News

Cum a ieftinit Germania transportul în comun. Abonament de 9 euro pe toate liniile posibile. România a scumpit tot ce se putea și a mărit timpii de așteptare

Germania, decizie fără precedent la începutul verii. Nemții au ieftinit transportul în comun. Abonament de 9 euro pe tramvai, autobuz și metrou. România a scumpit toate biletele
28.08.2022 | 14:57
Cum a ieftinit Germania transportul in comun Abonament de 9 euro pe toate liniile posibile Romania a scumpit tot ce se putea si a marit timpii de asteptare
Germania, printre țările care a ieftinit transportul în comun. Sursa foto - colaj Fanatik/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Războiul din Ucraina a venit la pachet cu probleme numeroase pentru cetățenii Uniunii Europene. Scumpirea carburanților, apoi explozia prețurilor din magazine au făcut ca oamenii să aștepte mișcări serioase din partea aleșilor. Culmea, acestea au venit mai degrabă în zona vestică a continentului, una care avea un nivel de trai ridicat. Estul a așteptat îndelung o rezolvare a guvernanților și a privit cu stupoare cum banii câștigați după o lună de muncă devin insuficienți.

Germania, abonament de 9 euro la transportul în comun

Germania a fost prima care a luat o decizie fără precedent. Nemţii n-au stat o clipă pe gânduri şi au anunţat la începutul verii că propun abonamente de 9 euro pentru transportul în comun, abonamente care sunt valabile în întreaga ţară. De remarcat că de aceste prețuri se bucură atât cei care au cetățenie cât și turiștii care au decis în această perioadă să viziteze țara. Reducerea este una uriașă, în condițiile în care, în Berlin, abonamentul îi costa pe localnici nu mai puțin de 86 de euro.

ADVERTISEMENT

În banii pe care nemții îi plătesc intră călătoriile cu trenurile regionale, dar și tramvaiul, autobuzul și metroul. Vorbim despre un minim istoric până la care au fost scăzute abonamentele, totul într-o încercare disperată a autorităților de a economisi în acest fel combustibil, dar și pentru a puncta serios în tentativa de decarbonizare.

Au trecut deja trei luni de zile, iunie, iulie și august și nemții spun că nu mai concep o întoarcere la prețurile de odinioară. Mai mult decât atât, chiar și cancelarul Olaf Scholz a transmis că măsura implementată a reprezentat un real succes, unul care nu trebuie să se oprească brusc.

ADVERTISEMENT

Nu toată lumea este de acord cu solicitarea acestuia. De exemplu, ministrul de Finanțe nici nu vrea să mai audă și a tras un puternic semnal de alarmă. Christian Linder a explicat că dacă abonamentele pentru transportul în comun rămân la 9 euro, atunci măsura ar putea să o coste pe Germania, atenție mare, nu mai puțin de 14 miliarde de euro pe an. Bani care, spune oficialul neamț, trebuie scoși de undeva. Cel mai probabil, a mai punctat acesta, vor fi afectate serios investițiile în educație.

La rândul său, ministrul Transporturilor din Germania, Volker Wissing a transmis că înainte de lua o decizie în privința abonamentelor va analiza totul alături de autoritățile din toate cele 16 landuri. A mai zis însă că își dorește și el ca transportul local să fie îmbunătățit și accesibil, semn că prețul de 9 euro ar putea să continue.

ADVERTISEMENT

Spania, bilete gratuite pe anumite rute

O altă țară care a înțeles problema și a încercat să vină în ajutorul oamenilor este Spania. Ibericii au redus la jumătate costul transportului public de stat și nu dau semne că se vor întoarce prea curând la prețul inițial. Mai mult decât atât, spaniolii au transmis că vor introduce câteva gratuități.

Concret, unele călătorii cu trenul nu vor mai costa deloc, în condițiile în care sunt îndeplinite anumite condiții. Chiar șeful Executivului de la Madrid, Pedro Sanchez a spus că biletele cu mai multe călătorii pentru trenurile locale, dar și cele pe distanță medie vor fi gratuite. Totul se va întâmpla de la 1 septembrie și măsura va fi implementată până la finalul anului 2022.

ADVERTISEMENT

De remarcat că cei care vor o singură călătorie sau să meargă pe distanțe lungi vor fi nevoiți să scoată în continuare bani din buzunar. Astfel, gratis vor circula cei care își vor achiziționa abonamente cu minimum zece călătorii dus – întors, adică exact acele persoane care apelau la un abonament pentru a merge la studii sau la locul de muncă.

Franța, gratuități și reduceri pe regiuni

Minunea s-a produs și în Franța, acolo unde mai multe regiuni se bucură de gratuități sau reduceri. Sunt câteva localități în care oamenii au avut parte de prețuri de numai un euro. Cele 21 de stații parcurg chiar litoralul și sunt tranzitate serios în această perioadă.

Interesant este că stațiile de tren care sunt poziționate undeva departe de plajă sunt legate de aceasta printr-o linie de autobuz. Autoritățile au luat decizia ca drumul să fie parcurs fără bani suplimentari.

România, scumpiri în serie

Nu la fel s-a întâmplat și în România, o țară care chiar a scumpit transportul în comun într-o perioadă destul de tulbure. Astfel, biletele de tramvai, autobuz sau troleibuz au fost majorate. La fel s-a întâmplat și în cazul metroului, în ciuda faptului că vara lui 2022 a venit cu timpi de așteptare mult mai mari în stații.

Ultima pe listă, CFR Călători a apelat și ea la scumpiri. Astfel, de la 1 iulie, fiecare călătorie cu trenul a costat în plus, deși condițiile au rămas la fel. De altfel, de-a lungul verii, FANATIK a scris în repetate rânduri despre întârzierile garniturilor, dar și despre situațiile întâlnite de călători în tren.

ADVERTISEMENT
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o...
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o sumă înfiorătoare cheltuită
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
"Cum poţi să zici că vreau să-mi omor copilul?" Filmul revoltei dezlănțuite în Leeds, după ce autoritățile au luat în grijă 5 copii ai unei familii de români
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut...
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut evita tragedia: Mi-a lăsat copiii orfani!
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Povestea resturantului Shorley. Ce se întâmplă cu localul din București care l-a fascinat...
Povestea resturantului Shorley. Ce se întâmplă cu localul din București care l-a fascinat chiar și pe Florin Piersic
Salarii imense la fermă. Românii se întorc din străinătate să lucreze acolo
Salarii imense la fermă. Românii se întorc din străinătate să lucreze acolo
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am...
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am mutat din țară
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din...
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din țară exact din acest motiv". Cum se înțelege cu Mr.Pink