News

Cum a grăbit coronavirusul criza financiară la FRF. Burleanu invocă “o perioadă grea” și taie salariile după 6 ani în care a cheltuit zeci de milioane de euro găsite în conturi sau primite ajutor de la FIFA și UEFA

03.04.2020 | 18:35
Cum a grabit coronavirusul criza financiara la FRF Burleanu invoca o perioada grea si taie salariile dupa 6 ani in care a cheltuit zeci de milioane de euro gasite in conturi sau primite ajutor de la FIFA si UEFA
ADVERTISEMENT

“Traversăm o perioadă foarte grea. Nimeni nu știe în acest moment când vom reveni la normal, însă, ceea ce știu este că împreună trebuie să ne luptăm pentru viitorul nostru. După consultările pe care le-am avut cu echipa de management a Federației Române de Fotbal, am luat decizia să reducem pentru toți angajații FRF salariile cu 20%. Această modificare va afecta veniturile fiecăruia, dar sunt momente dificile în care trebuie să rămânem solidari pentru că avem această datorie față de noi înșine și colegii noștri, față de membrii afiliați și parteneri, față de suporteri și, în primul rând, față de viitorul fotbalului românesc.” Aceasta este declarația pe care site-ul FRF i-o atribuie președintelui Răzvan Burleanu, inclusă în știrea privind reducerea cu 20% a salariilor pentru toți angajații acestei instituții, în contextul neașteptatei epidemii de coronavirus.

Cum a ajuns FRF la “perioada grea”: s-au cheltuit rezervele de milioane găsite în conturi în 2014 și zecile de milioane date de FIFA și UEFA

Vestea poate părea surprinzătoare. Însuși președintele FRF vorbește de criză, solidaritate, momente grele, și cheamă la economii, deși federația ar fi trebuit acum, în mod normal, să aibă atâția bani în conturi, încât nu doar să își poată plăti angajații, dar și să-i ajute pe alții.

ADVERTISEMENT

Pentru cine știe ce s-a întâmplat în federație în ultimii 6 ani, anunțul lui Burleanu nu mai este chiar așa neașteptat.


“FRF, ca organizație non-profit, nu și-a propus stocarea lichidităților, doar 10% reprezintă rezerva financiară.”

explicația lui Răzvan Burleanu, exact acum un an,
după ce presa l-a prins că nu mai are în conturi banii lăsați de Mircea Sandu

ADVERTISEMENT

Cum s-a ajuns aici?

În martie 2014, când a devenit președintele FRF, Răzvan Burleanu a găsit în conturile instituției rezerve valutare de 6-6,5 milioane de euro. “Primul lucru pe care l-a făcut, când a intrat pe ușă, a fost să ceară situația banilor de la Loterie. A fost primul lucru care l-a interesat”, povestește fostul președinte, Mircea Sandu, cel care “tocase”, la rândul său, cea mai mare parte a despăgubirilor obținute pe calea instanței de la Loteria Română (în 2011, în urma unui proces câștigat cu Loteria, în conturile FRF au intrat 22,9 milioane de euro).

Din acea rezervă de circa 6,5 milioane de euro s-a ales praful. La începutul lui 2019, în conturi mai erau 1,774 milioane, iar suma a continuat să scadă vertiginos. Când informația a fost publicată în presă, FRF a dat un comunicat absolut bizar, în care se susținea că “FRF, ca organizație non-profit, nu și-a propus stocarea lichidităților, doar 10% reprezintă rezerva financiară”!

ADVERTISEMENT

Acum, când o criză neprevăzută a lovit ca un taifun, iar rezultatele naționalei au continuat să se deterioreze, se dovedește că strategia a fost cel puțin neinspirată.

Unde-s banii? În doar 4 ani, FIFA și UEFA au dat federației române aproape 30 de milioane de euro

O altă sursă uriașă de venituri, care ar fi putut să reprezinte un solid adăpost în aceste momente de criză, au fost ajutoarele primite anual de la FIFA și UEFA. Șansa a fost irosită prin politica administrației Burleanu de a cheltui cât mai rapid și cu orice preț toate încasările. Numai între 2015 și 2018, organizațiile internaționale fotbalistice au pompat în conturile federației 26,775 milioane de euro – în medie, 6,7 milioane pe an. În sumă este inclus și bonusul de 8 milioane de euro primit de la UEFA în 2016, pentru calificarea naționalei la EURO 2016.
Nimic din acești bani nu a fost pus deoparte.

ADVERTISEMENT

În doar 4 ani, pe salariile lui Burleanu și ale oamenilor săi s-au dus 18,35 milioane de euro din bugetul federal

Sub Burleanu, strategia FRF a fost reflectarea fidelă a politicii duse de guvernele României din 2016 încoace: s-a cheltuit tot surplusul și ceva pe deasupra, fără nicio grijă pentru ziua de mâine. Imediat după instalarea la Casa Fotbalului, noul președinte s-a îngrijit să-și facă, sieși și celorlalți șefi aduși de el, salarii exorbitante, demne de directori de bancă. Așa a ajuns fondul de salarii al FRF să sară de la 2,8 milioane de euro pe an, până în 2014, la o medie de 4,58 milioane de euro anual în intervalul 2015-2018. În acest interval, pe salariile, sporurile și primele oficialilor FRF s-au dus, în total, 18,35 milioane de euro.

Prietenii noului șef al federației au fost răsplătiți cu contracte generoase. Câteva exemple, prezentate mai jos, vor limpezi misterul dispariției zecilor de milioane.

Federația cumpăra de la producătorul de echipament sportiv Joma, prezentat în mod eronat ca sponsor oficial, marfă în valoare de circa 1,5 milioane de euro pe an. Este o cifră de vânzări, pentru piața românească, la care nu pot visa nici măcar Adidas sau Nike! Pe statul de plată se regăsește și IRES, institutul de sociologie fondat de protectorul lui Burleanu, politicianul Vasile Dâncu. Firmele care se ocupă de sejururile delegațiilor oficiale încasează, de asemenea, sume exorbitante.

Nu e clar, în acest moment, dacă FRF a suspendat și contractele cu diverși parteneri către care plătea milioane de euro, sau acestea rămân în vigoare.

Se decontează acum cheltuielile electorale și contractele făcute în defavoarea federației

Scurgerile financiare de la federație au fost constante în toți acești ani, uneori lăsând impresia că sunt de-a dreptul contra intereselor instituției. În 2016, înaintea turneului final al EURO 2016, FRF a primit o ofertă pentru un turneu de pregătire al naționalei cu costuri zero, organizatorii urmând să-și recupereze cheltuielile din meciurile amicale organizate. Burleanu a refuzat ferm, motivând că România e un brand și că federația trebuie să primească și bani pentru un astfel de turneu. Numai că, puțin mai târziu, același Burleanu a semnat actele pentru un alt turneu, cu o altă firmă căreia FRF i-a plătit 235.000 de euro!

În avioanele naționalei au fost încărcați de-a valma, în delegații oficiale, politicieni, prieteni, șefi de cluburi, membri ai Comitetului Executiv – toți, pe diurne uriașe. În turneul pomenit mai sus, organizat înaintea EURO 2016, FRF a achitat diurne de 150.000 de euro!

Bani destui s-au dus și pe acțiunile electorale. Votanții șefului FRF – președinți de AJF-uri, de cluburi de fotbal feminin, de juniori și în sală – au fost plimbați, sub diverse pretexte, în sejururi all inclusive în locații de lux precum cea de la Cheile Grădiștei, dar și în “expediții” peste hotare, în Turcia (Antalya) sau în Slovenia. N-au fost omise nici “atențiile” bănești. Chiar înaintea alegerilor din 2018, în conturile cluburilor de fotbal feminin au intrat câte 6.500 de lei, “sponsorizare” din partea FRF. Iar acest gest n-a fost singular.

La toate cele de mai sus s-a adăugat și lipsa de pricepere a conducătorilor. Aventura cu Christoph Daum pe banca naționalei a însemnat nu doar o campanie de calificare la Mondialele din 2018 dezastruoasă, dar și o cheltuială de circa 1,1 milioane de euro cu antrenorul german și stafful său.

Pandemia de coronavirus a scos din conturile FRF milioane de euro care urmau să vină de la UEFA

Șeful FRF vorbește de criză și momente grele după ce, ani la rând a dus o politică de cheltuieli total imprudentă

Toate cele de mai sus s-au conjugat, în mod nefericit, cu lipsa de rezultate a naționalei și cu această criză care a retezat brusc veniturile FRF. Necalificarea la Mondialele din 2018 a văduvit FRF de o primă, din partea FIFA, de aproximativ 10 milioane de euro. Anularea partidelor jucate de națională în preliminariile din acest an aduce o altă pierdere de milioane – drepturile TV pentru campaniile de calificare (inclusiv barajul nostru cu Islanda) sunt vândute la comun de UEFA și apoi profitul e împărțit federațiilor. Burleanu spera să “ciugulească” niște sume importante de la UEFA de pe urma organizării, de către București, a 4 partide de la turneul final al EURO 2020. Amânarea competiției pune pe hold aceste venituri. Colac peste pupăză, naționala tricoloră are șanse mici să se califice la turneul final, ceea ce înseamnă pierderi de alte 8-8,5 milioane de euro (bonus UEFA).

Aceste pierderi financiare, cumulate cu lipsa de rezerve, au dus la situația de azi a federației. Traiectoria descendentă a conturilor bancare ale FRF indica, oricum, intrarea în dificultate financiară, dar acest lucru era de așteptat să se întâmple treptat, până la finalul celui de-al doilea mandat al lui Burleanu. Pandemia de coronavirus a grăbit însă criza.

ADVERTISEMENT