem informatic, în formă continuată (12 acte materiale)”.

ADVERTISEMENT

Procurorii au constatat că cei doi au acționat împreună în perioada 2019-2020. “În fapt, s-a reţinut că inculpata B.F., în perioada 12.11.2019 – 18.03.2020, folosindu-se de calitatea sa de funcţionar bancar, a accesat fără drept, după decesul clientului P.I., datele informatice aferente contului bancar al acestuia, utilizând aplicaţiile informatice ale băncii, aflând astfel conţinutul contului bancar precum şi datele de identitate ale clientului şi a transmis toate aceste date de identificare inculpatului P.P.G., cunoscând că acesta le va utiliza pentru a transfera în mod fraudulos sumele de bani din contul defunctului“, au transmis procurorii, conform Observatornews.ro.

Prejudiciul cauzat depășește 1.3 milioane de lei. Inculpații au reușit să scoată din conturi banii folosindu-se de o procură notarială falsă. “Ulterior, inculpatul P.P.G. în mod repetat şi în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în intervalul 19.03.2020 – 31.03.2020, folosindu-se de cartela cu numărul de telefon primit de la inculpatul P.R., pe care acesta din urmă l-a declarat cu ocazia împuternicirii în fals pe contul bancar al defunctului P.I.

ADVERTISEMENT

Respectiv de userul şi parola primite de la inculpatul P.R., pe care acesta le obţinuse fraudulos, a activat şi accesat în mod ilegal prin intermediul aplicaţiilor bancare aparţinând băncii, internet banking şi mobile banking, contului bancar aparţinând defunctului P.I. şi a efectuat operaţiuni financiare, în mod fraudulos, constând în răscumpărare de obligaţiuni şi mai apoi transferul sumei totale de 1.373.300 lei către mai multe conturi bancare aparţinând unor persoane fizice şi juridice controlate prin interpuşi, sume de bani care au fost ridicate ulterior în numerar”, au completat procurorii.

Mai mult, pentru a nu fi blocat contul persoanei decedate, ”inculpatul P.P.G. i-a înmânat inculpatului P.R., o factura proforma fictivă emisă de S.C. C. S.R.L. în valoare de 1.249.500 lei către defunctul P.I., respectiv anexa 1 (contractul de vânzare-cumpărare), având ca obiect vânzarea-cumpărarea unui utilaj excavator hidraulic, pe care inculpatul P.R. a prezentat-o la data de 08.04.2020 a Agenţiei, pentru a justifica scriptic transferul sumelor din contul defunctului P.I”.

ADVERTISEMENT

Una dintre persoanele implicate și-a recunoscut deja vina și a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii. “Cu inculpatul P.R. a fost încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei. Dosarul a fost trimis spre competentă soluţionare Tribunalului Bihor”, mai transmite sursa citată.

ADVERTISEMENT