Războiul din Ucraina a venit la pachet cu probleme numeroase pentru cetățenii Uniunii Europene. Scumpirea carburanților, apoi explozia prețurilor din magazine au făcut ca oamenii să aștepte mișcări serioase din partea aleșilor. Culmea, acestea au venit mai degrabă în zona vestică a continentului, una care avea un nivel de trai ridicat. Estul a așteptat îndelung o rezolvare a guvernanților și a privit cu stupoare cum banii câștigați după o lună de muncă devin insuficienți.
Germania a fost prima care a luat o decizie fără precedent. Nemţii n-au stat o clipă pe gânduri şi au anunţat la începutul verii că propun abonamente de 9 euro pentru transportul în comun, abonamente care sunt valabile în întreaga ţară. De remarcat că de aceste prețuri se bucură atât cei care au cetățenie cât și turiștii care au decis în această perioadă să viziteze țara. Reducerea este una uriașă, în condițiile în care, în Berlin, abonamentul îi costa pe localnici nu mai puțin de 86 de euro.
În banii pe care nemții îi plătesc intră călătoriile cu trenurile regionale, dar și tramvaiul, autobuzul și metroul. Vorbim despre un minim istoric până la care au fost scăzute abonamentele, totul într-o încercare disperată a autorităților de a economisi în acest fel combustibil, dar și pentru a puncta serios în tentativa de decarbonizare.
Au trecut deja trei luni de zile, iunie, iulie și august și nemții spun că nu mai concep o întoarcere la prețurile de odinioară. Mai mult decât atât, chiar și cancelarul Olaf Scholz a transmis că măsura implementată a reprezentat un real succes, unul care nu trebuie să se oprească brusc.
Nu toată lumea este de acord cu solicitarea acestuia. De exemplu, ministrul de Finanțe nici nu vrea să mai audă și a tras un puternic semnal de alarmă. Christian Linder a explicat că dacă abonamentele pentru transportul în comun rămân la 9 euro, atunci măsura ar putea să o coste pe Germania, atenție mare, nu mai puțin de 14 miliarde de euro pe an. Bani care, spune oficialul neamț, trebuie scoși de undeva. Cel mai probabil, a mai punctat acesta, vor fi afectate serios investițiile în educație.
La rândul său, ministrul Transporturilor din Germania, Volker Wissing a transmis că înainte de lua o decizie în privința abonamentelor va analiza totul alături de autoritățile din toate cele 16 landuri. A mai zis însă că își dorește și el ca transportul local să fie îmbunătățit și accesibil, semn că prețul de 9 euro ar putea să continue.
O altă țară care a înțeles problema și a încercat să vină în ajutorul oamenilor este Spania. Ibericii au redus la jumătate costul transportului public de stat și nu dau semne că se vor întoarce prea curând la prețul inițial. Mai mult decât atât, spaniolii au transmis că vor introduce câteva gratuități.
Concret, unele călătorii cu trenul nu vor mai costa deloc, în condițiile în care sunt îndeplinite anumite condiții. Chiar șeful Executivului de la Madrid, Pedro Sanchez a spus că biletele cu mai multe călătorii pentru trenurile locale, dar și cele pe distanță medie vor fi gratuite. Totul se va întâmpla de la 1 septembrie și măsura va fi implementată până la finalul anului 2022.
De remarcat că cei care vor o singură călătorie sau să meargă pe distanțe lungi vor fi nevoiți să scoată în continuare bani din buzunar. Astfel, gratis vor circula cei care își vor achiziționa abonamente cu minimum zece călătorii dus – întors, adică exact acele persoane care apelau la un abonament pentru a merge la studii sau la locul de muncă.
Minunea s-a produs și în Franța, acolo unde mai multe regiuni se bucură de gratuități sau reduceri. Sunt câteva localități în care oamenii au avut parte de prețuri de numai un euro. Cele 21 de stații parcurg chiar litoralul și sunt tranzitate serios în această perioadă.
Interesant este că stațiile de tren care sunt poziționate undeva departe de plajă sunt legate de aceasta printr-o linie de autobuz. Autoritățile au luat decizia ca drumul să fie parcurs fără bani suplimentari.
Nu la fel s-a întâmplat și în România, o țară care chiar a scumpit transportul în comun într-o perioadă destul de tulbure. Astfel, biletele de tramvai, autobuz sau troleibuz au fost majorate. La fel s-a întâmplat și în cazul metroului, în ciuda faptului că vara lui 2022 a venit cu timpi de așteptare mult mai mari în stații.
Ultima pe listă, CFR Călători a apelat și ea la scumpiri. Astfel, de la 1 iulie, fiecare călătorie cu trenul a costat în plus, deși condițiile au rămas la fel. De altfel, de-a lungul verii, FANATIK a scris în repetate rânduri despre întârzierile garniturilor, dar și despre situațiile întâlnite de călători în tren.